Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Aby se z ochrany klimatu nestalo prázdné PR. Jak na offsetový projekt?

Petr PavelčíkJana Smolíková
Petr Pavelčík, Jana Smolíková
4. 4. 2023

Jmenuje se to offsetové projekty. Aktuálně velmi diskutované téma. Pro někoho jednoduchý a účinný nástroj na ochranu klimatu, pro jiného pouhý greenwashing za účelem zisku. Jak se v tom zorientovat a rozeznat od sebe dobrý záměr od pouhého PR firmy?

Aby se z ochrany klimatu nestalo prázdné PR. Jak na offsetový projekt?
Díky offsetovým programům může zezelenat každá firma (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Řada firem, podniků a dalších subjektů se dnes snaží přecházet na udržitelnější způsob fungování, ať už z vlastní iniciativy, nebo pod vlivem různých okolností. Tlačí je k tomu především stále přísnější požadavky trhu i finančních institucí na ochranu klimatu a snižování emisí.

Jako velmi atraktivní cesta k vysněné uhlíkové neutralitě se jeví využití takzvaných offsetových projektů. To je nástroj, jehož prostřednictvím je možné odstranit určité množství skleníkových plynů z atmosféry nebo předejít jejich vzniku. A tím pomáhat chránit klima a životní prostředí.

Platit za kompenzování emisí skleníkových plynů, které firma vyprodukovala, vyjde levně, rychle a s pomocí dobrého PR podpoří „zelenou“ prezentaci společnosti. Firma i zákazníci pak věří, že pomohli životnímu prostředí, a uhlíkový dluh je vyrovnán.

Zní to hezky, ale tento závěr není zcela jednoznačný. Naopak se může stát, že původní dobře míněný záměr offsetových projektů bude nakonec vnímán negativně. Co udělat pro to, aby tomu tak nebylo? A jak offsetový projekt a jeho využití korektně prezentovat?

Jediný způsob, jak firma může reálně snížit velikost své uhlíkové stopy, je přímá akce v rámci jejího vlastního prostředí.

Princip offsetového projektu

Předně je třeba si definovat, co se pod pojmem „offsetový projekt“ reálně skrývá. Existují dva typy offsetových projektů. První typ, takzvaný mitigační neboli zmírňující, aktivně snižuje množství skleníkových plynů jejich pohlcováním. Může to být třeba výsadba stromů. Naproti tomu adaptační projekty předcházejí samotnému vzniku těchto plynů a spadají sem třeba obnovitelné zdroje energie (fotovoltaika, větrné elektrárny, biomasa), čisté energetické technologie a další.

Tento nástroj je určen pro všechny, kteří chtějí snižovat svou uhlíkovou stopu. Funguje nicméně jen jako doplňkový nástroj. To znamená, že každý původce emisí skleníkových plynů by měl nejprve snížit jejich produkci šetrnější spotřebou, zavedením úsporných zařízení a podobně a až zbylé emise (nebo jejich část) by měly být následně kompenzovány. Neboli offsetovány.

Zároveň je třeba zdůraznit princip „snižování uhlíkové stopy pomocí offsetových projektů“, který se často prezentuje zavádějícím způsobem. Offsetový projekt je peněžní investice do ekologických projektů, které snižují množství skleníkových plynů jinde, ale připisují se investorovi, například firmě. Množství skleníkových plynů v atmosféře se tedy díky jeho realizaci globálně snižuje, nicméně vlastní uhlíková stopa firmy zůstává stejná.

Ondřej Vaněk, PKV
PKV

„Jsme Češi, očuráme všechno.“ Firmy marně strkají před ESG hlavu do písku

Co je to ESG? Ještě nedávno to byla volba. Firma se zkrátka mohla etablovat jako „zelená“ a udržitelná, a jít tak vstříc určitému typu zákazníků, nebo jí to mohlo být jedno. Možnost volby ale pomalu končí. „Část podnikatelů před tím strká hlavu do písku, což je chyba,“ varuje Ondřej Vaněk ze společnosti PKV.

Jediný způsob, jak firma může reálně snížit velikost své uhlíkové stopy, je přímá akce v rámci jejího vlastního prostředí, například využitím úsporných opatření, šetrnější spotřebou, ekologickými technologickými postupy a podobně. Tedy takovými kroky, které vedou k produkci menšího množství emisí skleníkových plynů. Offsety samotné jsou pak jen doplňkovou možností.

Pokud tedy firma zavádí různé technologické změny, inovace nebo jiná opatření, aby se její uhlíková stopa rok od roku opravdu snižovala, a k tomu navíc přispívá na offsetové projekty, tento scénář je v pořádku. Pokud však firma nedělá žádné kroky k omezení produkce emisí skleníkových plynů a pouze přispívá na offsetové projekty, měla by to prezentovat přesně tímto způsobem.

Je proto potřeba oddělovat tyto dvě skutečnosti – velikost uhlíkové stopy firmy a podporu snižování množství skleníkových plynů z atmosféry prostřednictvím offsetových projektů. Stačí prezentovat dvě čísla. Jedno, které udává velikost uhlíkové stopy firmy, a vedle toho druhé číslo oznamující množství CO2 kompenzované offsetovými projekty. Předejde se tím zavádějící prezentaci, že je firma či jiný subjekt uhlíkově neutrální, ačkoli má vysokou uhlíkovou stopu.

Samozřejmě ale platí, že každý příspěvek na ekologické projekty je chvályhodný, lepší než úplná nečinnost, nicméně je třeba řešit příčinu a nikoli až následky. Snižování produkce emisí přímo u zdroje je trvalé, a navíc i levnější než následná kompenzace. Čím víc totiž firma produkci emisí omezí, tím méně tun jí zbývá offsetovat.

Offsetové projekty změnu klimatu nezastaví, svým podílem ale přispějí ke snižování skleníkových plynů a poskytnou čas na jiné řešení.

Uhlíková neutralita jako (ne)reálný cíl?

Ideální stav by samozřejmě nastal, kdyby všichni dokázali snížit uhlíkovou stopu na nulu. Zatímco ale některé firmy mají uhlíkovou stopu nízkou a je pro ně relativně jednoduché ji ještě snížit (IT sektor, banky), jsou tu odvětví, kde je tato změna aktuálně nereálná. Jedná se především o primární sektor, zejména výrobu oceli nebo cementu, kde momentálně není k dispozici šetrnější varianta výroby nebo jejich náhrady. Podobně je tomu i v dopravě, zejména lodní a letecké.

Problém je také v tom, že většina výrobních firem má velkou část své klimatické zátěže „zamknutou“ ve svém dodavatelském řetězci (tazkvané lock-in emise). Například pro výrobce hliníkových obalů je to výroba hliníku. Způsob výroby hliníku má totiž hlavní vliv na velikost uhlíkové stopy, nikoli procesy u výrobce obalů. Na dodavatele hliníku však firma může působit pouze nepřímo.

Využíváte ve firmě offsetové projekty?

Než tak najdeme způsob, jak co nejvíce snížit samotnou produkci skleníkových plynů, musíme si zatím pomoci jinými nástroji, které máme momentálně k dispozici. Mezi ně patří právě offsetové projekty. Samotné offsetové projekty změnu klimatu nezastaví, nicméně svým podílem přispějí ke snižování skleníkových plynů v atmosféře a poskytnou nám trochu času najít trvalá řešení.

Nicméně důležité je říci, že přínos offsetových projektů neplyne jen ze snižování množství CO2 v atmosféře. Pozitivní dopad mají obecně na životní prostředí, včetně ochrany klimatu a biodiverzity, ale i na místní komunity. Zároveň přináší i ekonomické benefity a osvětu.

Jejich podpora pomáhá realizovat ekologické projekty, které si nemohou zajistit financování samy a bez této podpory by nevznikly.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Petr Pavelčík

Petr Pavelčík

Ředitel organizace CI2, o. p. s., ve které působí od roku 2014. Tematicky se věnuje sledování a rozvoj udržitelnosti na lokální úrovni, environmentální analýzy a nástroje, adaptaci území na změnu klimatu... Více

Jana Smolíková

Jana Smolíková

Od roku 2020 působí jako koordinátorka programu Offsetujeme CO2 v organizaci CI2, o. p. s. Zaměřuje se na problematiku českých i zahraničních offsetových programů, vědecké postupy ke specifikaci offsetů... Více

Související témata

byznysCO2ekologieESGpodnikáníPodnikavé Českouhlíkové offsety
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo