Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Investiční platforma Portu: s covidem a Kovym k miliardám

Martin Vlnas
Martin Vlnas
26. 2. 2022
 12 063

Covid donutil lidi víc přemýšlet, co s penězi. Alespoň to tvrdí Radim Krejčí, zakladatel investiční platformy Portu. „Lidi najednou, zničehonic, museli sedět doma na zadku, nevěděli, co s penězi, a tak začali investovat. Kovy jim pak vysvětlil, že Portu je dobrá volba, a přivedl je k nám,“ říká v rozhovoru pro Finmag.cz šéf Portu.

Investiční platforma Portu: s covidem a Kovym k miliardám
Šéf investiční platformy Portu Radim Krejčí / Zdroj: Portu

Inflace, inflace, inflace… Poslední měsíce o ní slyšíte všude. A když o něčem píšou i v Blesku, tak to musí být pravda. Cest, jak vydělat sedm osm procent ročně, a zůstat tak alespoň na nule, přitom není mnoho. Transformované penzijko a spořák nikoho opravdu nespasí.

Že se musí přijmout riziko a začít investovat, pochopili po letech oťukávání i Češi. Vloni byl jejich zájem o investice bezprecedentní a neslábne ani letos. Investiční platforma Portu, kterou postavil a řídí Radim Krejčí pod Wood & Company, se na téhle vlně svezla.

A raketově roste. Nás zajímalo, jak.

Vloni nám kromě Kovyho hodně pomohla taky dohoda s Air Bank, která nás integrovala do svých systémů.

Opravdu pro vás byla spolupráce s Kovym tak přelomová nejen počtem nových registrací, ale i byznysově? Začali uživatelé, které Karel Kovář přivedl, investovat?

Kampaň splnila to, co jsme si od ní slibovali. Dovedla k nám desetitisíce nových uživatelů a rozšířila povědomí o Portu mimo naší klasickou cílovku. Na druhou stranu šlo o velmi mladé publikum. Lidi, kteří mají chuť, ale zatím nemají tolik peněz na investování. I tak je to ale velký příslib do budoucna.

Vloni jsme překonali porodní bolesti a efekt sněhové koule se rozjel naplno. Dnes u nás každý den lidé zainvestují v průměru víc než třicet milionů korun.

Radim Krejčí

Radim Krejčí
Portu

Zakladatel první české robo-advisory investiční platformy Portu.cz běžící pod hlavičkou společnosti Wood & Company. V té od roku 2017 působí v pozici Head of Retail & Digital Operations, dříve zastával vedoucí funkce ve finančních společnostech jako Roklen či Patria Finance. Vystudoval vysokou školu ekonomickou v Praze, je autorem několika ekonomických publikací. V rámci projektu Miliardy v pohybu píše komentáře i pro Finmag.cz.

Kolik peněz máte dnes ve správě? Poslední číslo, které jsem dohledal z konce roku, bylo 6,9 miliardy korun.

Za loňský rok jsme vyrostli několikanásobně. V listopadu 2020 jsme překonali miliardu. Teď máme 7,5 miliard. A podobně vyrostl i počet registrovaných uživatelů. Ještě v loňském červnu jich bylo pětapadesát tisíc, teď jim máme víc než sto deset tisíc.

Kolik z nich aktivně investuje?

To jsme zatím oficiálně nikde neříkali, tohle číslo udává počet emailových adres v naší databázi, lidi, s nimiž aktivně komunikujeme. Těch, co reálně investují, je méně, ale jsou to zhruba dvě třetiny předchozího čísla.

Jak dlouho je tohle tempo udržitelné, respektive jaký je podle vás potenciál českého trhu?

Zájem zatím neopadává, denně máme až šest set nových registrací. Vloni nám kromě Kovyho hodně pomohla taky dohoda s Air Bank, která nás integrovala do svých systémů. Teď nám zase pomáhá inflace. Potenciál na českém trhu je stále obrovský, když vidím, kolik peněz jsou lidé stále schopni proinvestovat přes fondy v bankách.

Prozradíte, kolik lidí investuje pravidelně a kolik poslalo jednorázovou investici?

Jednorázových investorů je odhadem okolo dvaceti procent. Osmdesát procent jsou pravidelní nebo občasní vkladatelé. Někdo posílá peníze každý týden, někdo jednou za kvartál, někdo, když mu zbude. U pravidelných úložek jsme měsíčně někde mezi třemi a pěti tisíci korun. Průměrná výše klientského portfolia je nějakých šedesát sedmdesát tisíc.

Máme celkem deset rizikových skupin, jimž odpovídá deset různých portfolií. Ta jsou pod průběžnou kontrolou a rebalancují se.

Nevadí klientům, že jste dražší než konkurence nabízející trading? Necháváte si jedno procento ročně z objemu portfolia, plus nákladovost cca 0,15 až 0,2 procent ETF fondů...

Ano, jsme na první pohled dražší, ale na druhou stranu taky dáváme klientům víc muziky. Třeba měnové zajištění, které je v dnešní volatilní době zásadní, nebo jistotu, že víte, kam vaše peníze putují a kdo a kde investici realizuje a řídí. Na rozdíl od tradingových platformem my nabízíme komplexní diverzifikovaná portfolia už od minimálních částek, to se na tradingu pořídit nedá. A navíc nabízíme různé slevové programy. Pokud očekáváte, že budete investovat dlouhodobě, třeba na 15 let, tak se dostanete rázem na 0,6 %, při pětileté fixaci na 0,8 %. S dětským účtem se dostanete dokonce jen na 0,25 % ročně z objemu zainvestovaných prostředků. Takto levně asset management nepořídíte nikde.

Radim Krejčí, Portu
Petr Swank

Mladí při investování zbytečně riskují, říká Krejčí

Šéf investiční platformy Portu si v pokračování Finmag podcastu pochvaluje, že o investování začínají mít povědomí stále mladší ročníky. Zároveň je varuje před zbytečně riskantními strategiemi, do kterých často posílají vyšší obnosy. Kdo se při investování jednou spálí, málokdy se k němu vrací.

Co se stane, pokud se přece jen peníze rozhodnu vybrat dřív?

Když si investici vyberete dřív, budete muset z vybírané sumy doplatit poplatky do základního poplatku, tedy do jednoho procenta. Logicky je tak lepší zvolit si maximální délku fixace, protože nic horšího, než že doplatíte poplatky do jednoho procenta, vám nehrozí.

Podle čeho ověřujete, že jde opravdu o dětský účet, kde je sleva opravdu výrazná?

Majetkový účet je veden přímo na dítě, takže identifikace probíhá přes cestovní pas, občanský průkaz nebo rodný list dítěte. Vy investujete, máte dispoziční práva k účtu, který je ale majetkem osoby, na jejíž jméno jste účet zřídil. Děti si peníze mohou vybrat zcela samy, jakmile dosáhnout plnoletosti. Vy můžete peníze vybírat i dřív, ale pouze se souhlasem dalšího rodinného příslušníka, od patnácti let pak se souhlasem samotného nezletilého dítěte.

I tady platí, že pokud vyberu před osmnáctinami potomka, doplácím?

Ano.

Kolik dětských účtů máte aktivních?

Šest tisíc.

Jak často u vás dochází k rebalancování portfolií?

Máme celkem deset rizikových skupin, jimž odpovídá deset různých portfolií. Ta jsou pod průběžnou kontrolou a rebalancují se, když je překonán tzv. povolený drift na jednotlivých třídách aktiv. Chytrá rebalance ale probíhá také s každým novým vkladem nebo třeba dividendou tak, že nakupujeme instrumenty, jejichž podíl v portfoliu je nižší, než by měl být. Chytrá rebalance probíhá také při každém výběru peněz z portfolia. Strategická rebalance, neboli změna struktury portfolia potom probíhá, když je to potřeba. V takových výjimečných případech, na rozdíl od konkurence nenecháváme rozhodnutí na robotech, ale na investiční komisi složené z portfoliomanažerů.

Pasivní dlouhodobá investiční strategie funguje. Samozřejmě za předpokladu správné strategické alokace portfolia.

Proč?

Protože tak klientům vyděláme víc peněz. Mám účty u konkurence a některá rozhodnutí jejich algoritmů vůbec nedávají smysl, přicházejí moc brzo, moc pozdě, nebo jsou prostě bez jasných důvodů. Přijde mi, že prediktivní modely zatím moc predikovat neumějí. Nakupovat akcie farmafirem, které vylétly s covidem do oblak, navíc dlouho po vypuknutí pandemie, není pro robota dobrá vizitka.

Vy jste nakoupili dřív?

Ne, covid jsme nečekali, takže farmaceutika jsme s křížkem po funuse nenakupovali vůbec. A ani jsme masivně neprodávali, když začaly trhy po příchodu pandemie klesat. Ti, co to udělali, to většinou neudělali včas, a pak zase za draho nakupovali zpět. Celé to bylo hrozně rychlé… Příště to může být jinak, ale tentokrát se nám potvrdilo, že pasivní dlouhodobá investiční strategie funguje. Samozřejmě za předpokladu správné strategické alokace portfolia.

Jak moc panikařili vaši klienti?

Volali, ale ustáli jsme to. Pořádali jsme webináře a dokolečka vše vysvětlovali. Náhlý pokles a ještě rychlejší návrat na původní čísla nám velmi pomohl v akvizici nových klientů. Lidi pochopili, že krize přejde a že je to příležitost, jak na akciích vydělat.

Nenechte své peníze spát aneb Kdo hýbe miliardami v Česku

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czShutterstock/Finmag.cz
VSTUPTE DO SVĚTA INVESTIC!

Co Čech, to Warren Buffet…

Ze začátku s námi investovali především nadšenci, kteří se na trzích orientují. Tím, jak se z nás stává masovka, se samozřejmě struktura a erudice klientů mění. Musíme podle toho upravovat naši komunikaci a víc vysvětlovat a vzdělávat. Jak funguje měnové zajištění, jaká jsou realistická očekávání výkonu jednotlivých portfolií a tak podobně… Spousta klientů si myslí, že se akcie budou chovat jako bitcoin, akorát půjdou jenom nahoru.

Když byste se dnes podíval na portfolio prvního investora, jakou byste tam našel výkonnost od založení?

Zhruba 40 procent na dynamickém portfoliu od jara 2018. Průměrný roční čistý výnos vychází na 13,6 %, což je o něco více, než průměrný roční růst akciových trhů za posledních 50 let. Rizikovost portfolia, do něhož u nás můžete investovat, ovlivňuje výsledek investičního dotazníku. Samozřejmě vždycky můžete volit konzervativnější portfolio, na vyšší riziko, než vám vyšlo v dotazníku, vás ale nepustíme.

Vedle vašich modelových portfolií nabízíte klientům taky možnost skládat si vlastní. Z čeho mohou vybírat?

Máme v nabídce asi 50 ETF fondů. Vybíráme je podle velikosti, likvidity, jurisdikce a dalších parametrů. Plus jsme je seskupili do modelových tematických strategií – technologické, zdravotnické nebo třeba strategie zaměřené na rozvojové trhy. Vy si můžete danou strategii okopírovat, a jen si manuálně upravit váhy jednotlivých ETF, nebo si celé portfolio, ale i možnost rebalancování a měnového zajištění, nastavit sám. To má pak vliv na výši poplatku, který platíte. Pokud si vytvoříte jednoduchou tematickou strategii bez zajištění a rebalancování, dostanete se na poplatek 0,89 % p.a., resp. se slevou na 0,53 % p.a.

Zvažujeme cestu vlastního speciálního fondu denominovaného v koruně se širším zaměřením, kde by byly i kryptoměny...

Kolik investorů u vás věří víc svému úsudku než vašim portfoliomanažerům?

Zhruba dvacet procent. Drtivá většina z nich má však se svojí strategií bohužel o něco horší výsledky než poskytují naše základní portfolia.

Kdy začnete nabízet kryptoměnové strategie nebo přímo konkrétní kryptoměny?

Přemýšlíme o tom. Pro určitou cílovku je to velmi zajímavé… Osobně mám ale s kryptem filosofický problém. Je to neuvěřitelně volatilní produkt, který jde proti naší dlouhodobé strategii. Nechceme být tradingová platforma, jenže po kryptu je obrovská poptávka. Přemýšlíme o kryptoměnových ETF, jenže jich je zatím strašně málo. Zajímavá jsou třeba některá kanadská, ale ta zatím nemají certifikaci pro Evropu, takže se je snažíme notifikovat u České národní banky.

Na investice...

V Evropě opravdu žádné rozumné ETFko na kryptoměny nenajdete?

Pokud jsou, nemají likviditu. Dostatečnou likviditu potřebujeme jednoduše proto, že už jedeme v objemech, kdy jsme schopní hýbat s cenou daného fondu. Naštěstí máme vlastní trading, takže si to dokážeme pohlídat a nákupy dávkovat.

Přemýšlíte i o jiném nástroji než ETFku?

Existují nástroje podobné etfkům, říká se jim ETN nebo ETP. Zvažujeme cestu vlastního speciálního fondu denominovaného v koruně se širším zaměřením, kde by byly i kryptoměny, ale taky blockchainové technologie. A plánujeme i úplně samostatnou platformu na přímé investice do kryptoměn. Každopádně letos bychom chtěli začít s burzovně obchodovanými nástroji vázanými na kryptosvět, mají totiž tu výhodu, že se nedostáváme mimo regulovaný svět, i daňově je to transparentní a jednoduché.

Jste spokojený, kam se Portu podařilo dostat?

Podařilo se nám něco, co spoustu lidí považovalo za nemožné. Navíc kultivujeme a demokratizujeme investiční prostředí. Takže ano, jsem.

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
23
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Související témata

investiceinvestiční univerzitaMiliardy v pohybuportfolioPorturozhovor
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo