Překvapivé stavby Adama Gebriana: U Vuittona v Paříži

Finmag.cz
Finmag.cz
9. 10. 2019

V novém dílu Překvapivých staveb nás Adam Gebrian fakt překvapil. Nevydal se ani do Brna, ani do Liberce, ani –. Ne Adam nás vezme do Paříže podívat se na dům, jaký v Česku asi vzniknout nemůže. Ovšem ne že bychom ho nemohli postavit.

Překvapivé stavby Adama Gebriana: U Vuittona v Paříži
Další fotky
v galerii (13)

To, co vidíte na obrázku níž, je první skica, kterou architekt ukázal investorovi. A nad ní si plácli.

Musíte uznat, že to zřejmě byl výjimečný architekt a zejména výjimečný investor.

Architekt se jmenoval Frank Gehry a kromě mnoha světově proslulých staveb ho znáte i jako spoluautora Tančícího domu – viz minulý díl Překvapivých staveb.

Odvážný investor je Bernard Arnault, majitel společnosti Moët Hennessy Louis Vuitton, nejbohatší Evropan. A taky milovník umění. Budovu Fondation Louis Vuitton nechal postavit jako multifunkční kulturní centrum a především galerii moderního umění. Nebo přesněji jedenáct galerií v jednom. A zřejmě mu ani tak moc nevadilo, že z plánované investice cca 2,5 miliardy korun bylo nakonec miliard dvacet.

Jak se natáčel další díl Překvapivých staveb na Mall.tv

Račte dál
Fotky: Mall.tv

Budova stojí v Boulogneském lesíku, poblíž botanické zahrady Jardin d'acclimatation. A její plánované umístění do historického parku bylo nejednomu Francouzi trnem v oku, soudní pře nakonec utnul až speciální zákon, který stavbu prohlásil za národní zájem.

Nakonec je obrovská spektakulární budova zasazena do okolí s respektem a citlivě. Obří podíl na tom má vzdušnost, které Gehry dociluje svým typickým způsobem: před vlastní hmotu budovy ještě vystrčí jeden plášť, v tomto případě dvanáct obrovských nepravidelných křídel ze skla, oceli a hliníku. A ve vzniklých meziprostorech se odehrává řada důležitých věcí… A právě tenhle inženýrský zázrak, v němž se pro naprostou pravidelnost žádný prvek neopakuje, sestavovaly zlaté české ručičky (a především hlavičky).

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Finmag.cz

Finmag.cz

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo