Překvapivé stavby Adama Gebriana: Kanceláře na Palmovce

Finmag.cz
Finmag.cz
27. 9. 2019

Věřili byste, že se obří kancelářský komplex může dočkat pochvaly za to, jak jeho autoři mysleli i na ty, co tam nepracují? Adam Gebrian říká, že na projektech, jako je Palmovka Open Park, se ukazuje, že i kanceláře můžou být v domech, které jsou kvalitní, postavené dobře a s ohledy na veřejnost. Jen je takové musíme chtít.

Překvapivé stavby Adama Gebriana: Kanceláře na Palmovce

Architekta Adama Gebriana čtenářům Finmagu netřeba představovat. Tedy minimálně čtenářům papírové podoby Finmagu. Do něj totiž Adam pravidelně přispívá sloupkem, ve kterém se se čtenáři dělí o postřehy o urbanistice českých i cizozemských měst, a loni na začátku roku jsme s ním přinesli rozsáhlý rozhovor. Ukázku přetiskl i Finmag internetový:

Adam taky o architektuře natáčí pro internetovou televizi Mall.tv. Jedním z jeho pořadů je občasník Gebrian +/- a druhým série Překvapivé stavby. Domluvili jsme se s Adamem a Mall.tv, že novou řadu Překvapivých staveb budeme pravidelně publikovat i na Finmagu.

Začínáme něčím, co v loňských Překvapivých stavbách vůbec nebylo. Viděli jste v nich sakrální stavby, vily na bydlení i vily předělané na památníky, podívali jsme se do škol, na budovu rozhlasu… Dnešní díl překvapuje už volbou tématu. Půjdeme se totiž podívat do kancelářských budov. Sklo, beton, kravaty. Je vůbec možné, aby takové prostředí překvapilo?

Adam vás vezme do nového administrativního komplexu od ateliéru Aulík Fischer architekti, který vyrostl v Praze na Palmovce. Na první pohled jen další továrna pro duševní dělníky. Na druhý vidíte, jak jsou budovy zapojené do veřejného prostoru a že jsou otevřené i veřejnosti, ba že soukromý investor našel peníze i na umění, vymýšlené speciálně pro toto místo. Stavby na Palmovce tedy splňují požadavky, jaké dnes máme na veřejné budovy, a nastavují i pro ně vysoko laťku. A to ještě nepovídáme, jak to vypadá uvnitř.

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Finmag.cz

Finmag.cz

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo