Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Překvapivé stavby Adama Gebriana: Nejprovařenější barák

Finmag.cz
Finmag.cz
2. 10. 2019

Je to dům-symbol. Vystupuje z řady, ohlašuje novou dobu, ve které nemá být všechno nalajnované podle pravítka. Takzvaný Tančící dům známe všichni. Vášně jako v době vzniku už dneska nebudí. Zvykli jsme si na něj. Až tak, že si myslíme, že nás nemůže ničím překvapit…

Překvapivé stavby Adama Gebriana: Nejprovařenější barák

V novém díle Překvapivých staveb nás Adam Gebrian se štábem internetové televize Mall. tv vezme do nejspíš nejznámějšího domu v Praze. Tedy minimálně mezi turisty. Jistě, Pražský hrad… Jenže Pražský hrad je rozsáhlý komplex mnoha staveb – kdežto Tančící dům (* 1996) je jediná budova.

Co nás tedy na Tančícím domě může překvapit? V první řadě rozpor mezi okázalou extrovertností, se kterou vykračuje mimo linii okolních domů a zabírá i část veřejného prostoru, a původním účelem. Stavebníkem totiž v devadesátých letech byla holandská pojišťovna, která si tu budovala pražskou centrálu. Takže tahle rozevlátá stavba byla ve skutečnosti kancelářská budova: uvnitř byznys, zvenku party.

Přestože dnes stavba architektů Vlada Miluniće a Franka Gehryho hostí restauraci, vyhlídkový bar, galerii a hotel, tedy v porovnání s pojišťovnou provozy, které se můžou i trochu odvázat, pořád platí, že dům, který navenek chce být co nejvíc jiný, uvnitř vlastně navazuje na sousední domy a žádné velké extravagance v něm nenajdete. I ta okna, která zvenčí vypadají nalepená na dům bez ladu a skladu, se zevnitř ukážou jako překvapivě pravidelná.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Finmag.cz

Finmag.cz

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo