Desítky milionů na domov pro seniory. Rodina Valových vstupuje do Senlife

Judita Matyášová
Judita Matyášová
1. 3. 2023
 15 043

Rodina Valových, která vlastní firmu SIKO, investuje 66 milionů do projektu Senlife. Hlavní část investice je na opravu zámku Tmaň u Berouna, kde bude další Senlife domov pro seniory. První už nyní funguje v Mělníku.

Desítky milionů na domov pro seniory. Rodina Valových vstupuje do Senlife
Rodina Valových investuje do moderních pečovatelských domů. Zleva Tomáš Vala, Jaroslava Valová, Vítězslav Vala a Jana Valová / Zdroj: SIKO
Senlife Tmaň u BerounaSenlive Tmaň u BerounaSenlife Tmaň u BerounaSenlife Tmaň u BerounaSenlife MělníkSenlife Mělník
Další fotky
v galerii (20)

Zakladatelé projektu Senlife opravují historické objekty a budují v nich inovativní bydlení pro seniory. Předloni získali ocenění v celostátní soutěži The Best of Realty a vloni zabodovali v soutěži Památka roku.

Vítězslava Valu, předsedu představenstva SIKO, projekt Senlife zaujal. Po vyhlášení výsledků soutěže The Best of Realty proto přímo oslovil zakladatele projektu Lukáše Drástu a Tomáše Eckschlagera.

„Naše rodina vnímá péči o seniory jako společenský problém. Senlife geniálně propojuje pomoc starší generaci a záchranu historických budov,“ říká pro Finmag.cz Vala.

Osvědčený koncept

Senlife si ocenění vysloužil za opravu areálu mělnického kláštera o rozloze 12 tisíc m2, kde bydlí 130 seniorů. Příběh tohoto moderního domova pro seniory přinesl už dříve tištěný Finmag. Teď má mít tento osvědčený koncept pokračování; Drásta a Eckschlager budují další tři domovy pro seniory.

Zakladatelé projektu Senlife Lukáš Drásta (vlevo) a Tomáš Eckschlager
Libor Fojtík

Důstojné stáří jen pro bohaté? Tenhle domov dokazuje, že to jde jinak

Tomáš Eckschlager a Lukáš Drásta vloni zrekonstruovali bývalý klášter v Mělníku. Následně rozjeli domov pro seniory, jaký nemá v Česku obdoby. Finmag zjišťoval, co je tady jinak.

Založili proto vlastní stavební firmu Prokonstrukt, která řeší rekonstrukci zámku Tmaň u Berouna, bývalých lázní v Dobré Vodě na Příbramsku a zámek Chodová Planá. Ve všech těchto objektech má po vzoru mělnického kláštera vzniknout moderní bydlení pro seniory.

Právě do prvně jmenovaného má mířit i investice majitelů SIKO. „Velmi si vážíme toho, že si nás vybrala rodina Valova. Hlavní část jejich investice ve výši 66 milionů korun směřuje do opravy zámku v Tmani u Berouna,“ říká pro Finmag.cz Drásta.

Ten spolu s Tomášem Eckschlagerem dokázal, že takové bydlení lze pojmout jinak. Senior si například může v Senlife pokoj vybavit po svém, což v řadě domovů není běžné. Zredukovali také papírovou agendu, aby za ušetřené peníze najali víc pečovatelů.

Domovy pro seniory Senlife (popisky v galerii)

Inspirace pro podnikatele

„Podporu projektů na poli společenské odpovědnosti je nedílnou součástí filozofie firmy SIKO i naší rodiny. V minulosti jsme podpořili například Domácí hospic Athelas v Písku a Nadaci Dobrý anděl,“ vysvětluje Vala, proč investovali rodinné finance právě do sociální a zdravotní oblasti.

Podle Drásty může nová investice rodiny Valových inspirovat další podnikatele. Těm nabízí mimo jiné možnost investic formou vlastního fondu. „V Česku zatím není běžné, že majitelé firem investují své soukromé prostředky do sociálních služeb. Většinou je podpoří formou daru,“ říká Drásta.

„My nabízíme něco jiného: investoři mohou vložit finance do našeho minifondu, kde je základní vklad milion korun, a zasíláme jim pravidelný výnos 6,5 %. Vložené prostředky použijeme na vybudování seniorského bydlení, kde bude stejný koncept jako v Mělníku,“ dodává.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
37
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Judita Matyášová

Judita Matyášová

Od roku 2003 novinářka na volné noze. Pracuje pro celostátní média a zároveň školí, jak se dostat zajímavé příběhy na stránky novin a časopisů. Její texty a rozhovory o kultuře, historii, cestování a inspirativních... Více

Související témata

byznysdůchodyinvesticepodnikáníPodnikavé ČeskoSenlife

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo