Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Překvapivé stavby Adama Gebriana: Sklepácká Besídka ve Slavonicích

Finmag.cz
Finmag.cz
5. 2. 2020

Tenhle díl Překvapivých staveb Adama Gebriana je překvapivý. Jindy je Adam průvodce a vykladač, tentokrát se ale změní v pozorného posluchače. Jan Boháč vypráví, jak se z ruiny v historickém centru ospalého městečka v pohraničí stal hotel ceněný nejen architekty, ale i hosty, z nichž někteří si do něj „jezdí zabydlet“ v netradičně pojatých pokojích.

Překvapivé stavby Adama Gebriana: Sklepácká Besídka ve Slavonicích
Další fotky
v galerii (11)

V roce 1988 byly Slavonice mrtvá obec. Při příjezdu vás kontrolovali pohraničníci, protože do Rakouska je odsud, co by kamenem dohodil A téhož roku si po večírku osm členů divadla Sklep řekne, že v ruině jednoho z historických domů na náměstí by mohla vzniknout docela hezká základna pro zkoušení a samozřejmě taky pro další večírky.

Ze společného vlastnictví ale brzy sejde – moc hlav znamená moc nekompatibilních názorů. A po vyplacení kolegů zbude Jan Boháč sám a postupně dává dohromady dům, ve kterém na začátku byly propadlé stropy, propadlá střecha a funkční, protože památkově chráněná fasáda.

Fotky z natáčení Mall.tv

Dům, ve kterém se organicky propojuje avantgardní přístup s tradicí získal svého času Grand Prix obce architektů a proměnil se postupně v hotel. Ten se pak rozšířil do sousední barokní stodoly a nyní, ve „fázi tři“ se rozrůstá do sousedního měšťanského domu.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Finmag.cz

Finmag.cz

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo