Chytré čtení na víkend a energie za všechny prachy

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
14. 11. 2021

Nakupující, plačící i trolící miliardáři, robotičtí špioni a zázračná uzdravení. Vaše pravidelná dávka chytrého čtení je tentokrát ve znamení boháčů a umělé inteligence.

Chytré čtení na víkend a energie za všechny prachy
Zdroj: Shutterstock.com

Pořádnou byznysovou trefu zaznamenal čtvrtý nejbohatší Čech Daniel Křetínský. Už nějakou dobu se šuškalo, že má spadeno na podíl ve fotbalovém klubu West Ham United. V neděli sledoval přímo na olympijském stadionu v Londýně překvapivé vítězství Kladivářů nad favorizovaným Liverpoolem a o pár dnů později už byla ruka v rukávě. Za 27 procent akcií klubu podle britských médií zaplatil něco mezi 150 až 190 miliony liber (4,4 až 5,6 miliardy korun).

V Británii je kolem dealu velké haló, spekuluje se dokonce, že by se česká sfinga – jak se na ostrovech šestačtyřicetiletému miliardáři přezdívá – mohla v budoucnu pokusit získat v londýnském klubu majoritu. Fanoušci West Hamu prý od nového spolumajitele hodně čekají. Možná by se měli nejdřív zeptat sparťanských kolegů, kolik radosti užili za 17 let, co Křetínský tým z Letné vlastní.

Servírujeme svět!

Chytré čtení na víkend

Nabízíme vychucený talíř duševní stravy. Chtěli byste každý pátek dostávat do e-mailu přehled nejlepšího inspirativního čtení, které z hlubin českého i světového internetu vyšťoural tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Chci chytré čtení

Vzpoura strojů

Vidět je i Křetínského byznysový parťák z J&T Patrik Tkáč, který si v Bratislavě otevřel futuristickou prodejnu potravin, ve které zákazníkům při nakupování pomáhá umělá inteligence. Slovenský byznysmen do projektu investoval kolem čtyř milionů eur (oproti Křetínskému West Hamu drobných sto milionů Kč).

Roboti a umělá inteligence nejsou po ruce jen v potravinářské branži, testují se už dokonce při vyhodnocování etických otázek. Systém Ask Delphi, se kterým si můžete sami pohrát i na webu, se stále zdokonaluje a učí. Nějaké ty „mušky“ – třeba „schválení“ genocidy – se ale pořád najdou…

Že robotí život není jednoduchý, se přesvědčila i robotická malířka Ai-Da, která měla vystavovat pod pyramidami v Gíze. Egyptské bezpečnostní složky ji při transportu zadržely na hranicích a posvítily si na ni kvůli podezření ze špionáže. Nakonec se nepotvrdilo, a tak mohla „plechová lady“ cestovat dál.

Boháči a chuďasové

Na byznysové úspěchy se slzou v oku vzpomíná majitel Bohemia Energy Jiří Písařík. Jeho pondělní emotivní vystoupení – první veřejné od pádu „Bohemky“ – bylo na cenu Thálie. Postřehy z první řady si můžete přečíst v komentáři Ondřeje Stratilíka.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Bývalým klientům Písaříkovy firmy se teď při pohledu na nové ceníky nejspíš protáčejí panenky. Návod kolegů z portálu Ekolist.cz, jak uspořit za energie, se bude rozhodně hodit.

Na domácí rozpočet a účty za elektriku zvláště nemusí příliš hledět nejbohatší člověk planety Elon Musk. Může směle pokračovat ve své oblíbené disciplíně – trolení na Twitteru. Jeho nápad – prodat pořádný balík akcií Tesly a přihrát OSN šest miliard dolarů, které by podle této organizace dokázaly zcela vymýtit hlad na Zemi, není úplně od věci. Spíš ale asi z pohledu, že by se výpočty odborníků dost pravděpodobně ukázaly jako liché. Nutno dodat, že ani Muskovy pohnutky k odprodeji akcií vlastní firmy nemusí být tak bohulibé, jak se může na první pohled zdát.

Za pozornost rozhodně stojí rozhovor s Wolfgangem Streeckem, který vyšel v Salonu Práva. Německý sociolog se zamýšlí například na tím, proč máme respektovat lidové vrstvy a plebejce, v čem jsou představy liberálů o přeměně konzervativního katolického Polska značně naivní, a taky o tom, že politika není jen ekonomika a kultura, ale vojenství a strategie.

Decibely „lásky“

Jako vždycky přihodím ještě pár tipů na potravu pro vaše uši. Když už jsme o několik odstavců výš zmínili souboj s domácími rozpočty, tak není od věci pustit si nejnovější Finmag podcasts Jakubem Motejzíkem, režisérem pořadu Krotitelé dluhů.   

Aktuální vydání našeho sesterského magazínu Heroine má na titulce advokátku Lucii Hrdou, která se specializuje na problémy s domácím a sexuálním násilím. Tedy na téma víc než aktuální. Nedávno ji v podcastu Hlas Heroine vyzpovídal Pavel Houdek.

A ve Vinohradské 12 mluví Lanka Kabrhelová s reportéry Českého rozhlasu Markétou Chaloupskou a Martinem Štorkánem o podezřelé milosti prezidenta Zemana, kterou hlava státu udělila „nemocnému a pak zázračně uzdravenému“ (že by inspirace Romanem Janouškem?) podnikateli Pavlovi Podroužkovi.

Na úplný závěr mám pro vás nabídku, která se neodmítá. Předplaťte si Finmag a získejte voucher na pět stovek na nákup v Audiotece. Soutěž trvá do neděle 14. prosince. O tom, že je z čeho vybírat, si můžete přečíst v rozhovoru s Veronikou Baurovou, která vypráví o deseti letech na trhu s audioknihami, vlastní produkci i trendu streamování.

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

newsletter

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo