Nový Finmag. Novější než běžný nový Finmag

Finmag.cz
Finmag.cz
21. 4. 2022

Právě vyšlo nové číslo vašeho oblíbeného magazínu. Má novou šéfredaktorku a novou tvář. Je pěknější na pokoukání, čtení zůstalo. A ti dva lidé na úvodní fotce, i když to dobře maskují, to jsou největší žraloci v českém nakladatelském byznyse. Jako fakt.

Nový Finmag. Novější než běžný nový Finmag
Silke a Jaroslav Horákovi. Titulní hrdinové nového Finmagu / Zdroj: Herbert Slavík

„Nechceme pouze vyhrávat ceny, ale otevřít časopis čtenářům z řad profesionálů a reálného byznysu,“ říká nová šéfredaktorka Adéla Vopěnková. Ale samozřejmě dalším cenám, jako dřív dostala Petra Dlouhá nebo Peter Bednár se určitě nebráníme a snad si je i zasloužíme. A budeme rádi za zpětnou vazbu, jak se časopis v novém líbí.

Tady máte pár drobných upoutávek.

Finmag 2022/2Zdroj: Finmag

Fotky k titulnímu rozhovoru pořizoval Herbert Slavík. Jsou na nich Silke a Jaroslav Horákovi, majitelé nakladatelského domu Albatros Media. Značku Albatros známe z dětství všichni, jenže v době, kdy nakladatelství Horákovi kupovali, žilo z někdejší slávy, několika trvalek a hlavně: z Harryho Pottera. S ním prý nakladatelství stálo a padalo. A ejhle – od té doby zakvírovali Albatros pěknou řádku jiných nakladatelství a dneska je to jeden z největších nakladatelských byznysů se spoustou víc či míň úspěšných značek.


Foto: Libor Fojtík

Constantin Kinský

Na výlet jsme se vydali do Žďáru nad Sázavou za Constantinem Kinským, prvním Kinským, který neumí (kvůli Gottwaldovi) skloňovat. Tedy – tvrdí to. Každopádně sklonit jsme museli my, hlavu. Před tím, s jakou vervou se někdejší investiční bankéř pustil do obnovy hospodářství po předcích a jak se mu při tom daří vracet život nejen krajině, ale i společenství lidí, které v ní žije.


Foto: Zuri

Nejnovější verze letounu Zuri ze začátku letošního roku

Vzhůru a do budoucnosti se díváme se startupem Zuri Michala Illicha. Když postavil úspěšný vyhledávač Jyxo, tvrdil, že jeho konkurentem nejsou nějaké lokální vyhledávače, ale Google. Je to trochu úsměvná shoda okolností – dnes většinu svého úsilí napírá do vývoje elektrického letadla s kolmým startem, takového, co bude moct parkovat na střeše mrakodrapu a vzletí bez rozjezdu. A jedním z nejpokročilejších konkurentů je zase – firma, kterou vlastní Larry Page, zakladatel Googlu.


Marek Hudema napsal o tom, že začínající podnikatelé rádi přehánějí, když lákají investory. Vlastně asi musí přehánět, aby získali peníze na svůj projekt. A investoři – minimálně v Americe – s tím počítají, kultura fake it till you make it – tedy předstírej, že už to máš hotové, dokud to fakt hotové nebude – je tam docela běžná. Ostatně už Edison tvrdil, že bude mít pořádnou žárovku za pár týdnů – a nakonec mu to trvalo ještě dva roky. Které by nepřežil, kdyby investorům nepředložil falešné naděje. Jenže výjimečné nejsou případy, kdy se počítá jen s fází fake it, fáze make it v plánech vůbec není. Tak bacha.


Michael Durčák a Jakub Žofčák po spolupráci na velkém textu o byznyse s chilli, psali tentokrát o tom, jak se vydělává na domácích mazlíčcích. A nejen o tom, jak na nich vydělávají jejich prodavači nebo pojišťovny, ale třeba i o tom, jak na nich můžou vydělat majitelé, pokud se jim podaří vytvořit instagramového petfluencera. Nejúspěšnějších zvířátka mají několikanásobně víc instagramových fanoušků než nejúspěšnější Čech, Petr Čech. A to už se dá zpeněžit.


Zdroj: Finmag

Dál pokračuje seriál Miliardy v pohybu, který znáte i z webu. Některé texty z časopisu se tu ostatně brzy objeví. Vypíchněme jeden, hned ten první. Michal Kašpárek se v něm podíval na zoubek oblíbenému investorskému memu, který říká, že kdyby si člověk byl místo nějakého výrobku (jasně, nejčastěji se mluví o Macintoshi nebo iPodu nebo iPhonu) býval za tytéž peníze pořídil akcie firmy, která ten výrobek dělá, mohl být v balíku. A ono to často fakt sedí. Ale přesto si tyhle moudrosti generálů po bitvách zaslouží, jak říkají lidé od akcií, korekci. Poskytl ji Michal Kašpárek. 


V časopise ale samozřejmě najdete mnohem a mnohem víc. Ohlídnutí za prvorepublikovými stylotvornými fenomény Družstevní práce a Krásná jizba od Danici Kovářové. Rozhovor s castingobou režisérkou Majou Hamplovou od Mariky Pecháčkové. Pět startupů pro kuchtíky a kuchtičky od Michaela Durčáka. Příběh Tetrisu a jeho tvůrce od Jakuba Žofčáka. Analýzu, co bude znamenat zelenání automobilového průmyslu pro továrny na auta a jejich dodavatele od Vojtěcha Dobeše. Komentář od Evropské bankovní unii a hrozící ztátě bankovní suverenity od Marka Mory, viceguvernéra ČNB. Velký rozhovor o čtvrt tisíciletí stagnujícím školství, který s Ondřejem Štefflem vedla Markéta Hronová. A další a další.

Ohodnoťte článek

-
19
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Finmag.cz

Finmag.cz

Související témata

Finmagknižní trh

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo