Investujte do vzdělání lidí. Program Zaměstnanost plus rozdává miliony

Jiří Dvořák
Jiří Dvořák
23. 3. 2023

Ministerstvo práce a sociálních věcí nově vyhlásilo výzvu v rámci Operačního programu Zaměstnanost plus. Výzva s názvem Podnikové vzdělávání je určena všem typům podniků ze všech regionů, kde mohou žádat o finance na vzdělávání svých zaměstnanců.

Investujte do vzdělání lidí. Program Zaměstnanost plus rozdává miliony
V rámci programu Zaměstnanost plus lze získat milionovou podporu na vzdělávání zaměstnanců (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

V rámci aktuálně vyhlášené výzvy mohou podporu získat všechny typy podnikatelských subjektů s alespoň roční historií, a to vždy pro vzdělávání svých zaměstnanců. Podpořit lze jak existující a zavedené vzdělávací programy, zafinancovat jejich plánované rozšíření či pro ty, kteří systémové vzdělávání v rámci své společnosti zatím nemají, využít dotaci jako impuls pro jeho zavedení.

Hlavním cílem podpory je další profesní vzdělávání zaměstnanců, konkrétně pak realizace vzdělávacích kurzů spojených s rozvíjením znalostí, schopností a dovedností vyžadovaných pro výkon určitého povolání. Z podpory je pak vyjmuto pouze vzdělávání v oblasti digitálních dovedností a dodržení zákonem stanovených norem.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Montovna? Průmyslová země? Kdeže, Česko budují hlavně šikovní lidé

Říká se, že Česko je především průmyslová země. Že jsme montovnou Evropy. A že podnikatelé jsou „příživnici“ či dokonce snad „parazité“. I zběžný pohled do základních statistik ovšem odhalí, že je všemu jinak. A že by si politici, kteří se do podnikatelů oněmi nevybíravými slovy navážejí, měli ujasnit, co je pro Česko opravdu důležité: všichni ti činorodí lidé, kteří něco budují a podnikají.

Oprávnění příjemci mohou získat na své vzdělávací aktivity jeden až šest milionů Kč, přičemž míra podpory se pohybuje od 85 % v nejméně rozvinutých krajích, přes 70 % ve více rozvinutých krajích, po 40 % v Praze. Dotace je určena jak na vlastní vzdělávací kurzy, tak také na refundaci osobních nákladů školených osob a také administrativu s tím spojenou, a to prostřednictvím takzvaných jednotkových nákladů, což oproti minulosti bude znamenat také výrazně nižší administrativní náročnost při následné realizaci vlastních projektů.

Realizace projektů se předpokládá od března 2024 nejdéle po dobu 24 měsíců. Projekty mohou být realizovány na celém území České republiky a cílovými osobami projektu mohou být zaměstnanci či spolupracující OSVČ podniků všech velikostí.

Podpora pro spolky a svazy

Už začátkem března přitom Operační program Zaměstnanost plus zahájil příjem žádostí v první vyhlášené výzvě týkající se podnikového vzdělávání. V rámci ní mohou o podporu na vzdělávání zaměstnanců svých členů žádat sdružení podniků, podnikatelské svazy, zájmová sdružení právnických osob (profesní svazy a asociace), profesní komory či družstva.

Oprávnění příjemci mohou v rámci této výzvy získat na své vzdělávací aktivity tři až patnáct milionů Kč, přičemž míra spolufinancování se pohybuje od pěti do třiceti procent podle typu žadatele a místa realizace projektu. Dotace je určena jak na vlastní vzdělávací kurzy, tak na refundaci osobních nákladů školených osob. Stejně jako u druhé výzvy výše pokrývá také související administrativu za stejných zjednodušených administrativních podmínek.

I v případě této výzvy se realizace projektů předpokládá od začátku roku 2024, mohou ale trvat o rok déle: po dobu 36 měsíců. Projekty mohou být realizovány na celém území České republiky a cílovými osobami projektu mohou být zaměstnanci či spolupracující OSVČ podniků všech velikostí.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jiří Dvořák

Jiří Dvořák

Partner v poradenské společnosti Grant Thornton. Vede tým poradců pro energetiku. Svou profesní kariéru zahájil v ČEPS na pozici analytika, následně specialisty pro strategii a rozvoj přenosové soustavy,... Více

Související témata

dotaceOSVČpersonalistikaPodnikavé Českopodporavzdělávánízaměstnání

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo