Vsadili na koronavirus, teď slaví úspěch. Středočeský startup míří do světa

Iva  Brejlová
Iva Brejlová
26. 1. 2022
 8 199

DIANA Biotechnologies, firma, která vsadila na testy na covid, nyní uspěla i v regionálním kole soutěže EY Podnikatel roku 2021. Ve finále se její zakladatelé potkají třeba s Tomášem Čuprem, majitelem společnosti Rohlík Group. A jelikož jsme o DIANĚ psali už v srpnovém Finmagu, ku příležitosti tohoto úspěchu speciálně pro vás text odemykáme.

Vsadili na koronavirus, teď slaví úspěch. Středočeský startup míří do světa
Tým DIANA Biotechnologies slaví úspěch v regionálním kole EY podnikatel roku / Zdroj: DIANA Biotechnologies
DIANA Biotechnologies DIANA Biotechnologies DIANA Biotechnologies DIANA Biotechnologies DIANA Biotechnologies DIANA Biotechnologies
Další fotky
v galerii (8)

Někdo se raduje, že pandemie ustupuje, jiní čekají další vlnu, ale vlastně nevědí, jak se na ni chystat. Společnost DIANA Biotechnologies zatím v Praze buduje novou diagnostickou laboratoř. Sází, že testovat na covid se u nás bude ještě hodně. Jenom vydělat na covidu by pro ni ale bylo málo, chce hrát úplně jinou ligu.

Ta sázka není malá. Firma do přípravy a vybavení laboratoře vkládá desítky milionů. Ty přitom podle podnikatelských plánů vlastně ještě ani neměla mít. Věří, že je potřeba všechno stihnout do podzimu. Její laboratoř má pomoct státu, který si o pomoc ještě neřekl, a tak tu předpovídají budoucnost, která možná nenastane (nastala, což vidíme nyní, pozn. red.).

DIANA Biotechnogies

V roce 2020 DIANA Biotechnologies vstoupila na trh PCR diagnostiky a v rekordně krátkém čase vyvinula a uvedla na trh velmi citlivé PCR testy na covid-19 ze slin. Tato diagnostika je celosvětově unikátní a má podanou patentovou přihlášku i v USA. Dnes je DIANA největším výrobcem PCR testů na covid-19 v Čechách a pokrývá víc než 30 % domácího trhu. Kromě toho prostřednictvím dceřiných společností vyrábí laboratorní plastiky a od června 2021 provozuje laboratoř na testování covid-19 s kapacitou až 10 tisíc testů denně.

Zatím DIANA dodala odběratelům v Česku přes dva miliony PCR testů. Na podzim chce ve své nové laboratoři vlastními silami a s vlastními sadami zpracovávat až 20 tisíc testů denně. Ty největší laboratoře dnes podle dat Ministerstva zdravotnictví mají poloviční kapacitu, velké často ani ne čtvrtinovou. V červenci se v tuzemsku provádělo obvykle mezi 30 a 40 tisíci testy denně a ty vykrývá dohromady na 140 různých laboratoří.

Kromě toho hodlá firma dál zajišťovat propriety pro testování jinde a prosadit vlastní metodu hledání koronaviru, ke kterému stačí doslova si jen odplivnout, ale test je stejně přesný jako při stěrech hluboko v nosohltanu.

Ve skutečnosti má ale tohle všechno být jen malá zacházka na mnohem delší cestě, která vede k revoluci ve vývoji léků.

Ta hlavní magie se odehrává v chemii. V reakcích, které jsou právě náš unikát.

DIANA je vidí

„Ty prostory by mnohé zklamaly,“ popisuje spoluzakladatel a finanční ředitel firmy Martin Dienstbier budoucí laboratoř s odkazem na zmíněné velké plány. Na pohled možná ano: i budova ve Vestci u Prahy, první sídlo společnosti, působí celkem nevýrazně. Vnitřní vybavení tvoří několik stolů s jednotkami přístrojů obvykle velikosti zhruba domácí tiskárny a takzvaný pipetovací robot, menší rameno, které ve velkém přemisťuje roztoky a neúnavně je kape na destičky.

Úspěch v EY Podnikatel roku

Proč to čtete teď, když už to vyšlo v srpnu? Řekli jsme si, že tak oslavíme úspěch firmy, o které jsme informovali už před měsíci, v krajském kole ankety EY Podnikatel roku 2021 hlavního města Prahy a Středočeského kraje. To bylo vyhlášeno v úterý 25. ledna večer, takže tady jde naopak o horkou novinku. 

Za Prahu v anketě uspěl zakladatel společnosti Rohlik Group Tomáš Čupr, ve středočeském klání pak právě vědci Václav Navrátil a Martin Dienstbier, kteří v roce 2018 stáli u vzniku společnosti DIANA Biotechnologies. Ta sklízí úspěchy na poli medicínské diagnostiky i vývoje nových léčiv. Oba krajští vítězové dostanou šanci utkat se v národním finále soutěže.

V čele poroty letos tradičně stál loňský vítěz EY Podnikatel roku 2020, kterým se stal Josef Průša, zakladatel a CEO společnosti Prusa Research. U Tomáše Čupra porota ocenila především nesmírnou odvahu a odhodlání budovat světovou společnost ve velmi obtížném segmentu on-line prodeje potravin. Navrátil a Dienstbier pak zaujali rychlým rozvojem jejich poměrně mladé společnosti.

„Vítězství vnímáme i jako ocenění našich spolupracovníků, kteří již dva roky přispívají v boji proti epidemii covid-19 v České republice. Naše produkty však vyvíjíme s cílem se prosadit v oblasti farmacie a diagnostiky na globální úrovni,“ uvedli Václav Navrátil a Martin Dienstbier, zakladatelé DIANA Biotechnologies. Ta v roce 2020 vstoupila na trh PCR diagnostiky a v rekordně krátkém čase vyvinula a uvedla na trh velmi citlivé PCR testy na covid-19 ze slin.

Tato diagnostika je celosvětově unikátní a má podanou patentovou přihlášku i v USA. Dnes je DIANA největším výrobcem PCR testů na covid-19 v Čechách a pokrývá víc než 30 % domácího trhu.

To je jeden z důležitých momentů. Zapojení robotů není až tak obvyklé a umožňuje pracovat s destičkami o 96 nebo rovnou 384 jamkách. To je tedy počet vzorků, se kterými se tu může manipulovat naráz. Jinde v odpovídajících laboratořích berou pracovníci do ruky jednu zkumavku po druhé. „Spojili jsme dva světy, ve kterých máme zkušenosti – PCR technologie a svět laboratorní automatizace,“ říká jednoduše Dienstbier. Tím se v Česku poměrně razantně zvýšila kapacita PCR testování.

Není to ale hlavní důvod, proč je firma dlouhodobě zajímavá. „Ta hlavní magie se odehrává v chemii. V reakcích, které jsou právě náš unikát,“ hovoří Dienstbier o mikrolitrech roztoků, které se tu používají.

DIANA je zkratkou pro DNA-linked Inhibitor ANtibody Assay, postup, který je daleko složitější než jeho název. Zjednodušeně řečeno umí zvýraznit stopy odkazující na to, že má organismus nějaký problém. Ty jsou běžně obsažené třeba v krvi nebo slinách, ale především v brzkých fázích nemoci zůstávají dnes neviditelné nejen pro lidi, ale i pro přístroje.

Ty stopy se jmenují biomarkery a DIANA je umí vyhledávat a měřit jejich koncentrace s citlivostí o několik řádů vyšší než u jiných metod. Rozumějme: hlavně dřív. Což se uplatní třeba při hledání velmi brzkých stop rakoviny nebo neurodegenerativních onemocnění, třeba Alzheimerovy choroby.

S metodou přišel postgraduální student Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR Václav Navrátil. Vlastní technologii popisuje jako puzzle, ve kterém zkombinoval několik přístupů, třeba z molekulární biologie, organické chemie a dalších věd, aby se tak pro lidské oči stopy ve vzorcích objevily.

Detekce nemocí je ale jen jedno uplatnění. Metoda DIANA umí podobně i položit základ pro hledání nových léčiv: při léčbě řady onemocnění je totiž potřeba najít látky, které mění aktivitu chemických reakcí v těle. DIANA je vidí.

„Máme vlastní knihovnu chemických látek. To si můžete představit jako velký sklad se statisíci položek a my zkoušíme, jestli neinhibují nějaký enzym. Jsme schopni je během týdne projít a zjistit, jestli některá z látek vykazuje proti cílovému enzymu nějakou aktivitu,“ popisuje Dienstbier. Poté se látky dál charakterizují a výzkumníci se je snaží upravit tak, aby už se z nich mohlo stát účinné léčivo.

Covid a jeho diagnostika metodou PCR se staly pro společnost bez veškerých nadsázek tahounem. První zisky přišly už loni.

Peníze, které neměly být

Už v době založení firmy v roce 2018 metoda vyvolala nadšení a zájem. Svědčí o tom i způsob, jakým vlastně vznikla. Jde totiž o takzvaný spin-off, firmu, která se vyčlenila z akademického prostředí, protože je jasné, že její přínos je tak zajímavý, že se uchytí na trhu. Zatímco v některých zemích tak firmy vznikají vcelku běžně, v tuzemsku jde o velkou výjimku.

Martin Dienstbier

Martin Dienstbier
DIANA Biotechnologies

Spoluzakladatel a finanční ředitel české biotechnologické firmy DIANA Biotechnologies. Je primárně zodpovědný za strategické směřování firmy a její finanční, obchodní a provozní řízení. Dřív působil jako vědecký pracovník v oblasti molekulární biologie a genomiky na univerzitách v Cambridge a v Oxfordu. Současně je spoluzakladatelem investičního fondu Alethes, kde se věnuje akciovým investicím do biotechnologických a farmaceutických firem.

Mladá společnost okamžitě zaujala hned několik investorů. Podepsala smlouvu s českým fondem bpd partners a ten do ní vložil zhruba 85 milionů korun, za které v ní získal 36 procent. DIANA Biotechnologies za peníze vybavila laboratoře a najala tým špičkových lidí. Zbytek si nechala na další roky provozu. Očekávalo se, že aspoň nějaký příjem začne mít teprve po pár letech, a pokud všechno půjde dobře, její první výsledky by se v praxi mohly používat za čtyři nebo pět roků. V té době by si pomalu mohla začít vydělávat hlavně poskytováním služeb jiným farmaceutickým firmám, aby pokryla alespoň náklady na svůj provoz.

Řádově vyšší výdělky za nově vyvinutá vlastní léčiva se čekaly po deseti, možná i patnácti letech. Do toho už by se ovšem museli zapojit další partneři. Uvedení nového léku na trh vyžaduje podle Dienstbiera investice v řádech stovek milionů až miliard, nebo dokonce desítek miliard korun.

S takovou představu se Navrátil, Dienstbier i další zástupci společnosti pravidelně objevovali v médiích a snažili se pro co nejširší publikum popsat, proč je řádově citlivější hledání látek revoluční a co by asi mohlo přinést. Ten nejlepší příklad za všechny ovšem přišel v roce 2020, kdy si jejich vysvětlení velká část republiky vyzkoušela na vlastních sliznicích.

Covid a jeho diagnostika metodou PCR se staly pro společnost bez veškerých nadsázek tahounem. Přes všechny původní předpoklady přišly zisky už loni. V době, kdy se s technologií testování na koronavirus začal svět teprve seznamovat, malá česká laboratoř už byla vybavená jak stroji, tak zkušenostmi, aby se do vývoje testů mohla zapojit.

„Na začátku jsme váhali, ale rychle jsme pochopili, že potřeba diagnostiky covidu je tak velká, že ji světové firmy, které se na trhu pohybují, nebudou schopny uspokojit. Byly přehlceny poptávkou a země jako Česko nebyly schopny obsluhovat. My jsme přitom měli lokální řešení. Na jaře jsme se rozhodli a proběhlo něco, čemu doteď nevěřím. Mobilizovali jsme veškeré zdroje ve firmě i energii výzkumníků a během pár měsíců se nám podařilo vyvinout vlastní diagnostiku covidu, všechny její části. Od izolace virové RNA přes PCR detekci až po laboratorní automatizaci,“ popisuje Dienstbier.

Spojování dvou světů tu funguje i v elegantním řešení jinak poměrně náročného párování výsledků s konkrétním člověkem, kterému byl vzorek odebrán.

Prostě si odplivnete

Ještě na začátku minulého roku působilo ve firmě DIANA Biotechnologies 12 lidí. „Teď už přesný počet neznám,“ krčí Dienstbier rameny, ale hned dodává, že i s externími spolupracovníky určitě přesahuje padesátku. „Stále to není dost na to, jak široce je firma rozkročená. Na to, abychom dokončili všechny projekty, které jsme začali, potřebujeme víc,“ dodává. V jeho očích by se jich už teď uplatnila zhruba stovka, ale najít ty správné odborníky může trvat.

Firma z Vestce vytvořila vývojové centrum a rozšířila se na celkově už pět míst. Z původních zhruba 200 metrů čtverečních se roztáhla na asi 1500. V nedalekých Zlatníkách vyrábí PCR soupravy. Další prostory, kde se věnuje organické chemii, využívá ve spolupráci s Akademií věd. Nově založila dvě dceřiné společnosti: DIANA Engineering vyvíjí a vyrábí sady na odběr slin, vlastní vynález, kterým se lze celkem pohodlně vyhnout odebírání vzorku z nosohltanu, místo toho stačí plivnout do trychtýřku.

Z oponou. Jak to vypadá v DIANA Biotechnologies

DIANA Biotechnologies DIANA Biotechnologies
DIANA Biotechnologies DIANA Biotechnologies
Další obrázky v galerii (8)

Spojování dvou světů tu mimochodem funguje i v elegantním řešení jinak poměrně náročného párování výsledků s konkrétním člověkem, kterému byl vzorek odebrán. Zkumavka na konci trychtýřku má na sobě rovnou kód, který se tedy vzorku drží až do závěru zpracování a umožňuje tak velkou míru automatizace.

Druhou firmou je DIANA Lab. Pod tu bude spadat nově vybavená automatická laboratoř s kapacitou na zpracování testů, které se v tuzemsku aktuálně nepřibližuje žádný konkurent. „Kapacita roste v laboratořích i implementaci, máme partnery, kteří jsou schopni dělat čtyři nebo pět tisíc testů, což ještě nedávno bylo nemyslitelné. Ale věříme, že dokážeme na jednom místě zpracovat 10 nebo i 20 tisíc testů denně,“ popisuje Dienstbier.

Zatím společnost dál pro tuzemsko vyrábí statisíce testů měsíčně a věří tomu, že je jich schopná dodávat i miliony a konečně tak obsloužit i zahraničí.

Neztratit velké cíle

S firmou začaly loni spolupracovat ty největší laboratoře a velké fakultní nemocnice. Testy DIANA Biotechnologies byly ty, díky kterým Česko v lednu našlo svou první britskou variantu viru. Její metody vyhrály akci Hack the Crisis, největší a nejdelší státem pořádaný hackathon v dějinách Česka.

Uspějí ve světě?

Vydělané peníze firma posílá do dalšího vývoje diagnostiky, rozšiřování testovacích kapacit i na vlastní vývojové projekty. Jen příprava na podzimní velkokapacitní PCR testování ze slin už stála něco mezi 30 a 40 miliony korun.

I hlavní cíl – stát se významnou firmou na poli diagnostiky a zároveň v příštích dvou desetiletích uvést na trh vlastní léčiva – se při tom všem dál přibližuje. Jako nadějný směr se ukazuje třeba už před pandemií započatý vývoj takzvaných monoklonálních protilátek, na kterých jsou shodou okolností založeny jedny z mála schválených léčiv na covid. Jsou to ty, o kterých jste možná slyšeli ve spojení s léčbou Donalda Trumpa. K tomu například hledá látky uplatnitelné při léčbě rakoviny.

Zatím společnost dál pro tuzemsko vyrábí statisíce testů měsíčně a věří tomu, že je jich schopná dodávat i miliony a konečně tak obsloužit i zahraničí. Zatím od začátku roku putují její testy ze slin na Slovensko a jednání probíhají s partnery a laboratořemi v dalších zemích. Firma má i americký patent a věří, že by mohla své testy používat opravdu globálně. Když ne na koronavirus, tak třeba na další respirační onemocnění. Na stejné platformě se totiž společnost už teď věnuje vývoji diagnostiky chřipky.

Kam dál? Podnikatelské příběhy na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
39
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Iva  Brejlová

Iva Brejlová

Píše o technologiích pro odborná i populární média. Věnuje se především skvělým nápadům z Česka, které díky IT usnadňují život.

Související témata

byznyscovidkoronaviruspodnikáníPodnikavé ČeskoStředočeský krajtechnologietestování

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo