Sáhl si na dno, dnes vyrábí exkluzivní lampy. Život vás donutí, říká designér

Jana Šulistová
Jana Šulistová
17. 10. 2022
 30 521

Většina vrcholových sportovců se nikdy nevzdává. Po těžkém zranění dokážou excelovat na paralympiádě, trénují nebo podnikají. A když znovu pohoří, zpravidla najdou jinou vášeň. Bývalý ragbista Jan Dezort například vyrábí exkluzivní designové lampy.

Sáhl si na dno, dnes vyrábí exkluzivní lampy. Život vás donutí, říká designér
Jan Dezort při výrobě svých designových epoxidových lamp / Zdroj: Se souhlasem Jana Dezorta
Designové lampy DezwoodDesignové lampy DezwoodDesignové lampy DezwoodDesignové lampy DezwoodDesignové lampy DezwoodDesignové lampy Dezwood
Další fotky
v galerii (9)

Dezort se před dvěma lety v neoficiální anketě výrobců vypracoval mezi světových TOP 5 producentů lamp výjimečného designu i kvality. Pod značkou svého startupu Dezwood je aktivní nejen na Facebooku, ale třeba i na stále oblíbenější sociální síti Tik Tok. Mimo to je moderátorem stránky dalších milovníků pryskyřice, ze které své lampy vyrábí.

Začátky jeho podnikání ale rozhodně idylické nebyly. Absolventa střední školy ekonomické vyřadilo z vrcholových utkání se šišatým míčem zranění. S ragbyovou dravostí se vrhl do trénování mládeže a do podnikání. Neuvědomil si ale, že fair play mnohdy neplatí ani ve sportu, natož v byznyse.

Kvůli krachu firmy na zprostředkování finančních obchodů a recyklaci plastů a velkým dluhům byl nakonec nucen prodat všechno, co měl. Včetně bytu. Trpkou zkušenost dodnes nerad komentuje, ostatně kvůli stále probíhajícím soudům ani nemůže. Věří nicméně, že ze sporu vyjde vítězně.

Nebýt příbuzných, kteří mu poskytli bydlení v rekreačním domku u Berounky, skončil by na ulici. Osud se však nespokojil s řadou zkoušek, k nimž patřilo i úmrtí matky. Bývalému sportovci v roce 2013 za tři týdny po nastěhování povodeň odnesla zbytek osobních věcí. Následoval rozchod s přítelkyní, s níž v dobách hojnosti uvažoval o svatbě.

Sousedi mi dali možnost připojit se na internet a já koukal na různé weby, jak se co dělá, až jsem objevil i pryskyřici...

Záchranné trámy

Ne všichni lidé tvrdící, že začínali od nuly nebo se odrazili ode dna, si opravdu na tenkou hranici mezi bytím a nebytím sáhli. „Prožíval jsem těžkou depresi, třeba jsem celý týden jen ležel a snažil se to přespat,“ přiznává designér. Dokonce prý přemýšlel i o tom, že to ukončí. Brzy si ale uvědomil, že by to byla „srabárna“, kterou by zbytečně ublížil především svým blízkým.

Jan Dezort

Jan Dezort
Se souhlasem Jana Dezorta

Rodák z Prahy, vyučený elektromechanik a absolvent ekonomické maturitní nástavby, po níž krátce studoval sportovní management na VŠEM. V roce 2013 mu zkrachovala firma, kolem které dodnes probíhají složité soudy. Výrobě epoxidových lamp se věnuje od roku 2015. Před svou podnikatelskou cestou se naplno věnoval ragby, se kterým začínal už v roce 1992. Od roku 2000 sbíral první aktivní zkušenosti u A týmu v nejvyšší soutěži. Sportovní kariéru mu v roce 2010 přerušil opakovaný těžký úraz, následných deset let strávil jako trenér juniorů či asistent trenéra u mužského A týmu. I přes úspěchy s designovými lampami má v plánu se k trénování ragby vrátit.

„Občas jsem se zkoušel sebrat, ale dostal jsem zas nějakou další ránu, abych pochopil, že k tomu, co bylo, nemá cenu se vracet, že to už prostě není. Rok jsem se plácal mimo systém, pomohl někomu posekat zahradu, chytal jsem ryby do pastí, abych měl co jíst. Bál jsem se za někým jít a požádat o pomoc. V zimě jsem všechno přehodnotil, rozbil a spálil zbylý starý nábytek, byl to prostě impulz začít úplně znovu.“

Od lidí z okolí dostal staré trámy za odvoz a začal z nich vyrábět postel a knihovnu. Do té doby o truhlařině nic nevěděl, všechno se učil za pochodu. „Ale bavilo mě to,“ usmívá se spokojeně.

„Sousedi mi dali možnost připojit se na internet a já koukal na různé weby, jak se co dělá, až jsem objevil i pryskyřici, a to mě zaujalo. Začal jsem z ní vyrábět menší věci v rámci malé rodinné firmy vedené otcem, protože já si kvůli tomu, že soudy kolem krachu mé firmy stále běží, nemohu vlastní živnost založit. Je to neskutečně ubíjející.“

Trasparentní materiál připomínající sklo v kombinaci s často bizarními tvary starého dřeva se stal jeho novou vášní. Metodou pokusů a omylů začal vyrábět například servírovací tácy a různé šperky.

Nejhorší na tom je, že jsem strašně nešikovnej, všechno mi vypadne z ruky a to, co dělám, je opravdu vydřené...

Lampy z pryskyřice

Jiskřivá průhlednost dokonale vybroušené pryskyřice doplněná LED světlem ho nakonec přivedla k tvorbě designových lamp. Pryskyřici napojuje na zajímavé přírodní linie dřeva nejčastěji ze starých střešních trámů a kompletně ruční prací tak vznikají neopakovatelné originály.

Dnes už má Dezort za sebou víc než 800 lamp, výroba jedné prý zabere zhruba měsíc. Náramně se mu hodilo i to, že je vyučený elektrikář. „Řemeslo mi sice moc nešlo, ale na výrobu lamp to stačí, připojení je jednoduché,“ směje se. U jeho lamp lze navíc přepínáním tlačítka změnit barevnost podsvícení.

„Nejhorší na tom je, že jsem strašně nešikovnej, všechno mi vypadne z ruky a to, co dělám, je opravdu vydřené,“ tvrdí. „Navíc jsem si udělal spoustu zlepšováků, které zatím tajím. Chystám průmyslový vzor, ale celý proces bude trvat rok.“

Jak vypadají designové lampy Dezwood

Designové lampy DezwoodSe souhlasem Jana Dezorta
Designové lampy DezwoodSe souhlasem Jana Dezorta
Další obrázky v galerii (9)

Své lampy vyrábí ve třech základních provedeních ve velikostech od 30 po 180 cm. Ceny se pohybují od zhruba tří tisícovek za nejmenší modely po víc než třináct tisíc za velkou sloupcovou lampu. Záleží hlavně na objemu použité pryskyřice.

Vzhledem k tomu, že kvůli vysokým cenám materiálů i energií „spadla“ rodinná firma do DPH, byl nucen v září ceny zvýšit. Cena průměrné lampy se v současnosti pohybuje kolem pěti tisíc korun.

Že se Dezort svými produkty trefil do vkusu zákazníků, ukázal i úspěch jeho netradičního startupu v ocenění veřejnosti v soutěži Nastartujte se organizované Komerční bankou.

Pád zažila spousta lidí a mnozí ze dna přinesli nějakou novinku. Člověka totiž život někdy donutí k akci, až když mu dá na tlamu.

Sen o vlastním obchodu

Po sérii nezdarů tak má teď životem zkoušený sportovec na prahu čtyřicítky opět velké sny. Brzy chce své portfolio obohatit například o epoxidové světelné obrazy a věří, že se mu podaří vyrovnat s podnikatelskými problémy z minulosti. Prototyp obrazu vznikl v září a v průběhu října začala běžná výroba.

Své dosavadní snažení hodnotí prozaicky. „Potřeboval jsem si dokázat, že ze dna se dá vstát, nejsem úplně marnej a udělal jsem dobře, že jsem vydržel. Takový pád zažila spousta lidí a mnozí ze dna přinesli nějakou novinku. Člověka totiž život někdy donutí k akci, až když mu dá na tlamu.“

Teď se Dezort soustředí na nový cíl: má v plánu otevřít v Praze světově první prodejnu designových epoxidových lamp. A po letech strávených o samotě na chatě u řeky třeba i založit rodinu a žít tak, jak býval zvyklý – s úspěchy a vírou v budoucnost.

Kam dál? Podnikatelské příběhy na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
45
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jana Šulistová

Jana Šulistová

Původní profesí výtvarnice a sociální pracovnice se do médií dostala přes poradnu v časopise Ty&Já (Mladá Fronta). Prošla řadou vydavatelství (Hachette Filipacchi, Sanoma, Bauer Media, Burda) a pozic... Více

Související témata

byznyspodnikáníPodnikavé ČeskořemesloStředočeský krajsuccess story

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo