Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Překvapivé stavby: Zastávka Tomáše Hanáka v Nižboře

Finmag.cz
Finmag.cz
23. 10. 2019

Nic současného. Žádná vysoká architektura. Ukázka příkladné recyklace a pocta kutilství. Aneb jak herec Tomáš Hanák udělal z rozpadlého drážního skladu v městečku zastrčeném v křivoklátských lesích unikátní hospodu. Předpremiéra nového dílu Překvapivých staveb Adama Gebriana.

Překvapivé stavby: Zastávka Tomáše Hanáka v Nižboře

Na jedenáctém kilometru trati č. 174 Beroun–Rakovník zastavuje vlak v nádraží Nižbor. Račte si vystoupit. Dvoutisícový Nižbor byl svého času průmyslová obec, ostatně dodnes tu funguje známá Rücklova sklárna, nicméně změnily se způsoby dopravování zboží, a tak dnes na nádraží nákladní vlaky nestaví, slouží zejména turistům, kteří přijedou obdivovat krásy Křivoklátska. I dřevěná budova železničního skladu vedle kolejí dlouhé roky nevyužitá chátrala. Než ji koupil herec Tomáš Hanák.

Pojďte se s Adamem Gebrianem a Mall.tv podívat, jakým způsobem se někdejší drážní budova z roku 1876, jakých můžete podél trati vidět minimálně desítky nejen v Česku, ale i v dalších zemích někdejšího rakousko-uherského soustátí, dokázala překvapivě proměnit.

Bývalý sklad – ale také několik vyřazených železničních vagonů – prošlo adaptací na výletní hospodu a netradiční ubytovací zařízení. Proměna prostoru, aby sloužil úplně jinému účelu, než pro který byl před 140 lety postaven, není snadná a samozřejmá věc. V Nižboře se to podařilo díky dvěma věcem: jednak díky nasazení majitele a dobrému výběru pomocníků, jednak díky tomu, že se za Rakouska i užitkové budovy stavěly dost poctivě. S citlivým přístupem – a možná i díky nedostatku velkých peněz na investice, který nutí k využití již jinde používaných věcí a pořádnému přemýšlení – vznikl členitý prostor, který respektuje okolí a u kterého ani nepoznáte, co je původní a co organicky s původním splynulo v účelný celek.

A jak se to stalo, na to se podívejte v bonusové prohlídce objektu s Tomášem Hanákem na Mall.tv.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Finmag.cz

Finmag.cz

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo