Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Tomáš Vala zblízka: Spokojený nebudu nikdy, šťastný jsem neustále

Tomáš Wehle
Tomáš Wehle
28. 3. 2023

V Siku je od svých 17 let, posledních sedm ho vede jako generální ředitel. Za deset let by se z výkonné pozice rád přesunul do té správcovské. Tomáš Vala odpovídá na otázky Finmagu.

Tomáš Vala zblízka: Spokojený nebudu nikdy, šťastný jsem neustále
Generální ředitel Siko Tomáš Vala / Zdroj: Siko

Tomáš Vala převzal Siko po zakladatelce Jaroslavě Valové a vede ho sedm let jako generální ředitel. Firma, nejsilnější prodejce kompletního vybavení pro koupelny a kuchyně na českém i slovenském trhu, má přes padesát prodejen a tisíc zaměstnanců.

V rubrice Zblízka, v níž se zaměřujeme hlavně na osobní život a hodnoty zajímavých osobností z byznysu, odpovídá kromě jiného na to, jak důležitá je pro jeho firmu udržitelnost, na co je ze své kariéry nejvíc hrdý, nebo do čeho by nikdy neinvestoval.

Naším cílem není rychlý zisk, ale dlouhodobá perspektiva.

Před sedmi lety jste převzal řízení firmy po své matce. Bál jste se, že nemusíte uspět?

Zpočátku jsem vnímal nejistotu dlouholetých kolegů, zda budu na novou roli stačit. To se během roku podařilo zvládnout. Co mě ale překvapilo, byl obrovský tlak, který jsem vytvořil sám na sebe. Kvůli fungování celé firmy, jejímu směřování, ale i maličkostem.

Která knížka nebo knížky vás nejvíc ovlivnily?

Osobnostně Čtyři dohody, byznysově Good to Great.

Na co ze své dosavadní kariéry jste nejvíc hrdý?

Na zvládnutí digitální transformace a změny mindsetu v celé firmě – byť to trvalo déle, než jsme původně očekávali.

Andrej Kiska mladší
Michael Tomeš

Andrej Kiska zblízka. Měl jsem víc štěstí než rozumu, říká mladší z klanu

Jméno Andrej Kiska si většinou spojíme s někdejším slovenským prezidentem a podnikatelem. Technologická komunita ale dobře zná i Andreje mladšího, investora a společníka Credo Ventures. Ne náhodou jsme rozhovoru, který s ním vyšel ve Finmagu, dali titulek Lovec jednorožců. Jaká firma ho na první dobrou zaujme?

Jaká byla nejlepší rada, kterou jste v životě dostal?

Z duše mi mluví citát „Spokojený nebudu nikdy, šťastný jsem neustále“. Neboli vždy jde všechno udělat lépe a je třeba se snažit o dokonalost. Nicméně dílčími neúspěchy bych se neměl nechat otrávit.

Na kterých hodnotách stojí vaše firma?

Vidět vše očima zákazníka tak, aby byl z našeho přístupu nadšený. Mít odvahu měnit budoucnost. Stavět na vzájemném respektu a rodinných hodnotách, abychom mohli mít radost z práce. Ale i disciplína, kterou symbolizuje naše hlavní hodnota „mysli na druhého v řadě“.

Koupili jste podíl ve francouzském e-shopu Livea.fr. V čem spočívá kouzlo e-commerce?

Možnost rychle si ověřit hypotézy, expandovat, využít synergie z různých trhů a mnoho dalšího.

Jakou radu byste dal někomu, kdo chce rozjet e-shop?

Od úplného začátku a bez hlubší myšlenky a přidané hodnoty? Poradil bych nic nerozjíždět…

Před pár lety jste se pustili do realitních investic. Podle čeho se rozhodujete, do čeho investovat?

Tím hlavním tahounem v této oblasti je můj bratr, který přichází s nápady. Pak tyto nápady interně posoudíme. Máme na to mimo jiné i rodinného správce, který potenciální investice posuzuje a doporučuje.

Do čeho byste nikdy neinvestoval?

Do bitcoinu (to jsem říkal i v době, kdy měl hodnotu přes 50 tisíc USD), přestože jinak například do akcií či fondů jako osoba investuji.

Kamil Vacek
Se souhlasem Kamila Vacka

Kamil Vacek zblízka. Místo mobilů budou čipy v mozku, říká prodejce telefonů

Moderní technologie podle něj škodí duševnímu zdraví a za deset let už nebudeme nosit mobily po kapsách. Místo nich si nasadíme brýle nebo čočky a ve vzdálenější budoucnosti nás asi čekají čipy v mozku. To říká člověk, který prodal už víc než 20 milionů mobilních telefonů.

Získali jste švýcarskou firmu Swiss Aqua Technologies, která drží patenty na mimořádně úsporné toalety. Jak důležitá je pro vás udržitelnost?

Zodpovědnost vůči zdrojům má pevné místo v naší filozofii. Prošli jsme globálním CYRKL skenem, jak efektivně nakládat s odpady. Máme několik fotovoltaických elektráren na našich nových stavbách i starších skladech a byli jsme jedním ze zakládajících členů aktivity Rethink.

Ve vaší rodině je teď osm vnoučat a chcete, aby někdo z nich jednou převzal vedení společnosti. Co nejdůležitějšího jí/mu poradíte?

Všichni musí být dobří správci pro další generace rodinného byznysu. Naším cílem není rychlý zisk, ale dlouhodobá perspektiva – a to včetně vracení části profitu společnosti, která našemu rodinnému podnikání umožnila vyrůst.

Kde se vidíte za deset let?

Z výkonné pozice bych se rád přesunul víc do té správcovské.

Co je podle vás smyslem života?

Pozitivně ovlivnit svět kolem nás.

Na co se těšíte?

Na nové výzvy. Nicméně nesmí jich být najednou tolik, jako je tomu v posledních letech

Líbilo? Rubriku Zblízka najdete v každém tištěném Finmagu.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Wehle

Tomáš Wehle

Vystudoval český jazyk a literaturu a občanskou výchovu na Pedagogické fakultě Západočeské univerzity. Učil na střední, byl recepčním a korektorem v Instinktu. Během 19 let ve vydavatelství Economia pracoval... Více

Související témata

byznyse-commerceinvesticepodnikáníPodnikavé Českorozhovor
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo