Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Překvapivé stavby Adama Gebriana. Špork. Zářez do Starého Města

Finmag.cz
Finmag.cz
18. 2. 2020

Několikaletá přestavba Šporkova paláce v centru Prahy dostala mimo jiné stejky a pivo do bankovních sejfů. Ale byla by fakt škoda krmit jenom břicho.

Překvapivé stavby Adama Gebriana. Špork. Zářez do Starého Města

Lidé mají někdy pocit, že v centru Prahy už je všecko historicky tak cenné, že není vhodné se vůbec dotýkat. Natož stavět. Šporkův palác se jedné radikální přestavby dočkal už před sto lety. Pro potřeby Anglo-československé banky ho upravil Josef Gočár. A ačkoli šlo o konzervativního klienta a architekt se vyhýbal nějakým výstřelkům, byl to zásah razantní.

V letech 2011–2019 prošel komplex budov mezi pražskými ulicemi Hybernskou a V Celnici novou přestavbou a nadstavbou. A architekt Stanislav Fiala se mohl rozmáchnout. Přitom ale obří stavbě věnoval pozornost, jakou architekti častěji věnují spíš rodinnému domku. Investor mu svěřil nejen práci na exteriérech, ale i na interiérech a Fiala se mu odvděčil minuciózní péčí, se kterou navrhl stovky jedinečných detailů. Snadno se o tom můžete přesvědčit sami, když navštívíte restauraci Červený Jelen, která se nachází v bývalé bankovní hale. A v bývalých bankovních trezorech. Bezpečné pivo.

Adam Gebrian v červeném jelenu v paláci Špork

Pohled z bývalého bankovního trezoru skrz bývalý strop vyztužený několikacentrimetrovm ocelovým plátem do bývalé bankovní haly.

Adam Gebrian vás ale vezem i tam, kam se běžně spíš nedostanete. Například do prostor advokátní kanceláře, kde Fiala přistupuje ke Gočárově práci značně pietně. Nebo do nejvyšších pater, tedy nové přístavby se zahradou na střeše a neuvěřitelně dlouhým balkonem, na který je neradno vstupovat bez tatranky, protože by vám na cestách kolem dokola mohla snadno dojít energie. Pokud tedy nevěříte na to, že si ji můžete dobít neuvěřitelnými výhledy na Prahu.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Finmag.cz

Finmag.cz

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo