Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Překvapivé stavby Adama Gebriana: Centrum stavitelského dědictví

Finmag.cz
Finmag.cz
5. 12. 2019

Tentokrát vás Adam Gebrian a tým Mall.tv vezme na místo, které je „must see“ pro každého fanouška architektury. Protože dívat se na domy a nevědět, jak je to všechno udělané a proč a jak to drží pohromadě – to je jen půlka zážitku.

Překvapivé stavby Adama Gebriana: Centrum stavitelského dědictví

Do Plas v západních Čechách jezdívali fanoušci architektury do cisterciáckého kláštera, na kterém svého času pracovali nejvýznamnější architekti své doby, například Jan Blažej Santini nebo Kilián Ignác Dientzenhofer. Klášter se stavěl nad močálem a stavitelé museli přijít i s unikátními technickými řešeními. Do kláštera ale tentokrát pošleme Ofélii, pokud jí tedy nebude vadit, že býval mužský, a sami si s Adamem Gebrianem zajdeme vedle do pivovaru.

Nicméně u stavitelství můžeme zůstat. Zůstaneme. V bývalém, nedávno rekonstruovaném (za velké peníze téměř z ruin) klášterním pivovaře a mlýně a dalších hospodářských budovách má totiž pobočku Národní technické muzeum. Do areálu, rekonstruovaného v letech 2009 až 2015, umístilo Centrum stavitelského dědictví. Tedy expozice, ve kterých se nejen fanoušek architektury může poučit, jak se domy i jiné stavby dělaly a dělají.

Výstava vás provede stavěním od návrhů přes hrubou stavbu až k posledním detailům. Představuje nejenom stavební postupy, ale celou škálu materiálů, které se v Česku posledních tisíc let ke stavění používaly.

A jak podotýká Adam Gebrian: Budovy, ve kterých expozici najdete, můžou samy sloužit jako exponáty. tedy vlastně slouží, což je nejlíp vidět na expozici střešních konstrukcí, o kterých se můžete poučit na modelech – a když zakloníte hlavu, uvidíte všecko v reálu.

Je pro mě trochu depresivní vidět, že bývalá konírna má prostorové kvality, kterých dneska nedosahuje celá řada staveb, které jsou určeny pro lidi.

Pro fanouška architektury Centrum stavitelského dědictví z kategorie nutno vidět. A taky nutno osahat, protože část expozic ve mlýně je interaktivní…

Jen pozor: otevřeno bude zase až na jaře.

Nenechte si ujít bonusový díl – co se nevešlo.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Finmag.cz

Finmag.cz

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo