Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ufňukaný Písařík a zlí bankéři. Divadlo, které se nepovedlo

Ondřej Stratilík
Ondřej Stratilík
11. 11. 2021
 42 194

To mlčení po pádu Bohemia Energy dávalo znát, že miliardář Jiří Písařík nechce nechat nic náhodě. Jeho první veřejné vystoupení ale ukázalo, že čekal tak dlouho, až přestřelil. Ostatně jako celé jeho energetické impérium.

Ufňukaný Písařík a zlí bankéři. Divadlo, které se nepovedlo
Majitel Bohemia Energy Jiří Písařík na pondělní tiskové konferenci (8. listopadu 2021) / Zdroj: Robert Klejch / CNC / Profimedia

Po dnes už legendární tiskové konferenci Jiřího Písaříka, která jistě vstoupí do zlatého fondu českého divadelnictví, jsem měl možnost vést s majitelem Bohemia Energy ještě několikaminutový rozhovor z očí do očí. Asistoval mu i mluvčí Miroslav Deneš, kterého si miliardář najal na krizovou komunikaci.

A tak když jsem pokládal poslední otázku, jak to bude dál se závoděním Písaříka ve speciálu Ferrari GT3 a jestli stále zůstává jeho snem čtyřiadvacetihodinovka v Le Mans, mediální stratég Deneš zasáhl: taková otázka a odpověď by prý mohla popudit lidi proti Písaříkovi a vzbudit dojem, že oni platí „vysoký částky a on (Písařík) si tady jezdí ve ferrari“.

Ferrari s Jiřím Písaříkem
Mau47 / Shutterstock.com

Ferrari 488 GT3 týmu Bohemia Energy Racing a Scuderia Praha, které jako jeden z pilotů řídí i Jiří Písařík, na 12hodinovém závodu Hankook Race v Mugellu (Itálie, 29. března 2019)

Tento moment velmi výmluvně zarámoval celé pondělní představení Písaříka. Šlo především o to ukázat majitele Bohemia Energy v naprosto jiném světle, aby se veřejné mínění ostře obrácené proti němu alespoň o něco otupilo. Aby Písařík vypadal jako vlastník rodinné firmy, za níž (a stovky tisíc jejích zákazníků) bojoval do posledního dechu.

Jenže jakási temná skupina pětadvaceti bankéřů mu 12. října zničehonic oznámila, že žádné peníze na provoz už neposkytne a navíc chtějí co nejdřív vrátit všechno, co mu kdy půjčili.

V momentě, kdy začínal tušit, že situace na trhu začíná být extrémní, neměl na prvním místě své zákazníky.

Ten třetí do počtu

Popisovat všechny momenty z Písaříkova vystoupení nemá smysl, nicméně nejdůležitější otázkou je, proč by mu měli lidé jeho obrat uvěřit. Ve svých začátcích Bohemia Energy rozhodně nepatřila mezi nejpřívětivější firmy a její praktiky řada lidí označuje za „šmejdské“.

Jiří Písařík (44)

Český obchodník a podnikatel, vystudoval ekonomii na Západočeské univerzitě v Chebu. V roce 2005 založil se svou manželkou společnost Bohemia Energy, která dodávala elektřinu pro malé a střední podniky. O rok později společnost rozšířila nabídku o dodávky elektřiny do domácností, v roce 2007 začala služby nabízet na Slovensku a v roce 2009 začala dodávat plyn.

V průběhu několika let se Bohemia Energy stala největším alternativním dodavatelem energií na českém trhu. Hodnota majetku Jiřího Písaříka byla časopisem Forbes odhadnuta ještě v říjnu 2021 na 8,3 miliardy korun. Kvůli prudkému zvýšení tržních cen energií na podzim 2021 a problémům s cash flow ukončila skupina v říjnu 2021 svojí činnost.

Jiří Písařík je ženatý s manželkou Hanou, obchodnicí a spolumajitelkou firmy. Mezi jeho záliby patří závodní auta a automobilové závody, se speciálem Ferrari 488 GT3 v týmu Scuderia Praha Racing with Bohemia Energy (spoluvlastněným Markem Dospivou) zvítězil v několika vytrvalostních závodech v šampionátu 24H Series. S manželkou vlastní jezdecký areál.

Zdroj: Wikipedia

I v průběhu svého podnikání vždy do posledního detailu upravený Písařík působil jako hladový dravec. A dokazuje to i jeho jednání s obchodními partnery, kdy už se několik let vleče soudní spor o velký podíl v Bohemia Energy.

Právě i díky své zálibě v drahých rychlých autech a vytrvalostních závodech si budoval auru movitého gentlemana odkazující na zlatou éru 60. a 70. let, kdy za volanty speciálů sedaly takové persony jako Paul Newman či Steve McQueen. Jenže stejně jako byl Písařík za volantem spíš vždy jen do počtu – jak už to u „platících“ řidičů v týmech bývá – a výsledky dělali jeho kolegové Josef Král a Matteo Malucelli, začala být v posledních měsících na energetickém trhu už jen do počtu i Bohemia Energy.

Jasně se totiž ukázalo, že alternativní firmy na trhu mohou fungovat pouze jako taková přidaná hodnota. Že tím nejdůležitějším pilířem jsou standardní dodavatelé, kteří elektřinu pořizují dopředu, neřídí se spotovými cenami a mají tak předvídatelnou cenovou politiku. A že když jde do tuhého, jsou někteří z „alternativců“ schopni přes noc ukončit všechny své smlouvy, jako by šlo o něco zcela přirozeného.

V momentě, kdy začínal tušit, že situace na trhu začíná být extrémní, neměl na prvním místě své zákazníky...

Chyběly noty

Pokud tak Jiří Písařík pláče s nadsázkou nad tím, že ostatním společnostem ze dne na den daroval 1,2 milionu svých zákazníků, že toho ostatní dodavatelé zneužili a z jeho bývalých zákazníků si udělali téměř rukojmí, měl by chyby hledat prioritně ve svém byznysu. To, že ani po šestnácti letech fungování Bohemia Energy neměl připravený životaschopný scénář, který by dokázal společnost udržet při životě i při extrémně vysokých cenách elektřiny.

Bohemia Energy
Shutterstock

Bohemia Energy končí, lidé přejdou pod dodavatele poslední instance

Největší alternativní dodavatel energií končí. Podle vicepremiéra jde o selhání v důsledku nepovedených spekulací. Stovky tisíc lidí čeká přechod k novému dodavateli. Vláda chystá kompenzace za skokový růst cen energií.

To není chyba bank, klientů ani ostatních dodavatelů. To je chyba jen a pouze Bohemia Energy.

Písařík, ač je na energetickém trhu matadorem, navrch ukázal, že se příliš neorientuje v instituci dodavatele poslední instance, když začal český systém srovnávat s tím dotovaným na Slovensku. Znovu je Písaříkovou chybou, že v momentě, kdy začínal tušit, že situace na trhu začíná být extrémní, neměl na prvním místě své zákazníky a nezačal s dodavateli poslední instance vyjednávat o tom, jak vlastně budou nové smlouvy pro jeho bývalé klienty vypadat.

Měli by si to uvědomit především lidé, kteří dnes pláčou nad tím, jak nízké zálohy platili Bohemia Energy a kolik musí peněz v režimu DPI vydávat nyní. Kdyby hrál Písařík férově hned od jarního momentu, kdy se trh s elektřinou začal vymykat, a dal zákazníkům dost času na nalezení nového dodavatele a změnu smluv, do extrémně drahého DPI by nemuselo spadnout tolik odběratelů.

Jenže on, byť logicky, hrál vabank.

Výkyvy v ceně energií budou asi mnohem častější, než jsme byli zvyklí. A dlouhodobě nakupovat za spotovou cenu bude obrovským rizikem.

Trh s energiemi se mění

Co bude za pár měsíců, až se trh s elektřinou stabilizuje, samozřejmě zatím nikdo netuší. Nicméně sám Jiří Písařík nyní tvrdí, že do energetického byznysu se už vracet nebude. Menší alternativní dodavatelé zřejmě dál zůstanou, ale za cenu razantního navýšení cen. A pravděpodobně ještě citelněji stoupne váha tradičních firem s energiemi. Mít jistotu v dodávkách bude totiž hlavním požadavkem.

Spolkli jste mu to?

Výkyvy v ceně elektřiny a plynu budou asi mnohem častějším jevem, než jsme dosud byli zvyklí. A dlouhodobě nakupovat za spotovou cenu bude obrovským rizikem. Nejen kvůli chystaným změnám na trhu s emisními povolenkami, kdy bude dál stoupat jejich cena, a vůbec odklonu od spalování fosilních paliv. Velkou neznámou zůstává především standardní zajištění dodávek zemního plynu z Ruska.

Právě potrubí a jeho obsah je pro Moskvu jedinou a hlavní zbraní v tiché studené válce se západním světem. Pád Jiřího Písaříka tak monumentálně předznamenal éru, do které právě vcházíme. Trh s energiemi se razantně mění a s tím se musí smířit i zákazníci.

Autor je reportérem CNN Prima News.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
172
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Stratilík

Ondřej Stratilík

Vystudoval žurnalistiku a následně i mediální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Člen redakce Reportérů ČT a externí dopisovatel magazínu Jane's Defence Weekly pro oblast střední... Více

Související témata

bankrotBohemia Energycenyelektřinaenergiekomentářkrachplyn
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo