Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Legendární Botasky mají šanci přežít. Mám zájem, hlásí možný spasitel Staněk

Michal Hron
Michal Hron
15. 3. 2023
 7 543

Zakladatel a majitel obuvnické firmy Vasky Václav Staněk oznámil záměr získat firmu Botas. Legendární výrobce sportovní obuvi ze Skutče na Chrudimsku se v únoru ocitl v likvidaci, od té doby hledá vhodného zájemce o převzetí. Ten se zjevně našel, pro akvizici ale shání prostředky. Získat je chce výprodejem své vlastní značky.

Legendární Botasky mají šanci přežít. Mám zájem, hlásí možný spasitel Staněk
Václav Staněk, mladý podnikatel a zakladatel Vasky, ve Finmag podcastu. / Zdroj: Tomáš Cetkovský

„Končí firma Botas. Protože je to značka, kterou považuji za symbol českého obuvnictví, mám zájem pokračovat v jejím odkazu,“ informoval Staněk na svém profilu na sociální síti LinkedIN.

Staněk, který stojí v čele zlínské obuvnické firmy Vasky, má zájem zachovat výrobu v Česku. Ve svém oznámení poukazuje hlavně na historii českého obuvnictví a hodnoty, které v podnikání prosazuje.

„Když jsem Vasky zakládal, dal jsem si za cíl, aby v Česku i nadále žila poctivá ševcovina. Aby české boty zůstaly součástí naší země, nikoli jen její historie. Firma Botas byla jedním z důvodů, proč jsem věřil, že je to reálné,“ píše Staněk s notnou dávkou patosu.

Cíl: zachránit řemeslo

Poté, co se Staněk o likvidaci skutečské značky dozvěděl, se prý okamžitě spojil s majiteli firmy. „Rychle jsme našli společnou řeč. Oba chceme, aby se botasky nadále vyráběly v České republice a v co nejvyšší kvalitě,“ odkazuje na DNA své současné firmy.

„Tradiční ruční řemeslo v moderních zemích rok od roku slábne. My se nejen ve Vaskách, ale také s dalšími značkami, jichž jsem součástí, snažíme dokázat, že i v moderním světě má své místo,“ píše mladý podnikatel, který má podíl i ve značkách jako Wuders, Bagind, Paon či inhubo.

Zakladatel Vasky Václav Staněk ve Finmag podcastu

Staněk tvrdí, že díky hodnotám, které se stávajícími majiteli Botas sdílí, našli cestu k odkupu značky. Na odkup firmy ovšem nemá dostatek prostředků. Na druhou stranu má ale prý dostatek bot na skladě. „Rozhodli jsme se udělat Vasky výprodej pro Botas. Od toho si slibuji, že se nám nakonec podaří tento sen uskutečnit.“

„Teď je v rukou našich zákazníků, jak bude tento příběh pokračovat. Snažili jsme se udělat výprodej co nejvíce atraktivní, některé modely jsme proto zlevnili až o 33 %. Spočítali jsme, že osm tisíc prodaných párů by mělo stačit na to, aby značka Botas mohla pokračovat i nadále, jen pod jiným majitelem,“ vyzývá Staněk k záchraně legendární firmy skrze profit pro svou stávající.

Konec Botasu v Čechách

Výrobce tradiční sportovní obuvi Botas se v likvidaci ocitl koncem února. Ze sbírky listin to zjistila agentura ČTK. Už na přelomu roku společnost přerušila výrobu, jako důvod její majitelé uvádějí nárůst cen energií i nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Od té doby firma hledá zájemce, který by tradiční jméno a ideálně i výrobu v Česku zachoval.

Likvidátor firmy Ladislav Vilimovský pro deník E15 v únoru uvedl, že by se rádi dohodli „se zájemcem, který chce zachovat značku a výrobu v Česku“. Už tehdy naznačil, že jeden takový zájemce existuje. Není těžké si domyslet, že už tehdy mluvil právě o Staňkovi.

Výroba bot ve Skutči byla zahájena už v roce 1949, původně pod značkou Botana. Označení Botas vzniklo až spojením slov „bota“ a „Skuteč“ a firma ho užívá od roku 1963. Poslední léta se pravidelně ocitala ve ztrátě, hlavně kvůli vleklým sporům s designéry Janem Klossem a Jakubem Koroušem, kteří pro značku navrhovali speciální kolekce Botas 66.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
22
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

AkvizicebyznysPardubický krajpodnikáníPodnikavé ČeskoZlínský kraj
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo