Branky, body, startupy. České inovace pomáhají i hvězdám NHL

Michael  Durčák
Michael Durčák
2. 2. 2023

Sport má mnoho podob. Vybrali jsme čtyři české startupy, které se zaměřují na různé aspekty toho moderního. Ať už jde o trénink hokeje ve virtuální realitě, když to nedovolí parné léto, nebo efektivnější systém nakupování vstupenek.

Branky, body, startupy. České inovace pomáhají i hvězdám NHL
Hokejový trénink ve virtuální realitě využívají i týmy NHL. Na snímku nejlepší český hokejista David Pastrňák. / Zdroj: Sense Arena

V rámci projektu Podnikavé Česko vám tentokrát přiblížíme čtyři české startupy se sportovním zaměřením. Najdete mezi nimi hokejový tréninky ve virtuální realitě, který využívají i týmy NHL, ticket operátora, který chce konkurovat zavedeným velkým hráčům, virtuální trénink fotbalových penalt a nutriční doplňky pro hráče počítačových her.

Virtuální hokej

Není léto pro vás? Chybí vám sníh, zasněžené vrcholky hor a s tím spojené zimní sporty? Pak je tu pro vás český startup Sense Arena. Ten se snaží nabídnout trénink hokejistů ve virtuální realitě. K dispozici jsou jak verze pro hráče v poli, tak brankáře. Produkt využívají navíc i týmy z NHL jako Vegas Golden Knights, Los Angeles Kings nebo New Jersey Devils.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Montovna? Průmyslová země? Kdeže, Česko budují hlavně šikovní lidé

Říká se, že Česko je především průmyslová země. Že jsme montovnou Evropy. A že podnikatelé jsou „příživnici“ či dokonce snad „parazité“. I zběžný pohled do základních statistik ovšem odhalí, že je všemu jinak. A že by si politici, kteří se do podnikatelů oněmi nevybíravými slovy navážejí, měli ujasnit, co je pro Česko opravdu důležité: všichni ti činorodí lidé, kteří něco budují a podnikají.

Abyste mohli začít trénovat, budete potřebovat VR headset Oculus Quest 2, speciální nástavec na hokejku, prostor 3x3 metry s minimální třecí plochou a samozřejmě licenci od Sense Arena k použití jejich produktů. Ta vyjde jednotlivce na 49 eur měsíčně. Nástavec na hokejku pak na dalších sto.

K dispozici dostanete stovky různých cvičení, rady na zlepšení, statistiky, zkrátka ideální nástroj pro zlepšení vaší hry, když venku zrovna nemrzne.

Kromě hokeje v současné chvíli autoři touží rozšířit zážitek o další sporty, jako je golf, tenis, baseball či kriket. Výběr posledních dvou her naznačuje, že budou stát především o expanzi na anglosaské trhy. Zajímavostí je, že mezi investory najdete i Filipa Pešána – respektovaného hokejového kouče, který ještě nedávno vedl českou reprezentaci. 

Sportovní lístky pohodlně

Pokud nechcete sport dělat aktivně, existuje mnoho způsobů, jak sledovat někoho jiného, kdo to na profi úrovni zvládne za vás. Ať už jde o jednorázové vstupenky, nebo ty permanentní, kluby v minulých letech zápasily s tím, jak dostat lístky na svůj zápas k fanouškům. Padající portály, nefunkční platební brány, nekonečné fronty na sítích. Tím vším si museli projít sportovní fanoušci v minulých letech.

Enigoo
Enigoo

Jenže webům jako Ticketportal v posledních letech vyrostl konkurent v podobě startupu Enigoo. Dnes už její služby coby ticket operátora využívá například i fotbalová Sparta. A fanoušci si změnu oproti předešlému provozovateli nedovedou vynachválit. Část kódu pak Enigoo dodává i do IKEM či porodnice u Apolináře, za jehož pomoci se sledují zaměstnanci, respektive návštěvníci.

Firma sází na model softwaru jako služby (SaaS). Systém je pak šitý na míru pro klienty libovolné velikosti, neboť si ho pořadatel dané akce upraví po svém. Kromě lístků a různé evidence pak Enigoo v poslední době začalo prodávat i občerstvení či různé suvenýry. V budoucnu se chce zaměřit i na dopravu. 

Živý gólman v mobilu

Nejslavnější virtuální fotbal je jednoznačně videoherní série FIFA. Jenže zatímco ve FIFĚ střílíte na gólmany ovládané umělou inteligencí, český startup Live Penalty vám dokáže nabídnout zážitek, který stírá hranice mezi videohrou a skutečným fotbalem. Stačí si stáhnout zdarma aplikaci na váš telefon. Ve hře Live Penalty totiž budete potáhnutím prstu po displeji ovládat automat na míče, který vyplní vaše přání a vypálí balon do příslušného místa na skutečného gólmana.

Live PenaltyLive Penalty

Šéf startupu Live Penalty Pavel Kacerle

Většinou se jedná o skutečné fotbalové brankáře z nižších českých, rakouských či německých soutěží, kteří přijeli do Prahy na natáčení a jejichž videa jsou předtočená a pak přehrávána hráčům na základě jejich volby místa střely. Ve hře ovšem najdete i gólmany Sparty, Dukly či influencery oblečené do brankářského dresu. Ovládání chce trochu cviku, ovšem největším chytákem je, že žádná z vašich střel nesmí mířit do stejného místa, jako kterákoliv z vašich ran v tomto kole.

Pokud budete šikovní, můžete hrát vícekrát za sebou nebo sbírat kartičky „poražených“ brankářů. Hra kromě osvědčeného ekonomického modelu mobilních videoher sází především na autentičnost a atraktivitu toho, že jedním tahem prstu můžete vyslat střelu na skutečného brankáře.

Vitamíny pro gamery

Některé čtenáře to možná překvapí, ovšem dnes se mezi sporty počítají i e-sporty, zjednodušeně řečeno profesionální hraní videoher. Je to disciplína mentálně i fyzicky náročnější, než se může běžnému pozorovateli zdát. Český startup Madmonq se proto pokouší dostat do těl hráčů potřebné prvky za pomoci svého stejnojmenného nutričního doplňku.

Madmonq
Madmonq

Jedná se o přírodní extrakt s rychlým nástupem, který má ovšem dlouhodobě blahodárné účinky. V pilulce najdete například ženšen, zinek, kofein, meduňku či rebarboru, účinných látek je celkem čtrnáct. Výhodou je naprostá absence barviv, konzervantů a další chemie.

Úkolem kombinace výše zmíněných přírodních látek je zlepšit hráčům reakční čas, soustředění nebo jim pomoci konzervovat energii. To jsou ovšem jen krátkodobé efekty, které trvají mezi třemi až šesti hodinami. Z dlouhodobého hlediska pak Madmonq pomáhá posilnit z monitorů přetížené oči, působí na paměť a mozek a údajně i pomáhá zlepšit motivaci.

Jedno balení osmadvaceti pilulek hráče vyjde na 515 korun. V případě předplatného tvůrci nabízí desetiprocentní slevu.

Článek vyšel původně v tištěném vydání magazínu Finmag.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
14
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Michael  Durčák

Michael Durčák

Má rád fotbal a kočky. Kromě Finmagu píše pro magazín Reportér nebo komentáře o dění v USA pro Seznam Zprávy. Zároveň je redaktorem videoherního časopisu Score.

Související témata

byznysčasopisFinmaghokejPodnikavé Českosportstart-upstartupytechnologievirtuální realita

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo