Jak ztratit tři sta miliard za den? Elon Musk zase jednou střelil vedle

Martina Patočková
Martina Patočková
11. 11. 2022
 22 265

Nejbohatší člověk světa ve své obraně „čisté“ Tesly neříká vše. Jak je to s ESG ratingem doopravdy? ptá se v komentáři pro aktuální tištěný Finmag ekonomická novinářka Martina Patočková.

Jak ztratit tři sta miliard za den? Elon Musk zase jednou střelil vedle
Jak jedním tweetem ztratit 12 miliard dolarů (asi 294 miliard Kč)? Elonu Muskovi stačí napsat, že ESG je podvod (ilustrační foto) / Zdroj: Koshiro K / Shutterstock.com

Elon Musk letos v květnu s elánem a citem sobě vlastním rozvířil na sociálních sítích a v médiích debatu, proč jeho „čistá“ Tesla vypadla z ratingu jednoho z největších ESG indexů S&P 500. Jak je Muskovi vlastní, ESG nazval rovnou scamem, podvodem. A poslal tím akcie své firmy dál ke dnu.

Zapomínaje přitom na to – a můžeme spekulovat, zda účelově, či doopravdy –, k čemu ESG rating původně sloužil, respektive jakýkoli rating. A zároveň odváděje pozornost od toho, že ESG není jen písmeno E, tedy environmentální, ale i S a G, tedy oblast sociální a řízení podniku.

Aktuální hodnota akcií Tesly

Zdroj: peníze.cz

A právě v posledních dvou má Tesla, diplomaticky řečeno, rezervy. Bez ohledu na to, jak přispěla k rozvoji elektromobility, která je dnes brána jako hlavní cesta k dopravě bez emisí.

Řada velkých fondů a indexů si navíc Teslu ve svých portfoliích nadále drží. Podle agentury Bloomberg, která cituje nejrůznější analýzy, ji drží osm z patnácti největších amerických fondů, které ve svých portfoliích počítají s ESG; stejně tak jako BlackRock, největší správce finančních aktiv na světě.

Tesla si v podstatě udržela v rámci ratingu své pozice z minulých let. Ovšem ostatní hráči udělali větší skok.

Dopady se neměří

Co ale ESG rating vlastně znamená? Stejně jako „klasický“ rating vznikl proto, aby umožnil investorům snadno firmy ohodnotit. Bez nutnosti podrobné analýzy. Jinými slovy, ESG rating neměří to, jaké jsou environmentální dopady dané firmy, ale jak má firma tato rizika ošetřena neboli jaká rizika pro ni plynou z oblasti životního prostředí, sociální a řízení podniku.

Co je to ESG?

ESG je pojem označující udržitelné investování. Tento nehledí jen na finanční zisk, ale také na udržitelnost a sociální dopad dané investice. Zastánci ESG poukazují hlavně na benefity spojené s vyšší finanční výkonností a nižším rizikem. 

Environment faktor
Environment indikátory hodnotí vliv společnosti na životní prostředí (ekosystémy, lidské zdraví, ovzduší, půdu a vodu). Hlavními kritérii jsou pak energetická efektivita, uhlíková stopa nebo schopnost zpracovávat odpad.

Sociální faktor
Sociální indikátory hodnotí vliv společnosti na širší veřejnost (zaměstnance, dodavatele, zákazníky). Hlavními kritérii mohou být spokojenost zákazníků, persita ve společnosti, angažovanost zaměstnanců nebo charitativní dary.

Governance faktor
Governanace indikátory hodnotí standardy při vedení společnosti. Hlavními kritérii mohou být kompenzace vrcholového managementu, peníze použité na lobbing, míra korupce nebo transparentnost vůči akcionářům.

(Wikipedia.org)

Julian Toth, který pracuje v rámci neziskové organizace International Sustainable Finance Centre a dřív působil v Londýně právě v BlackRock, připomíná ještě několik dalších věcí, které se týkají Tesly a které ovlivnily to, že ze zmíněného indexu vypadla. A které Elon Musk na Twitteru nezveřejňuje.

Jednou z nich je, že Tesla si v podstatě udržela v rámci ratingu své pozice z minulých let. Ovšem ostatní hráči, myšleno automobilky (s nimiž dává srovnání smysl, nikoliv s ropnou společností Exxon, se kterou se poměřuje Musk), udělali větší skok. Další věc je, že už dlouho se vznášejí otazníky nad pracovněprávními podmínkami v Tesle, a i to se do ESG ratingu promítá.

Na druhou stranu Elon Musk, k němuž se na české scéně s kritikou ratingů připojil například šéf Avastu Ondřej Vlček, vinou své prostořekosti vytvořil tlak na větší průhlednost a přehlednost zelených hodnocení. A na to, aby ratingy neměřily jen rizika, ale právě i dopady firmy na E a S. Tedy její environmentální a sociální dopady.

Ratingové agentury jsou soukromé firmy a jejich metodologie, a tedy i výsledky, se liší.

McDonald’s vs. Maďarsko

Těmto ratingům se říká „double materiality“ a mnohé ratingové agentury už dnes pracují na tom, aby jejich hodnocení byla takto komplexní. Situací se už začala zaobírat i EU, která nyní zkoumá, zda bude v této oblasti potřeba nějaká regulace.

Řešíte při investicích či podnikání ESG kriteria?

Problémem je i to, že se každý rating sestavuje trochu jinak. Například MSCI, největší světová ratingová agentura na ESG, upgradovala v dubnu hodnocení McDonald’s. Jeho emise CO2 jsou kvůli hovězímu v hamburgerech přitom větší než ty vyprodukované Maďarskem či Portugalskem, napsala nedávno v článku na téma ratingů agentura Bloomberg.

Lepší rating ale dostal fastfoodový řetězec díky tomu, že MSCI vyřadila emise CO2 z kalkulace. Což je další kámen úrazu, některé metodologie jdou hlouběji, jiné ne, připomíná Julian Toth. Některé berou v úvahu uhlíkové emise ve všech třech úrovních (neboli scope 1 až 3), jiné ne. Ratingové agentury jsou soukromé firmy a jejich metodologie, a tedy i výsledky, se liší. A pak jsou zde velké, z podstaty nepříliš čisté společnosti, jako třeba u nás ČEZ, a ty ratingy sbírají jako medaile.

Ale i na to se dá dívat dvojíma očima. „Pokud to ve výsledku vede k tomu, že se taková firma v ukazatelích zlepšuje, tak to není nutně špatně,“ myslí si Toth.

Líbilo? Podobné komentáře na aktuální téma najdete vždy s předstihem v aktuálním tištěném Finmagu. Myslete na nás, až zas půjdete kolem trafiky.

Kam dál? Udržitelnost a ekologie na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Martina Patočková

Martina Patočková

Víc než dvacet let se věnuje ekonomické novinařině. Začínala v ČTK a pokračovala v MF Dnes, píše pro E15 či Reportér Premium. V červnu roku 2020 založila s Veronikou Němcovou web Ekonews, který se věnuje... Více

Související témata

akcieakciové indexyekologieElon MuskESGkomentářratingteslaudržitelnost

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo