Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Uložení peněz do nemovitosti? Nezapomínejte investovat do rodiny a sousedů

PR článek
PR článek
16. 11. 2020

Investice do nemovitostí je aktuálně frekventované slovní spojení. Nejvyšší zhodnocení nabízejí stavební parcely, nejstabilnější jsou rodinné domy. Oba typy nabízí projekt vilové čtvrti Zátiší Lysolaje.

Uložení peněz do nemovitosti? Nezapomínejte investovat do rodiny a sousedů
Zdroj: Landia

Vývoj hodnoty různých typů nemovitostí ukazuje na základě reálných uzavřených kupních smluv například HB Index Hypoteční banky. Spolehlivě dokládá, že v Praze hodnota roste od roku 2014. U bytů a domů. U pozemků je to nepřetržitý vzestup dokonce od roku 2010. Všechny kategorie ale spojuje nárůst o desítky procent.

V hlavním městě navíc hraje roli dostupnost některých typů nemovitostí. Například stavebních parcel nebo vil. Právě na ně se zaměřuje investiční společnost Landia Management, která stojí i za projektem nové vilové čtvrti Zátiší Lysolaje. „Ne náhodou byly stavební pozemky pro individuální výstavbu vyprodány jako první. I vily se ukazují pro klienty jako velmi lákavé,“ vysvětluje Petr Tomášek, výkonný ředitel Landia Management.

Petr Tomášek

Zátiší vyrůstá na Praze 6. Je lokalita pro klienty důležitá?

Řekl bych, že dokonce zásadní. Praha 6 se z hlediska reputace a vnímání vymyká zbytku metropole. Je to dáno její historií, množstvím zeleně, dostupností do centra i na letiště, ale třeba i historickou přítomností řady ambasád, velvyslanectví, obchodních zastoupení. Stačí jmenovat tři jiné vilové čtvrti, které najdete v učebnicích architektury: Hanspaulka, Ořechovka nebo funkcionalistická osada Baba.

Čím se váš projekt v Lysolajích liší od dalších, v Praze vznikajících rezidenčních souborů?

Naprosto výjimečné je místo samotné. Jihozápadně orientovaný pozemek s výhledem na Hradčany. Určitě bych vyzdvihl množství sportovních a dalších volnočasových aktivit v okolí. V Lysolajích se nachází hned několik tras pro běh a cyklistiku, Šárecké údolí máme doslova za humny.

Bezpochyby je to i příhodná cena s ohledem na lokalitu. Zákazníci si lehce spočítali, že dům na Praze 5 nebo 6 v této kvalitě, dispozicích a ploše 240–330 čtverečných metrů by za daný rozpočet sami nikdy nepostavili. Už s ohledem na nedostupnost, a tudíž vysokou cenu, parcel, ale i stávajících domů a vil, které je ve většině případů – s ohledem na jejich stáří - navíc nutné rekonstruovat. Tyto nemovitosti často bývají pro kupující kompromisem – jde hlavně o místo. Fakt rostoucí ceny stavebních prací rozvádět asi nemusím.

Zátiší nabízí vedle řadových a atriových domů také vily s cenami kolem 25 milionů. Jaká je po nich poptávka?

Stavíme dvacet vil a polovina z nich má ještě před dokončením hrubé stavby konkrétní zájemce. Součástí projektu jsou rovněž parcely pro individuální výstavbu s územním rozhodnutím na rodinný dům – některé dokonce i se stavebním povolením. Ty jsou v první etapě vyprodané. Vlastníci parcel přitom budou muset dodržet řadu podmínek výstavby, včetně architektury zapadající do okolí. Celkový zájem potvrzuje atraktivitu místa, kde projekt vzniká.

 

Podívejme se na ceny. Jak může být vila v jednotkové ceně levnější než byt?

Počítejte se mnou. V nabídce máme například vilu 5+kk o užitné ploše 291 m². Cena je 24,5 milionu korun. Jednoduchým výpočtem zjistíte, že cena za čtverečný metr je něco málo přes 84 000 korun. A to nepočítám terasu a ideálně řešenou zahradu. Přitom starší byty se na Praze 6 prodávají běžně za 120 000 Kč a nové i přes 150 000 Kč za metr čtverečný. Jistě, výsledná cena odvisí od prostoru – ale my jsme od počátku vily v Zátiší koncipovali jako velkorysé, zaručující každému majiteli maximální soukromí a klid. Prostor je vzácná komodita.

Oceňují klienti fakt, že součástí projektu je například školka, park uprostřed lokality, společenský dům, centrum pro lékaře a služby?

Sepjetí nově stavěných domů se stávající komunitou se ukazuje jako jeden z hlavních benefitů celého projektu. A to při důrazu na naprosté soukromí, jež nabízí každý z typů nemovitostí v Zátiší. Koupí vily, řadového nebo atriového domu naši klienti získávají skvělé místo pro svou rodinu i báječné sousedy. A skvělou, fungující komunitu.

www.zatisilysolaje.cz

www.landia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo