Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Technologičtí poustevníci končí se živností. Na vině jsou datové schránky

Pavel Jégl
Pavel Jégl
2. 5. 2023
 41 539

Datové schránky v prvním čtvrtletí zásadně pročistily živnostenský stav. Byla tahle čistka opravdu nutná? Pro ty, kteří si vystačili s papírem a tlačítkovým mobilem, může jít o zbytečný opruz.

Technologičtí poustevníci končí se živností. Na vině jsou datové schránky
Bylo správné vnucovat datovou schránku všem živnostníkům? (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Nahlíženo statistikou to může vypadat, že v české kotlině nastalo masové vymírání živnostníků.

Z analýzy dat, kterou provedla společnost Czech Credit Bureau, vyplývá, že v prvním čtvrtletí roku živnost ukončilo 196 tisíc jedinců, o 182 tisíc (!) víc než ve stejném období loňského roku.

Příčina je nasnadě: nástup povinných datových schránek.

Věra Kameníčková, analytička zmíněné společnosti o tom píše: „Povinnost zřídit si datovou schránku vedla k očištění živnostenského podnikání od dlouhodobě neaktivních podnikatelů. Datová schránka pro ně byla komplikací, kterou kvůli nevyužívané živnosti nechtěli podstoupit, a tak radši živnostenské oprávnění zrušili.“

Takže jsme živnostenský stav pročistili a jedeme dál. Byla ale tahle čistka ve stylu, když se kácí les, létají třísky, nutná?

Výhody převažují. Směřujeme do digitální doby a technologický pokrok, což věděl už Jára Cimrman, se nedá zastavit.

Mouchy v datovkách

Datová schránka je pro většinu lidí užitečná věc, šetří totiž čas. Nemusíte na poštu, jejíž otevírací doba se zpravidla překrývá s vaší pracovní dobou, a čekat, až se uvolní přepážka. Nejste nucen (až na výjimky) chodit na úřad. Dokumenty a korespondenci můžete vyřídit doma z kanape.

Datové schránky
Shutterstock

Povinné datové schránky očima expertů. Pomoc podnikatelům, nebo šikana?

Datové schránky musí mít od letošního roku povinně všichni živnostníci, kteří mají IČO. Tato povinnost přitom platí i v případě, kdy už má podnikatel datovou schránku zřízenou jako soukromá osoba. V posledních dnech navíc systém datových schránek přinesl další potenciální problémy, například zveřejnění adres uživatelů. Je nastavený správně? Zeptali jsme se odborníků.

Jistě, datovky mají mouchy. Patrně jste už zaznamenali, že zatímco u bytu vám stačí jedna poštovní schránka, datových schránek můžete potřebovat víc – jednu pro korespondenci, která se týká vaší živnosti, druhou, která souvisí s vaší funkcí v nějaké organizaci, například ve společenství vlastníků. A k tomu si můžete nadělit třetí schránku, kam vám doručí obsílku od soudu jako osobě fyzické.

A nakonec, což naznačují příspěvky uživatelů na sociálních sítích, můžete zjistit, že stát, který vám schránku vytvořil, leckdy neví, do které z ní vám má korespondenci vložit.

Kromě toho se korespondence v datové schránce neukládá. Musíte si ji nechat přeposlat na e-mail, jinak za devadesát dnů zmizí. Pokud si ovšem nezaplatíte datový trezor.

Musíte také počítat s tím, že přibude místo, kde bude zveřejněno vaše jméno i adresa. Báječný zdroj informací pro otravné prodejce toxického nádobí, homeopatických přípravků a dalšího pochybného zboží.

To vše jsou ale „mouchy“. Výhody převažují. Směřujeme do digitální doby a technologický pokrok, což věděl už Jára Cimrman, se nedá zastavit. Nechceme přece trávit čas obíháním úřadů a chodit na stále vzdálenější a vzácnější poštovní pobočky.

Nasnadě je otázka, zda bylo správné vnucovat datovku všem živnostníkům. Někteří z nich si vystačili s tlačítkovým mobilem a papírem.

Pro někoho úleva, pro jiného opruz

Zmíněné „pročištění“ registru živnostníků není žádnou tragédií. Podle dat analytické společnosti Dun & Bradstreet v Česku skutečně podniká pouze 1,14 milionu živnostníků. Další mají živnostenský list kdesi v šuplíku a živnost neprovozují.

Jsou to vlastně gogolovské mrtvé duše v živnostenském sektoru. Když jim teď hrozila povinnost spravovat a hlídat datovou schránku, živnost ukončili.

Zrušené živnosti
Dun & Bradstreet

Živnostníky v Česku nestihne osud dinosaurů, které sprovodil z planety asteroid Chicxulub. Nevymřou. Data Czech Credit Bureau ukazují, že letos v prvním čtvrtletí zahájilo podnikatelskou činnost 22 120 jedinců, což je o 2 443 více než ve stejném období loňského roku.

Nasnadě je však otázka, zda bylo správné vnucovat datovou schránku všem živnostníkům. Někteří z nich si vystačili s tlačítkovým mobilem a papírem. Svou činnost řádně vykazovali. Do online technologií se jim nechce, třeba proto, že jim je 60+ a technologických inovací zažili už tolik, že na další nemají duševní kapacity. Datové schránky jsou pro ně opruz.

Mnozí technologičtí poustevníci kvůli tomu se živností skončili. Odešli do šedé ekonomiky.

Arogantní odpovědi

Stát přitom má na stížnosti týkající se vynucování datových schránek prostou odpověď. Dá se shrnout do dvou bodů a lapidárně označit za arogantní:

Souhlasíte s povinnou datovou schránkou pro všechny živnostníky?

  1. Pokud se rozhodnete podnikat, musíte dodržovat povinnosti, které vám stát uloží.
  2. Stát tyto povinnosti může kdykoli měnit a vy se jim musíte přizpůsobit. Tečka.

To vše platí za předpokladu, že vám státní moc uloží povinnost zákonem. A to státní moc, která živnostníky nahnala bičem do digitálního ráje, do puntíku splnila.

Mnozí technologičtí poustevníci kvůli tomu se živností skončili. Odešli do šedé ekonomiky. Anebo rovnou do „důchodu na plný úvazek“, bez přivýdělku.

Škoda jich.

Kam dál? Pavel Jégl na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
62
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

byznyskomentářpodnikáníPodnikavé Českoživnostiživnostníci
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo