„Když chcete měnit svět, nemůžete být nikdy hotoví.“ Jan Školník zblízka

Tomáš Wehle
Tomáš Wehle
17. 9. 2022

Jan Školník, podnikatel a filantrop, je spjatý s Broumovskem už pomalu stejně silně jako Kryštof a Kilián Ignác Dientzenhoferovi, jejichž kostely je poseta zdejší krajina. S občanským sdružením rekonstruují broumovský klášter a pořádají tam třeba jazzové večery. Co čte a co ho ovlivnilo? Zeptáme se.

„Když chcete měnit svět, nemůžete být nikdy hotoví.“ Jan Školník zblízka
Podnikatel a filantrop Jan Školník / Zdroj: Se souhlasem Jana Školníka

Jan Školník v roce 1997 se svým otcem koupil firmu Vertex Broumov, dnes Hobra – Školník a rozvinul ji do rodinné společnosti působící globálně v oblasti mikrofiltrace průmyslových roztoků a izolačních materiálů.

Vedení letos předal svému bratrovi. V roce 2004 spolu se svou ženou Marcelou založil neziskovou organizaci Agentura pro rozvoj Broumovska, která sídlí v broumovském klášteře a jejíž součástí je Vzdělávací a kulturní centrum. Věnuje se i dalším aktivitám včetně impaktového sociálního investování.

Dnes se Školník čtenářům Finmag.cz představuje v rámci rubriky tištěného časopisu nazvané Zblízka. V té se zaměřujeme hlavně na osobní život a hodnoty zajímavých osobností z byznysu. Na nový anketní formát se můžete těšit s příchodem každého nového tištěného Finmagu. Ten další vyjde v říjnu.

Minule jsme vyzpovídali Andreje Kisku mladšího. Teď už ale nechme mluvit Jana Školníka.

Firma může být tak dobrá, jak dobré je prostředí, ve kterém existuje.

Když jste byl malý, snil jste, čím budete?

Vlastně jsem moc nesnil. Anebo si to nepamatuji.

Která knížka nebo knížky vás nejvíc ovlivnily?

Takových je celá řada. První, co si pamatuji, bylo vtažení do světa J. R. R. Tolkiena, později hodně sci-fi od Stanislava Lema nebo Arthura C. Clarka. Opakovaně jsem četl Směšné lásky od Milana Kundery nebo knížku Muž, který sázel stromy od Jeana Giona. Nesmím vynechat ani Atlasovu vzpouru od Ayn Randové nebo v poslední době Morálku lidské mysli do Jonathana Haidta. Čtu rád.

Kdo pro vás byl inspirací v životě či podnikání?

Můj táta, rodiče.

Co považujete za svou nejúspěšnější investici?

Stále naši továrnu Hobra – Školník v Broumově.

Čím začít, když chcete svět posouvat k lepšímu?

Poznat dobře sám sebe.

Jak podnikat odpovědně?

Začal bych tím, že přistoupím na to, že firma nebo firmy vlastně nejsou jen moje, i když je vlastním. Jsou všech zainteresovaných stran, takzvaných stakeholderů. Pak podnikáte tak, abyste nejlépe vyvážil zájmy všech – zákazníků, zaměstnanců a kolegů, financujících subjektů, dodavatelů a pak samozřejmě také vlastníků. Moje je pak až případná dividenda. V širším pohledu je to potom uvědomění si toho, že firma může být tak dobrá, jak dobré je prostředí, ve kterém existuje.

Jak se rozhodujete, co nebo koho podporovat?

Spíše intuitivně, nemáme na to žádné pevné parametry. Většinou je to ale tam, kde to podpoří nějaký potenciál, pomůže rozvinout talent nebo podnítí k aktivnímu vstupu do veřejného prostoru. Zajímá mě i osobnost a charakter těch, které podporujeme.

Jaká byla ta nejlepší rada, kterou jste v životě dostal?

Dostávám mnoho rad. Babička mi říkala, že sám svět nezměním (no, říkala to jadrněji), což mě později vedlo k podpoře spolupráce.

Na co ze své dosavadní kariéry jste nejvíc pyšný?

Že mám skvělou ženu, která to se mnou vydržela a podporuje, co děláme, i když to není často jednoduché. Vedle podnikání se nám povedlo založit neziskovou organizaci na rozvoj regionu, ve kterém žijeme a který to nemá v mnoha ohledech lehké. Ta funguje už skoro dvacet let a nepřestalo nás to bavit.

Každý rok chodíte na „offline poutě“. Co jste se na nich o sobě dozvěděl?

Člověk se stále o sobě něco dozvídá, nejsilnější bylo asi zjištění, jak to mám s cílevědomostí. Když si určím cíl, kam třeba dojdu, vlastně skoro vždy tam dojdu, jakkoliv to může být opravdu hodně náročné. Učili mě, ať plním, co slíbím, a své cíle často beru jako sliby. Snažím se teď na to dávat pozor a proměňovat v cíl samotnou cestu. Jo, vím, zní to otřepaně, ale je to hluboké.

Kde se vidíte za deset let?

To nevím. Těším se, kam mě moje cesta zavede.

Na co se těšíte? A co vám dělá starosti?

Starost mi dělá, že lidskost není docela v pořádku. A těším se z toho, že není docela ztracena a má smysl snažit se kultivovat cestu k dobru. Omlouvám se, že jsem použil slova Komenského, ale v poslední době se s ním potkávám.

Líbilo? Rubriku Zblízka najdete v každém tištěném Finmagu. Ten pozdně-letní je právě teď k dostání ve všech dobrých trafikách...

Kam dál? Byznys na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Wehle

Tomáš Wehle

Vystudoval český jazyk a literaturu a občanskou výchovu na Pedagogické fakultě Západočeské univerzity. Učil na střední, byl recepčním a korektorem v Instinktu. Během 19 let ve vydavatelství Economia pracoval... Více

Související témata

byznysfilantropieFinmagKrálovéhradecký krajpodnikáníPodnikavé Českozblízka

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo