Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Srovnejte si přes tisíc dluhopisů podle výnosu, zajištění nebo rizika

Radim Zelený
Radim Zelený
19. 9. 2022
 6 459

Dluhopisy, zejména ty korporátní, jsou velmi málo popsané. Jejich celkový obrázek nám až dosud unikal. Díky novému srovnávači dluhopisů, který vytvořil Dluhopisomat, si však může široká veřejnost udělat zajímavý obrázek, jak to na trhu vlastně reálně vypadá.

Srovnejte si přes tisíc dluhopisů podle výnosu, zajištění nebo rizika
Nový srovnávač dluhopisů od Dluhopisomatu kultivuje trh / Zdroj: Dluhopisomat

Impulsem pro vznik nového srovnávače dluhopisů byl nepřehledný a složitý trh korporátních bondů. Právě tomu se Dluhopisomat, v čele se svým spoluzakladatelem Petrem Cimalou, rozhodl udělat přítrž.

„Zdejší neregulované prostředí umožňuje vydávat dluhopisy i extrémně nezdravým firmám, které pak poškozují celý investiční trh. Tuhle praxi chceme změnit. Proto jsme vyvinuli otevřený nástroj, který investorům umožní bezplatně a objektivně dluhopisy srovnávat,“ říká Cimala.

První a největší srovnávač dluhopisů

Srovnávač je určen široké veřejnosti, která si v něm může vyhledat dluhopisy podle výnosu, skóre rizikovosti, zajištění, formy či podoby dluhopisů a dalších parametrů. Vše je přehledně utříděné takovým způsobem, aby to investorům šetřilo čas. Vyzkoušet si to ostatně můžete sami.

Při stanovování skóre rizikovosti jsme postupovali podle pokynů Ministerstva financí ČR, a to za použití Kalkulačky skóre. Čím větší skóre dluhopis obdržel, tím menší je rizikovost dluhopisu.

Spousta emitentů nemá na trhu s dluhopisy co dělat, říká Cimala z CFG

Už během studia na Vysoké škole ekonomické aktivně investoval na trzích a spoluzaložil klub investorů, který je dnes jedním z největších svého druhu v Česku. Láska k investování provází Petra Cimalu celý život. O tom, jak nejprve prodělal, aby mohl začít vydělávat, o trhu s dluhopisy a dalších tématech jsme si povídali v novém díle Finmag podcastu.

Kromě samotného skóre jsme na srovnávači k jednotlivým dluhopisům přiřadili také typ investora (defenzivní, konzervativní, balancovaný, dynamický, agresivní), míru rizika a pravděpodobnost, zda je emitent schopný dostát svým závazkům.

Prašivé dluhopisy

Srovnávač dluhopisů aktuálně obsahuje víc než tisícovku bondů. Díky společné metodice hodnocení jsme tak například zjistili, že až 30 % z nich získalo nejnižší možný skóring. Riziko je u takových dluhopisů nejvyšší a pravděpodobnost výplaty výnosů je bohužel velmi nízká.

Dalších 25 % dluhopisů na srovnávači je podle skóringu MF ČR označeno jako vysoce rizikové, i když obdržely o něco vyšší skóre. A pouze 21 % dluhopisů má střední nebo nízké riziko. Úplně nejnižší riziko mají pouze státní dluhopisy, kterých je na srovnávači 24 %.

Dvě třetiny vydaných emisí korporátních dluhopisů mají prospekt České národní banky (ČNB), o který stojí investoři. I když se jím ale dluhopisy chlubí, není to záruka bezpečnosti. Ta se zvyšuje až se zajištěním emise. Proto na Dluhopisomatu vydáváme pouze 1 ze 17 emisí a všechny jsou zajištěné. „Naším cílem je nabídnout kvalitu nad kvantitou a v maximální možné míře ochránit vložené finanční prostředky našich investorů,“ uvádí Cimala.

I z tohoto pohledu ukazuje srovnávač dluhopisů zajímavé souvislosti, jak upozorňuje ekonom Vladimír Pikora: „Vzhledem k tomu, že hodnotíme dluhopisy s prospektem i bez, můžeme vidět, jak prospekt ovlivňuje výnos (kupón). Dluhopisy s prospektem mají pochopitelně výnos nižší, v průměru jen 3,9 %. Ty s nejnižším skóringem (tedy více rizikové) nesou naopak až 6,2 %.“

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je společnost Dluhopisomat generálním partnerem. Investice do dluhopisů je vždy spojena s rizikem ztráty investovaných prostředků a rizikem nedosažení zisku.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Radim Zelený

Radim Zelený

Studoval žurnalistiku v Praze. Pro Peníze.cz a Finmag píše články o korporacích, ale i malých a středních firmách.

Související témata

BrandInsightDluhopisomatdluhopisyinvesticeKdo hýbe miliardamiMiliardy v pohyburiziko
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo