Exit roku? Zlín přišel o huňatý byznys, Ovečkárnu ostříhal Babišův Hartenberg

Marie Urubková
Marie Urubková
28. 3. 2023
 73 123

Když si Emil Zátopek v roce 1952 v Helsinkách třikrát zaběhl pro zlatou medaili, navždy vstoupil do světových dějin. Dokázal něco, co se do té doby nikomu nepodařilo. Jako vítěz odchází z byznysu v těchto dnech také zakladatel Ovečkárny, dvaatřicetiletý Martin Bernátek.

Exit roku? Zlín přišel o huňatý byznys, Ovečkárnu ostříhal Babišův Hartenberg
Zakladatel Ovečkárny Martin Bernátek (na fotografii) může teď nějakou chvíli odpočívat / Zdroj: Ovečkárna.cz

Dvanáct let tvrdě makal na tom, aby dostal svůj eshop mezi třicítku nejrychleji rostoucích firem ve střední Evropě. Poté, co překročil čtvrtmiliardový obrat, prodal zbytek podílu rodinné společnosti majoritnímu vlastníkovi Hartenberg Capital ze svěřenských fondů Andreje Babiše.

„Ovečkárně jsme za posledních dvanáct let dali s manželkou vše, co jsme mohli. Podařilo se nám postavit silnou značku na českém a slovenském trhu a naučit tisíce zákazníků milovat produkty z ovčí vlny. Za poslední roky se Ovečkárna rychle rozrostla a cítil jsem, že je čas posunout se dál. Vize, se kterými jsem firmu založil, zůstávají, a to je pro mě důležité,“ reagoval Bernátek.

Ovečkárna v číslech

12 let – tak dlouho funguje eshop Ovečkárna

274 milionů Kč – obrat Ovečkárny za loňský rok

175 – počet lidí, kteří se podíleli na provozu eshopu v roce 2022 (včetně brigádníků). Je to téměř o 200 % víc než v roce 2021

240 354 – tolik objednávek přijal sklad Ovečkárny v roce 2022

53 236 – nejvyšší počet objednávek za měsíc

Částku, za kterou Bernátek svůj podíl Babišovu fondu odprodal, nikdo z uvedených nespecifikoval. Dle dostupných informací by se ale mohlo jednat o obchod za stovky milionů korun. Tuto informaci však žádný z aktérů transakce nepotvrdil. Deset procent ve firmě stále drží i investorská skupina eRockets.

Čas na rodinu 

Nečekaný odchod úspěšného podnikatele vyvolal ve světě byznysu řadu otázek. Proč opustil raketově rostoucí firmu a co má v plánu dál? „Chci si uvolnit ruce, odpočinout si a věnovat se tomu, co mě baví. Investovat, podílet se a budovat nové projekty a zdolávat nové výzvy. Managementu Ovečkárny budu pomáhat z pozice konzultanta a ambasadora značky. A také se chci víc věnovat rodině,“ dodal zakladatel huňatého byznysu.

Jeho eshop s vlněnými produkty a zdravotní obuví je v extrémně skvělé kondici. Za poslední čtyři roky se Ovečkárně zvedly tržby o 727 procent a ve svém oboru prakticky nemá konkurenci. Chystá se zabalit do vlny celou Evropu a míří na miliardu.

Jestli by do toho šel znova, Bernátek v nedávném rozhovoru pro Finmag.cz reagoval velmi otevřeně. „Za pět let si možná řekneme něco jiného. Ale teď nechci nějakou dobu byznys ani vidět. Kdybych to měl všechno řešit znovu, tak v žádném případě,“ poznamenal.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
19
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Marie Urubková

Marie Urubková

Editorka regionálního Deníku a redaktorka Magazínu Patriot. V médiích působí od roku 2007. V minulosti spolupracovala s regionální televizí TVS, vyzkoušela si práci tiskové mluvčí města. Pohybuje se v... Více

Související témata

byznyse-commerceMartin BernátekOvečkárnapodnikáníPodnikavé ČeskoZlínský kraj

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo