Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Změny v paušální dani, nové limity. Na co se musí podnikatelé ještě připravit?

Tomáš Dvořák
Tomáš Dvořák
22. 5. 2023
 8 887

Podnikatelé se musejí v letošním roce v daňové oblasti vypořádat s řadou změn. Týkají se třeba zvýšení limitu obratu povinné registrace pro plátce DPH či paušální daně. A jak to bude s problematikou dvojího zdanění?

Změny v paušální dani, nové limity. Na co se musí podnikatelé ještě připravit?
Rok 2023 znamená pro podnikatele několik změn v daňovém systému. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Zásadní změnou pro podnikatele je zvýšení limitu obratu povinné registrace pro plátce DPH, který roste z jednoho milionu korun na dva miliony.

K navýšení tohoto limitu došlo naposledy v roce 2004 a nekorespondoval tak s obecně stoupajícími cenami. Současný nárůst limitu by tak měl pomoci s nepřiměřenými administrativními a daňovými povinnostmi podnikatelů a snížit jejich byrokratickou zátěž.

Podnikatel byrokracie
Shutterstock

Zvýšení záloh živnostníky zabolí. Proč se vláda neinspirovala Kalouskem?

Vláda se v rámci konsolidačního balíčku chystá zvýšit odvody živnostníků. Argumentuje i tím, že podnikatelé nemyslí na zadní kolečka. Možná by si měla vzít příklad z dvanáct let starého návrhu Miroslava Kalouska.

V návaznosti na zvýšení limitu pro povinnou registraci k DPH se rovněž zdvojnásobí limit pro dobrovolné využití paušální daně. Ta umožňuje podnikatelům platit měsíčně jedinou částku zahrnující daň z příjmů a sociální a zdravotní pojištění. Podnikatelům se tak zjednoduší administrativní úkony.

Nově však budou v rámci paušální daně využívána celkem tři pásma, která se budou lišit velikostí příjmů a bude také záležet na výši výdajového paušálu. Zvýšení limitu obratu povinné registrace k DPH tak můžeme označit za výrazné zjednodušení, které podporují podnikatelská sdružení i další ekonomové.

Zavádění dalších pásem však naopak může způsobovat další komplikace, a to zejména z pohledu už tak složitého daňového systému.

Dvojí zdanění

Malé nebo rodinné firmy pak dlouhodobě řeší problematiku dvojího zdanění. Vyplývá z toho, že po zaplacení daně z příjmů právnických osob musí majitel firmy v České republice při výplatě dividend odvést ještě daň srážkovou. To může vést ke kumulaci a zadržování peněz ve společnostech nebo v hledání jiných cest, jak daňovou zátěž snížit, například zakládáním firem ve státech s přívětivějším daňovým systémem.

Pokud by došlo ke zrušení tohoto faktického dvojího zdanění, případně k nějaké formě zvýhodnění, podnikání v tuzemsku by mohlo být pro malé firmy atraktivnější.

Takovéto zvýhodnění by pak mohlo například přilákat zahraniční rezidenty a jejich podnikání do České republiky. Případně alespoň zrychlit obrátku peněz, zvýšit míru jejich spotřeby či investic a přinést tak vyšší příjmy do státního rozpočtu či obecně lepší prospěch v porovnání se situací, kdy peníze nejsou nijak využity.

Základní sazbu daně z příjmu právnických osob můžeme sice v evropském kontextu označit za konkurenceschopnou, v porovnání s jinými státy však v Česku nenabízíme speciální režimy či zvýhodnění pro malé firmy či startupy.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Dvořák

Tomáš Dvořák

Působí ve znalecké kanceláři na pozici Business Valuation Manager. Absolvent magisterského studia se specializací oceňování podniku a jeho majetku na Vysoké škole ekonomické v Praze. V rámci znalectví... Více

Související témata

daň z přidané hodnotydaň z příjmudanědvojí zdaněnípodnikáníPodnikavé Česko
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo