Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Textilie z recyklovaných materiálů? Tahle česká firma se v zahraničí neztratí

Petra Nová
Petra Nová
18. 11. 2022

Nejedna česká firma proráží i za hranicemi a jednu takovou si dnes i představíme. Jmenuje se Retex a svými produkty podporuje životní prostředí. Čím přesně se zabývá a jakým způsobem ji můžete podpořit i vy?

Textilie z recyklovaných materiálů? Tahle česká firma se v zahraničí neztratí
Korporátní dluhopisy skrývají nemalá rizika, je třeba je dobře prověřovat (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Společnost Retex vyrábí produkty do extrémních podmínek z recyklovaných materiálů s vysokou přidanou hodnotou. Firma vznikla už v roce 1950 a dnes je jedním z největších zaměstnavatelů v Jihomoravském kraji.

Už od svého počátku se zabývá trháním použitého textilu a následnou výrobou netkaných textilií. Využívá ho při výrobě u všech produktových řad. Padesát procent použitého textilu pochází z ČR, proto firma výrazně ulehčuje životnímu prostředí přímo u nás. Navác kromě jsou při výrobě využívána i vlákna z recyklovaných PET lahví.

Udržitelný ekonomický růst

Retext je tak především technologickou firmou. Navíc firmou s cílem vytvářet kvalitní produkty, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Jádrem jsou inovace za užívání moderní technologie, která umožňuje bezpečné a efektivní výrobní procesy.

Dluhopisy investice
Shutterstock

Korporátní dluhopisy. Výhodný investiční nástroj, nebo past na investory?

Firemní (korporátní) dluhopisy v posledních letech zaplavily český kapitálový trh. Bohužel kvantita neznamená kvalitu a objevily se i případy, kdy investoři o své peníze uložené do tohoto instrumentu přišli. To této formě investice neudělalo příliš dobrou reklamu. Co to tedy vlastně korporátní dluhopisy jsou?

A jaké konkrétní produkty má firma ve svém portfoliu? Oblíbené jsou například zelené střechy, které jsou jasným trendem budoucnosti. Retex s použitím vegetačně-retenčních desek vyvinul produkt nazvaný AQUADESK. Ten byl testován na proražení či protržení a může si ho instalovat každý bez technických znalostí. Výhodou je výborný poměr ceny a výkonu.

Firma taky vyrábí různé technické textilie, které se využívají ve stavebnictví, nábytkářství, obuvnictví nebo v průmyslu. A vyzdvihnout lze i její podíl v automotive průmyslu, kam Retex dodává koberce a interiérové a exteriérové izolace, nebo geotextilie použité ve vodním či odpadovém hospodářství.

Úspěšný rozvoj

Díky tomu, že poptávka po produktech firmy Retex je i přes současnou situaci obrovská, rozhodla se pro další rozvoj. Svůj růst chce financovat prostřednictvím nové emise korporátních dluhopisů. Tu vypsala její mateřská společnost Holdingtex.

Tím, že má Retex dlouhou historii s robustním kmenem zákazníků a stabilním přísunem pohledávek, byla emise zajištěna budoucími pohledávkami. Společnost vykazuje velmi dobré ekonomické výsledky. Provozní zisk i obrat v minulém roce výrazně vzrostl.

Emise má prospekt schválený ČNB. V případě prodlení nebo úpadku společnosti jsou práva investorů hájena takzvaným agentem pro zajištění. Seznámit se s ním lze na stránce emitenta Holdingtex na Dluhopisomatu.

5 důvodů pro Retex

Firmu nejlépe podpoříte nákupem jednoho či více dluhopisů v hodnotě 50 000 Kč. Získáte kvartální výnos v hodnotě až 8,5 % p.a. Sedmdesátiletá tradice firmy a velký zájem o její produkty vás utvrdí, že se jedná o dobrou investici do českých produktů v oblasti netkaných textilií.

Firma Retex je lídrem v oblasti cirkulární ekonomiky a podporuje tak ve velkém životní prostředí. Podle skóringu Ministerstva financí ČR firma získala celých 9,5 bodu. Vyzdvihnout je možné i ekonomické ukazatele, neboť firma má obrat větší než 671 milionů Kč.

V sekci aktualit na stránce emitenta na Dluhopisomatu také najdete odkazy na celou řadu článků v médiích. Firma se objevila ve Forbes, v Hospodářských novinách nebo třeba na iDnes.cz. Všechny informace si můžete prohlédnout přímo na Dluhopisomatu.

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je společnost Dluhopisomat.cz generálním partnerem. Investice do dluhopisů je vždy spojena s rizikem ztráty investovaných prostředků a rizikem nedosažení zisku.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Petra Nová

Petra Nová

Copywriterka, externí spolupracovnice NextPage Media. Kromě hrátek s písmenky se jako absolventka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy zajímá i o historii. Ráda se toulá po světě i vlastní domovině a... Více

Související témata

BrandInsightDluhopisomatdluhopisyfinancováníinvesticekdo hýbe miliardamimiliardy v pohybu
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo