Prodat firemní nemovitost může být skvělý byznysový tah, říkají finančníci

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
23. 7. 2021
 7 914

„Když někdo umí dělat dobře svůj byznys, je hloupost držet v nemovitostech peníze, které může rozmnožit mnohem lépe jinde,“ vysvětlují v pokračování Finmag podcastu Igor Fait a Libor Šparlinek, proč chtějí od fungujících průmyslových firem odkupovat do svého realitního fondu jejich nemovitosti.

Prodat firemní nemovitost může být skvělý byznysový tah, říkají finančníci
Igor Fait a Libor Šparlinek z investiční skupiny Jet Investment / Zdroj: Tomáš Cetkovský

V Česku se historicky klade velký důraz na osobní vlastnictví nemovitosti – a to nejen v oblasti bydlení, ale i co se týče podnikání. Investiční skupina Jet Investment brněnského finančníka Igora Faita chce nyní tuzemským průmyslovým firmám dokázat, že podnikat v nájmu se může byznysově vyplatit.

Založila proto realitní fond Jet Industrial Lease. Ten skupuje nemovitosti fungujících průmyslových podniků, které v nich dál pokračují ve své činnosti. Nápad vznikl na přelomu let 2018 a 2019 na základě obchodních zkušeností z Německa a Rakouska, kde velké množství podnikatelů působí právě v pronajatých prostorách.

„Realitní fond nevznikl na zelené louce, využíváme to, co děláme už 24 let, tedy investice do průmyslu, kde obhospodařujeme dva private equity fondy. Přirozenou cestou nás to zavedlo k tomu, že není potřeba investovat jen do samotného průmyslu, ale i do nemovitostí, ve kterých funguje,“ říká zakladatel Jet Investment Igor Fait.

„Jeden z projektů v rámci fondu Jet Industrial Lease realizujeme i v Německu. Domluvili jsme se s majitelem velké rodinné firmy, který na první pohled neměl žádný důvod svou nemovitost prodávat. Vysvětloval to ale tak, že kapitál, který mu leží v nemovitostech, dokáže zhodnotit mnohem lépe při svém hlavní byznysu,“ popisuje Igor Fait ukázkový příklad, jak chce fond podnikat i v Česku.

Oživení cashflow

Prodej nemovitosti je pro firmy další cestou, jak rozvíjet jejich byznys. „Věříme, že Čeští podnikatelé pochopí, že pro ně může být ekonomicky výhodnější podnikat v podnájmu než ve vlastním. Zároveň se zbaví odpovědnosti za danou nemovitost, protože tu dál spravuje náš fond, který dokáže zefektivnit její chod, modernizovat, případně dopronajmout,“ vysvětluje partner Jet Investment Libor Šparlinek.

Přesvědčovat tuzemské podnikatele prý není tak obtížné, jak by se mohlo zdát. Za necelý rok fungování fondu prošlo zástupcům Jet Investment rukama zhruba 150 možných nemovitostí. Třiceti z nich se dnes vážně zabývají a vyhodnocují jejich investiční potenciál. Největší zájem je zatím ze strany firem, které jsou vlastněné zahraničními majiteli a tento způsob oživení cashflow firmy už znají ze západní Evropy. Přibývá ale i čistě českých společností, které mají o model sale & leaseback zájem.

„Chceme se stát významných hráčem středoevropského regionu. Za první půlrok jsme u investorů nabrali miliardu korun. V horizontu dalších deseti let je v plánu dosáhnout na objem investic až 14 miliard korun. Akvizice by mohly přibývat svižným tempem,“ říká Libor Šparlinek.

Na východ nechceme

V hledáčku fondů podle něj nebudou jen nové a áčkové nemovitosti. „Vždy záleží na konkrétní příležitosti v daném průmyslovém odvětví. Klíčové je pro nás lokalita, sledovat chceme u každé nemovitosti i možnost dalšího developingu, tedy dostaveb, přístaveb a rekonstrukcí, což později významně zvyšuje výnosnost takového realitního projektu,“ doplňuje Libor Šparlinek. Minimální výše jednotlivých investic fondu by se měly pohybovat nad hranicí 200 milionů korun.

Po investičních příležitostech se fond poohlíží především v sousedních zemích. „Nejsem příznivec cesty dál na východ. Naše kořeny i vzhledem k průmyslu jsou v rakousko-uherské oblasti a té bych se rád dál držel,“ uzavírá Igor Fait.

V podcastu dále uslyšíte:

  • Proč může být výhodné pořizovat do fondu i starší nemovitosti?
  • Jak se na byznys realitních fondů může promítnout zvyšování úrokových sazeb centrální banky?
  • Jaké jsou dopady pandemie koronaviru na český průmysl i samotnou správu průmyslových nemovitostí?
  • Proč ekonomické stimuly vlád zvýšily hlad po (mnohdy i bezhlavém) investování?
  • Dokážou tuzemské průmyslové firmy konkurovat západní konkurenci?

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Ohodnoťte článek

-
10
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

BrandInsightJihomoravský krajnemovitostní fondypodcastPodnikavé Českoprivate equityprůmysl

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo