Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pilulka ukazuje, že burza není jen pro velké

Daniel Tácha
Daniel Tácha
1. 9. 2021

Firmy, které potřebují peníze, mají dvě možnosti: půjčit si je v bance, nebo si pro ně jít na burzu. Ta je dostupná nejen velkým korporacím, jak loni dokázala Pilulka.

Pilulka ukazuje, že burza není jen pro velké
Zdroj: Shutterstock

Jsou to tři roky, co Burza cenných papírů Praha otevřela trh Start určený malým a středním firmám. Dlouho o něm nebylo moc slyšet. Trochu se to změnilo loni v srpnu, kdy na něj vstoupila technologická firma eMan, a hodně v říjnu, kdy si na trh Start přišla říct o peníze investorů lékárna Pilulka. Ta se mimochodem stala vůbec první e-commerce firmou na pražské burze.

„Jestli jsme zpočátku přemýšleli, zda se do upisování akcií na burze pustit, spolupráce s manažery emise a především s pražskou burzou nás přesvědčila, že jde o správný krok,“ říká generální ředitel a zakladatel Pilulka Lékáren Petr Kasa.

IPO

Někomu ta zkratka vzdáleně připomene druh piva, ale s alkoholem nemá nic společného. I když pro majitele firmy může jít o opojnou záležitost – když se zadaří. IPO znamená initial public offering, tedy první veřejná nabídka akcií. Důvodem k vydání akcií nebývá jen potřeba kapitálu. Manažer emise z vybrané banky i samotná burza firmu důkladně prověřují, firma se představuje potenciálním investorům, zveřejňuje cenové pásmo, ve kterém by se měla při první nabídce cena akcií pohybovat, zjišťuje předběžně zájem investorů – a když to dělá šikovně, získává publicitu a bezplatnou reklamu. Což byl ostatně taky případ Pilulky.

Zájem investorů o akcie byl obrovský, nabízené množství převýšil o 536 procent. Pilulka akcie prodala i za maximální cenu v pásmu, které manažeři emise před uvedením na trh stanovili (424 Kč za kus). Kvůli přetrvávajícímu zájmu letos v březnu snížila minimální počet akcií, které lze najednou koupit (takzvaný lot) z 80 kusů na deset. Své akcie tím ještě víc zpřístupnila drobným investorům. Do budoucna plánuje přenést obchodování se svými akciemi na hlavní trh pražské burzy.

Dluh versus akcie

Je pro firmy výhodnější půjčit si v bance, nebo peníze získat prodejem akcií? „Záleží na konkrétní situaci a stavu firmy. To určí, který způsob je v daném okamžiku vhodnější,“ říká mluvčí pražské burzy Jiří Kovařík. Základní nevýhoda dluhového financování je podle něj sama jeho podstata. Je to dluh, v určitém okamžiku je nutné ho splatit a ještě počítat s úroky. Vstup na burzu a emise akcií zas pro majitele znamená vzdát se části podílu ve prospěch nových akcionářů, kteří ale prostřednictvím svých investic zvyšují hodnotu společnosti.

Hodnota Pilulky se před vstupem na burzu odhadovala na 700 až 850 milionů korun, ale firma na ní vyinkasovala dalších téměř půl miliardy.

„Další výhoda proti úvěru je, že peníze investoři firmě neposkytují na omezené období. Není nutné je splácet. Nezatěžují tedy bilanci firmy,“ dodává Kovařík.

Podle Radima Krejčího z investiční společnosti WOOD & Company, která se podílela na vstupu Pilulky na burzu, sehrály i u třetí největší české lékárenské sítě tyto argumenty významnou roli. Hodnota Pilulky se před vstupem na burzu odhadovala na 700 až 850 milionů korun, ale firma na ní vyinkasovala dalších téměř půl miliardy.

Zdraví jako investice

„Akcie Pilulky jsou vhodné pro dlouhodobé držení, ne pro trading. Jsou určené dlouhodobým investorům, které oslovuje její příběh a chtějí využít jejího růstového potenciálu,“ říká Krejčí s tím, že Pilulka úspěšným vstupem na burzu prokázala, že je zdravá a transparentní firma.

Máte akcie z pražské burzy?

Peníze, které Pilulka utržila, investovala do skladovacích kapacit a IT. Část použila na expanzi na rumunský a maďarský trh. V zahraničí působí i tuzemská jednička Dr.Max a síť lékáren Benu. Ta je v Česku dvojkou, ale vlastní ji Němci.

Lékárenský trh je lukrativní. Podle společnosti IQVIA se jen v Česku loni prodaly léky za 97 miliard korun. Sílí jejich online prodej, na kterém staví i Pilulka. Navíc je zřejmě jen otázka času, kdy stát uvolní regulaci online výdeje léků na předpis, které tvoří hlavní byznys lékáren. Ve chvíli, kdy tak učiní, lze čekat, že se akcie Pilulky dál zhodnotí.

Vyšlo v srpnovém Finmagu

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Daniel Tácha

Daniel Tácha

Daniel Tácha je novinář, copywriter a příležitostný spisovatel. Psal pro Lidové noviny, Týden, Český rozhlas, Czech Business Weekly a další. Založil společnost Copywrite Company a vede web s drzým jménem... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo