Překvapivé stavby v Novém Boru: když se páří dřevo a sklo

Finmag.cz
Finmag.cz
17. 10. 2019

V dalším díle Překvapivých staveb se Adam Gebrian nechal v Novém Boru překvapit organickým skloubením dvě stě roků starých budov s moderními novostavbami v centrále progresivní sklářské firmy Lasvit.

Překvapivé stavby v Novém Boru: když se páří dřevo a sklo

Firma Lasvit je na světě teprve tucet let, navázala ale na to nejlepší z českého sklářství a protahuje jeho tradici do budoucnosti. Nebojí se přitom odvážných řešení a sbírá ocenění na designových přehlídkách po celém světě. Od roku 2011 je jejím uměleckým ředitelem – pozor! firma s uměleckým ředitelem! – Maxim Velčovský, spolupracuje ale i s dalšími předními umělci.

V Novém Boru, metropoli českého skla, koupil Lasvit celý bok domů nedaleko náměstí. Staré a cenné nechal, pochybné přístavby šly k zemi a nově vzniklé proluky zaplnily odvážné budovy, které se zrekonstruovanými starými dřevostavbami ostře kontrastují svou na odiv stavěnou modernitou, zároveň s nimi ale korespondují a odkazují na ně.

Podívejte se s námi, jak propojení nového a starého, dřeva a skla dopadlo. Budete překvapeni, jak organicky se oba světy propojují. A ještě se uvnitř jedné z nových budov budete moct pokochat jeřábem, na kterém se zkouší zavěšení monstrózních lustrů, jaké Lasvit prodal třeba do dubajského metra.

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Finmag.cz

Finmag.cz

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo