Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Strč si to do baklažánu. Musk vydělává, i když se na Twitteru jen tak baví

Dominik Stroukal
Dominik Stroukal
25. 2. 2021
 10 727

Nastavte si budík, aby vám zazvonil, kdykoli Elon Musk napíše něco o investování. Nebo rovnou automatického robota, který – zatímco vy spíte – vám pomůže na základě rad nejbohatšího muže planety vydělat peníze. Zní to bláznivě, ale funguje to. Zatím.

Strč si to do baklažánu. Musk vydělává, i když se na Twitteru jen tak baví
Zdroj: Shutterstock/Finmag.cz
Tweet Elona MuskaTweet Elona MuskaTweet Elona MuskaTweet Elona MuskaTweet Elona MuskaTweet Elona Muska
Další fotky
v galerii (8)

Musk napíše pár slov na Twitter, vy nakoupíte, za hodinu prodáte. I takhle dnes může vypadat investiční strategie. I když vám to může přijít zvláštní, proč byste to pro peníze nevyzkoušeli.

Co z toho ale má samotný Musk? Proč to dělá? Nejpravděpodobnější odpověď může být překvapivá.

Sám sobě skupinou

Twitter je mocná sociální síť, která se s trochou nadsázky dělí na několik částí. Jedna je politický Twitter, kde se od rána do večera kleje. Druhá je takzvaný kindertwitter, kde si mladí masivně dávají navzájem srdíčka za vylívání srdíček.

Třetí část je pornografická. Twitter na rozdíl od jiných sociálních sítí nahotu neblokuje, ale skrývá pod upozornění. A čtvrtá je Elon Musk (kdysi to býval ještě Donald Trump, ale ten už si užívá nedobrovolného twitterového odpočinku). Svou vlastní skupinu si zaslouží, protože Twitter používá úplně jinak než všichni ostatní.

Je drzý. Třeba když populárnímu investorovi Peteru Schiffovi, který perfektně předpověděl finanční krizi, poslal v odpovědi na tweet o Bitcoinu jen obrázek lilku. Nebo baklažánu, chcete-li. Schiff si myslel, že ho tím Musk označuje za úd, ale kindertwitter přispěchal s vysvětlením, že to znamená, ať si to Schiff strčí...vy víte kam.

Šílený Musk

Elon Musk
Zdroj: Shutterstock

Jestli Elona Muska snad ještě neznáte (?!), podívejme se, co o něm píše česká Wikipedia. Elon Reeve Musk (* 28. června 1971, Pretorie) je americký podnikatel, vynálezce, inženýr a filantrop. Založil kosmickou společnost SpaceX a automobilku Tesla, kterou nyní jako CEO řídí. V minulosti spoluvlastnil internetový platební systém PayPal. V lednu 2021 ho agentura Bloomberg poprvé označila za nejbohatšího člověka světa s majetkem převyšujícím 200 miliard dolarů (asi čtyři a čtvrt bilionu Kč).

To nezní zas tak šíleně, ne? Když ale pomineme výstřelky typu Tesla Cybertruck s víc než diskutabilním designem, nové „berany“ místo volantu u inovované Tesly Model S či tvrdošíjného stání si za svým a boření zažitých pravidel, asi nejšílenější věc Musk předvedl v únoru 2018. Tehdy propojil světy obou svých firem (SpaceX a Tesla), když nechal do kosmu vyslat Teslu Roadster s figurinou ve skafandru SpaceX za volantem – Starmanem. Vůz využil nejen jako show přitahující pozornost celého světa, ale i jako užitečné zatížení při testu rakety Falcon Heavy. S velkou pompou a za doprovodu Space Oddity od Davida Bowieho (obdivem k němu se Musk nijak netají) z něj následně udělal stálou družici Slunce.

Je tohle už dost šílený? A to určitě ještě není konec, protože Musk se hojně motá i kolem futuristického dopravního prostředku jménem Hyperloop. S Muskem se zkrátka ještě máme na co těšit...

Je to drzé, je to dokonce vulgární, ale používá to jazyk mladých. Schiffova zpráva i odpověď jsou dlouhé, slušné a v krásné angličtině. Musk poslal jeden obrázek. Zbytek už zařídí armáda fanoušků, kteří se na Schiffa okamžitě vrhli. Musk nemusí nic vysvětlovat, udělají to za něj.

Je aktivní. Na Twitteru vyprodukoval 13,6 tisíce tweetů. To je víc než tři tweety denně. Není to hyperaktivita, těch tweetů je srovnatelně třeba s Milošem Čermákem a je to jen třetina toho, co dokázal na Twitter vypsat Jindřich Šídlo. Na nejbohatšího člověka planety, který tweetuje sám za sebe, zatímco řídí několik obřích firem, je to ale překvapující a nevídaný výkon.

Je zábavný. Musk přesně dávkuje na Twitter na třetiny osobní názory a myšlenky, sdílení výstupů svých firem, a nakonec i humor. Zhruba každá třetí zpráva je vtip, meme, sarkasmus nebo něco podobného baklažánovému popíchnutí. On (se) baví, a umí tím skvěle zaujmout svou cílovou skupinu.

Nesleduje ho 48 milionů velkých investorů, ale spíše 48 milionů lidí, kteří se chtějí bavit. Chtějí vidět, že nejbohatší člověk na světě je jedním z nich. Pochopitelně není, ale umí se tvářit, že je. „Legalizujte komedii,“ napsal v lednu a téměř milion lidí mu odpovědělo srdíčkem. Ostatně, i sám šéf Twitteru se nechal slyšet, že Musk je jeho oblíbený uživatel.

Je stručný. Nejenže se vyjadřuje pomocí smajlíků (zas ten lilek), ale svoje postoje dokáže vyjádřit i bez psaní tweetů. Nejslavnějším příkladem poslední doby je ten, kdy si Musk změnil popisek u svého profilu a nechal tam jenom hashtag #bitcoin a logo této kryptoměny.

Raketové palivo

Vše předchozí je zajímavé, ale jen dokresluje to nejdůležitější z poslední doby. To nejkontroverznější. Elon Musk pumpuje. Populární vizionář využívá sociální síť s modrým ptákem v logu k vyvolávání panických nákupů.

Tweet Elona MuskaTwitter @elonmusk
Tweet Elona MuskaTwitter @elonmusk
Chci víc tweetů

Právě třeba zmíněním bitcoinu v popisku ke své osobě. Když to v lednu udělal, téměř okamžitě vyskočila cena téhle kryptoměny o 20 %. A efekt mohl být možná ještě větší, protože informace dávkoval a postupně dal vědět, že Bitcoinu opravdu fandí. Tesla ho ve velkém nakoupila, na jeho růstu notně vydělala, a teď ho bude přijímat jako platbu.

Proč to Musk dělá?

Že to byl právě Musk, kdo vyhnal cenu takhle vysoko, je téměř jisté. Několik hodin předtím se na burzách obchodovalo standardně. Ve chvíli, kdy si změnil popisek u svého profilu, ale začal počet obchodů růst. A hodinu poté byl už na víc než čtyřnásobných hodnotách. Efekt trval ještě pár hodin, ale za půl dne bylo po všem. Cena už ale zůstala výš.

Stejným způsobem Musk pumpoval i cenu akcie své vlastní firmy. Několikrát. Otázkou je, zda cíleně. V době, kdy psal o Bitcoinu, ale Tesla už nějaké mince vlastnila. Odhady televize CNBC mluví o téměř miliardě dolarů, které na tom vydělala. A jelikož je u Tesly naprosto jasné, že v ní má Musk zájem, o jeho tweety se už začala zajímat i komise pro cenné papíry.

Zatím stále hlavní kryptoměně bitcoin...

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy kryptoměn na Peníze.cz

S tou už má Musk ostatně zkušenosti. Zaklekla na něj například kvůli tomu, že na Twitter vynesl informace, které vyžadovaly závaznou poradu s právníky. To ovšem Musk neudělal a oni sami pak museli situaci napravovat. O rok dříve ho podobný tweet stál 20 milionů dolarů a dalších 20 milionů dolarů zaplatila Tesla. To když slíbil, že by vykoupil všechny akcie za 420 dolarů a tím vyhnal cenu nahoru.

Raketový fanoušek pumpoval leccos. Akcie počítačové firmy CD Projekt, přidal se k šílenství kolem akcií společnosti GameStop a samozřejmě posílá pravidelně na měsíc humoristickou kryptoměnu Dogecoin. Ta vznikla jako recese, ale zejména kvůli Muskovi se drží jako 14. největší kryptoměna vůbec s tržní kapitalizací zhruba šest miliard dolarů.

... šlape na paty Muskem pumpovaný dogecoin

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy kryptoměn na Peníze.cz

Dogecoin je pro Muska symbolický. Je to drzé, vtipné a dá se to pumpovat. Navíc stručně.

For the lulz

Proč to ale všechno dělá? V zásadě existují dvě teorie – buď v tom má zájem a pomáhá si k penězům, nebo je to čistě ze srandy. For the lulz, jak by řekl kindertwitter. A ne, nemusíme se přiklonit ke klišé, že pravda je někde uprostřed. Je vážně pravděpodobné, že to Musk dělá čistě ze zábavy.

Nikdo si asi nemyslí, že by se Musk nudil. Ale mezi tisícovkami tweetů čas od času něco zafunguje jako investiční doporučení. Někdy je to více cílené, jindy je to spíš náhoda. Jako když poslal akcie tvůrce počítačových her CD Projekt o 12 % nahoru jen tím, že slíbil majitelům Tesly, že si budou moci jejich poslední hru zahrát přímo na displeji v autě.

 

Musk má možnost to dělat a má peníze na případné soudy. A tak si hraje. Nepřímých důkazů je k tomu hned několik. Třeba když se Musk rozhodl, že opustí Twitter. Vydržel to dva dny a už zase psal. A pumpoval.

Závislost na sociálních sítích se systematicky nevyhýbá bohatým a úspěšným. Elon Musk musí něco psát. Jako když sám označil Twitter za nesmysl. Nesmysl, který každý den používá.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
11
+

Sdílejte

Diskutujte (10)

Vstoupit do diskuze
Dominik Stroukal

Dominik Stroukal

Ekonom přednášející na Metropolitní univerzitě v Praze a hlavní ekonom Platební instituce Roger. Vystudoval ekonomii na VŠE a mediální studia na UK. V minulosti působil jako hlavní ekonom několika finančních... Více

Související témata

bitcoindogecoinElon MuskkryptoměnymanipulaceTeslaTwitter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo