Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Půl roku péče o dítě za plný plat. Nový firemní benefit bourá zažitá pravidla

Michal Hron
Michal Hron
6. 3. 2023
 8 721

Fotbálek, lezecká stěna, spací koutek či neomezená dovolená. Firemní benefity, o kterých už slyšel kdekdo. Čím dál častěji ale firmy přicházejí i s takovými bonusy, které suplují i běžnou sociální politiku státu. Nově se k nim řadí původně novozélandská společnost FNZ, která svým zaměstnancům zaplatí půl roku péče o jejich potomka. A nejen to.

Půl roku péče o dítě za plný plat. Nový firemní benefit bourá zažitá pravidla
Půl roku rodičovské dovolené za plný plat? Firma FNZ představila revoluční balíček benefitů (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Že se firemní benefity postupem let neustále vyvíjejí, celosvětově dokazují zejména firmy z IT sektoru. Pro ty se nejrůznější pobídky staly doslova nutností v konkurenčním boji, jelikož ani v 21. století se jim nedostává schopných IT expertů. A přetáhnout ty od konkurence něco stojí.

Postupně se však tento trend dostává i do jiných sektorů. Důkazem je právě revoluční benefit FNZ. „Osoby poskytující primární a sekundární péči mají každý nárok na 26 týdnů plně placené rodičovské dovolené. A to i v případě, že oba pracují v FNZ,“ oznámila v pondělí firma, která vyvíjí platformu pro správu majetku v rámci celosvětových investic.

Nový benefit je k dispozici během prvních 18 měsíců po narození nebo adopci pro primární, ale i sekundární pečovatele. Ti jsou definováni jako biologičtí rodiče, adoptivní rodiče, rodiče stejného pohlaví nebo rodiče prostřednictvím náhradního mateřství. Přechodnou podporu firma nabídne i těm zaměstnancům, kteří už nějakou formu rodičovských dávek využívají.

Benefit je to navíc plošný a nárok na něj má všech 6400 zaměstnanců v rámci 21 zemí světa, kde dnes FNZ působí.

Hodně poptávané jsou benefity související s volným časem a flexibilitou, ať už je to dovolená navíc, nebo flexibilní pracovní doba...

U „rodičovské“ to nekončí

Vedle toho firma v rámci nově představeného globálního balíčku benefitů nabízí i nárok na až osm týdnů plně placené dovolené z důvodu úmrtí a až dvoutýdenní dovolenou na mimořádnou péči ročně. „Tento nový balíček benefitů je zaměřen na vytvoření rovných podmínek pro všechny naše zaměstnance,“ říká Renata Mrázova, vedoucí personální ředitelka FNZ Group.

Půl roku doma s dítětem a plným platem. Změní nový benefit podobu rodičovské dovolené?

Práce, nebo děti? A pokud děti, tak kdo s nimi zůstane na rodičovské dovolené? Tradiční otázky, kterým se nevyhne řada rodičů. Doma s dětmi obvykle zůstává ten, který vydělává méně, což jsou v českých podmínkách ve většině případů ženy. To by se nyní mohlo změnit. Dopady nového benefitu řeší i sestry z Heroine.cz. Mrkněte...

Firma novinku propaguje jako významný posun ve vnímání firemních benefitů směrem k vyšší flexibilitě a angažovanosti zaměstnanců. Vyzdvihuje mimo jiné takzvaný work-life balance, tedy poměr mezi prací a osobním životem. Cílem podle Mrázové je, aby zaměstnanci nemuseli „dělat těžká rozhodnutí, zda upřednostnit kariéru, nebo podporovat své rodiny“.

Právě poměr mezi prací a volným časem je parametrem, který zaměstnanci začali všeobecně řešit zejména v návaznosti na covidové uzávěry. „Hodně poptávané jsou benefity související s volným časem a flexibilitou, ať už je to dovolená navíc, flexibilní pracovní doba nebo možnost pracovat z domova. To celkově přispívá k lepšímu work-life balance a výkonu zaměstnanců,“ říká šéfka komunikace firmy Sodexo Benefity Tereza Knířová.

Data firmy, která na zaměstnaneckých benefitech staví svůj byznys, ukazují i to, že za poslední roky vytáhly do popředí právě i benefity související se zdravím. „Během covidu si lidé uvědomili křehkost svého zdraví a začali se velmi zajímat o benefity jako dorovnání platu v nemoci nebo sick days. Tyto benefity vyskočily v žebříčku velmi vysoko,“ dodává Knířová.

V Evropě, která má obecně poměrně štědrou sociální politiku, bude tento benefit nejspíše o něco menší terno než jiných zemích...

Unikátní benefit

Hodnocení revolučního balíčku FNZ z pohledu unikátnosti je tedy víc než složité. I v Česku lze narazit na společnosti, které rodiny podporují nad rámec všeobecných zvyklostí. Víc než liberálním přístupem se například netají společnost CDN77 podnikatele Zdeňka Cendry, která vedle takových benefitů jako firemní kadeřník jednou týdně zdarma nabízí i příspěvek matkám, které odcházejí na mateřskou dovolenou.

Rozhodujete se o práci na základě benefitů?

I odborník na pracovní trh Tomáš Ervin Dombrovský ze společnosti LMC je v hodnocení opatrný.„Zda je to celosvětový unikát, nedokážu říct. V Evropě, která má obecně poměrně štědrou sociální politiku, ale bude tento benefit nejspíše o něco menší terno než v zemích, které mateřskou, potažmo rodičovskou dovolenou v takové míře nepodporují,“ říká.

Zatímco v méně sociálně zaměřených zemích tak podle něj bude plně hrazená rodičovská dovolená v délce půl roku určitě velkým zaměstnaneckým lákadlem, v Česku se tento benefit stane atraktivní především pro druhého z rodičů. „Ten by pak mohl s péčí o dítě intenzivněji vypomáhat tomu, který čerpá státní příspěvek v rámci primární péče,“ upozorňuje na mezinárodní odlišnosti.

I Dombrovský ale upozorňuje, že v Česku takový benefit zcela jistě není běžný. V poslední době se však podle něj v širší míře prosazuje takzvaná otcovská dovolená. „Což je název vycházející především z toho, že se u nás primární péči o malé děti do tří let věku ve více než devadesáti pěti procentech případů věnují ženy. V případě otcovské jde obvykle o týden až dva plně hrazeného volna krátce po narození dítěte,“ vysvětluje.

S přispěním Veroniky Vlachové.

Kam dál? Personalistika na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
10
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

benefitybyznysdětipersonalistikapodnikánírodičovská dovolenázaměstnanecké benefity
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo