Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zdravotní prohlídky 2023 v kostce. Jak to s nimi je a pro koho platí dál?

Petra Nová
Petra Nová
3. 2. 2023
 46 401

Snahu o snížení byrokracie nelze ministerstvu zdravotnictví u zdravotních prohlídek nijak vyčítat, kolem novely vyhlášky o pracovnělékařských službách však panují zmatky. Zrušení povinných periodických prohlídek totiž neznamená, že se ruší i ty vstupní, jak se mnoho zaměstnavatelů mylně domnívá.

Zdravotní prohlídky 2023 v kostce. Jak to s nimi je a pro koho platí dál?
Vstupní zdravotní prohlídky v roce 2023 pokračují, novela ruší jen ty periodické u nerizikových profesí (ilustrační foto) / Zdroj: Poliklinika IPP

Ministerstvo zdravotnictví zrušení povinných periodických lékařských prohlídek u nerizikových profesí oznámilo spolu se zástupci Svazu obchodu a cestovního ruchu a Hospodářské komory loni v prosinci. „Jedním z cílů naší vlády je snižovat zbytečného papírování. Tato vyhláška je součástí takzvaného prvního antibyrokratického balíčku, který přesně v duchu tohoto cíle postupuje,“ vysvětlil tehdy ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Novela vyhlášky ruší povinnost zaměstnavatelů zajišťovat periodické pracovnělékařské prohlídky u nerizikových profesí. S účinností od 1. ledna 2023 jsou nově na dobrovolné bázi. Zaměstnavatelé tím podle ministerstva zdravotnictví i zástupců firem ušetří stovky milionů korun ročně.

Vyhláška č. 79/2013 Sb.

Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropské unie a upravuje v souladu se závazky vyplývajícími z členství v mezinárodních organizacích organizaci, obsah a rozsah pracovnělékařských služeb, posuzování zdravotní způsobilosti ve vztahu k práci nebo službě a posuzování zdravotní způsobilosti ke vzdělávání a v průběhu vzdělávání, s výjimkou posuzování zdravotní způsobilosti ke sportu a tělesné výchově. Její aktuální platné znění najdete například ZDE.

Stejně jako každou změnu provázejí ale i tuto zmatky. Upozorňují na to samotní lékaři, kteří od začátku roku zaměstnavatelům změny vysvětlují. „Objevují se i případy, kdy se zaměstnavatelé v rámci mylné interpretace domnívají, že mohou zrušit vstupní prohlídky,“ upozorňuje například pražská Poliklinika IPP, která pracovnělékařské služby zajišťuje.

Klíčových změn novely je podle ní několik. Jmenuje například zkrácení seznamu rizik ohrožení zdraví, který nově neobsahuje práce ve školách, činnosti epidemiologicky závažné či takzvané „řidiče referentských vozidel“. Pojem „režim práce“ se také přejmenoval na „režim pracovní doby“.

Naopak zůstala zachována povinnost zaměstnavatelů mít klasifikované jednotlivé profese a provádět takzvané dohledy pracovišť.

Vstupní prohlídky 2023 se neruší

Ač ministerstvo při představení novely jasně informovalo, že „povinné vstupní pracovnělékařské prohlídky touto vyhláškou nejsou nikterak dotčeny“, řada zaměstnavatelů si podle dotčených lékařů novinky vysvětluje po svém. Nejasnosti se prý týkají právě vstupních prohlídek při nástupu do zaměstnaní, které ani novela ze začátku roku 2023 neruší.

Co si zapamatovat

  • vstupní pracovnělékařské prohlídky SE NERUŠÍ
  • ruší se periodické pracovnělékařské prohlídky pro rizikové profese 1. a 2. kategorie
  • pro ostatní rizikové profese platí povinnost zdravotních prohlídek dál
  • pravidelné zdravotní prohlídky si může vyžádat zaměstnanec i zaměstnavatel dobrovolně i dál

„Část zaměstnavatelů si myslí, že v oblasti pracovnělékařských služeb už nemají žádné povinnosti, případně že došlo ke zrušení i vstupních prohlídek. Proto vše uvádíme na pravou míru, zejména klademe důraz na povinnost provádění vstupních prohlídek u všech kategorií.“ říká Petra Prášilová z Polikliniky IPP s tím, že první měsíc nového roku se nesl v duchu vysvětlování novinek klientům.

Novelizace vyhlášky č. 79/2013 Sb. o pracovnělékařských službách prakticky ruší periodické pracovnělékařské prohlídky u nerizikových profesí 1. a 2. kategorie. „Poskytování a provádění periodických pracovnělékařských prohlídek bude povinně prováděno pouze u profesí, které jsou podle zákona o ochraně veřejného zdraví zařazeny do rizikových kategorií, spadají do profesních rizik, nebo u nichž jsou součástí rizikové faktory, které vylučují nebo omezují zdravotní způsobilost k práci,“ vysvětlilo při představení novely ministerstvo.

U nerizikových profesí tak jsou nově pracovnělékařské prohlídky prováděny jen v případě, že budou vyžadovány zaměstnancem nebo zaměstnavatelem. Jinými slovy, od prvního dne letošního roku jsou tyto prohlídky pro dané kategorie pouze dobrovolné v případě, že si to zaměstnavatel nebo zaměstnanec vyžádá.

Zrušení prohlídek ušetří miliony

Zrušení povinných periodických prohlídek povede podle ministerstva zdravotnictví nejen ke snížení byrokracie, ale také k úsporám stovek milionů korun ročně na straně zaměstnavatelů a významné časové úspoře lékařů i zaměstnanců, kteří si často šli „pouze pro razítko“. „To vše při zachování standardu ochrany zdraví zaměstnanců při práci,“ uvedl Válek.

Vyznáte se v nové legislativě?

Zástupci zaměstnavatelů navíc upozorňují, že už dnes je péče o zdraví zaměstnanců často běžnou součástí benefitů. „Velká řada zaměstnavatelů už dnes nabízí různé zdravotní programy v rámci zaměstnaneckých benefitů, od příspěvků na prevenci či očkování přes poskytování vitamínů až po různé rekonvalescenční programy,“ upozornil viceprezident Hospodářské komory ČR a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Přesto existují i firmy, které naopak ani s rokem 2023 pravidelné zdravotní prohlídky zaměstnanců neruší. „I když se jedná z pohledu legislativy o nerizikové profese, zaměstnavatele často přesvědčí k provádění prohlídek nebo auditů pracovišť fakt, že administrativní pracovníci mohou být například vystaveni nepříznivým podmínkám pracovního prostředí v důsledku nevhodné ergonomie, špatného osvětlení, či mikroklimatických podmínek,“ uvádějí zástupci zmíněné polikliniky.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Petra Nová

Petra Nová

Copywriterka, externí spolupracovnice NextPage Media. Kromě hrátek s písmenky se jako absolventka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy zajímá i o historii. Ráda se toulá po světě i vlastní domovině a... Více

Související témata

byrokracielegislativalékařipodnikáníPodnikavé Českozaměstnánízaměstnavatel
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo