Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ceny elektřiny v roce 2018: Fixovat, či nefixovat?

PR článek
PR článek
12. 3. 2018

Energetické burzy zažívají vytrvalý růst cen elektřiny, i když účty za elektrickou energii domácnostem na přelomu loňského a letošního roku nijak závratně nestoupaly. Kteří dodavatelé sáhli ke zdražení? A vyplatí se v roce 2018 uvažovat o fixaci cen elektřiny

Ceny elektřiny v roce 2018: Fixovat, či nefixovat?

Není žádným tajemstvím, že cena elektřiny na burzách v roce 2017 nabrala rostoucí trend. Zatímco v předchozích letech spíše stagnovala či klesala, rok 2016 znamenal váhavý obrat a právě loňský rok potvrdil, že nepůjde jen o krátkodobý výkyv, ale stabilní růst cen.

Většina dodavatelů se bála na přelomu roku zdražovat

Přestože na burzách, včetně české burzy PXE, letěly ceny elektřiny vzhůru, obchodníci s energiemi se zvyšovat ceny za odebrané kilowatthodiny báli. Ze tří dominantních dodavatelů (ČEZ, E.ON a PRE) se k nárůstu cen odhodlala jen společnost E.ON.  

Konkrétně zvyšovala cenu za proud u produktu E.ON Elektřina o 6 %, čímž se tato nabídka vyšvihla mezi jednu z nejdražších nabídek na trhu. K zdražení sáhli i někteří menší obchodníci s elektřinou (Fonergy, Amper Market, Armex Energy, Eneka), ale v celkovém srovnání trhu si někteří z nich stále uchovali velmi nízké ceny. To platí zejména pro Fonergy a Amper Market. Nicméně, většina dodavatelů ponechala letos stejné ceny za silovou energii jako loni. Silová elektřina ale tvoří pouze přibližně necelou polovinu celkových účtů za elektrickou energii.

Ceny elektřiny v roce 2018 se totiž zvyšovaly u všech dodavatelů, protože došlo k mírnému růstu regulované části cen. Jejich výši určuje každý rok regulátor trhu ERÚ a do vyúčtování ji musí promítnout všichni dodavatelé bez rozdílu. V roce 2018 regulované položky, které tvoří kolem 57 % celkového účtu za elektřinu u průměrné české domácnosti, poskočily o 2,5 %.  

Fixace se letos vyplatí, ale dávejte si pozor na délku smlouvy

Sjednání fixace ceny elektřiny je tak trochu jako sázka do loterie, i když pravděpodobnost dobré volby není 1 ku 1 000 000 ale spíš 50 % na 50 %. Buď ceny půjdou vzhůru a odběratel s fixací vydělá, nebo klesnou a zákazník bude platit zbytečně moc, protože se zafixovanou cenou nehne a v drtivé většině případů půjde o smlouvu na dobu určitou, ze které není zas tak lehké se vyvázat.

Letos se dá předpokládat, že ceny elektřiny nečeká žádné překvapení a budou si vesele stoupat dál. Vyplývá to jednak z dobré kondice ekonomiky, kdy firmy rozšiřují svou výrobu, a proto poptávají větší množství energie, jednak ze skutečnosti, že mnoho dodavatelů prozatím zdražení na burzách do svých ceníků nepromítlo. Zejména větší energetické firmy si totiž mohou dovolit počkat, protože energii, kterou dodávají svým zákazníkům nyní, nakoupily již dříve s předstihem, tedy v době, kdy ceny elektřiny ještě tak rychlým tempem nerostly.

Většina aktuálně známých skutečností tedy v roce 2018 mluví ve prospěch fixace. Přesto se nedoporučuje uzavírat smlouvy s fixací na déle než 2 roky. Ekonomický boom nebude zajisté trvat věčně a propuknutí nějaké finanční krize zase může stlačit nejen poptávku po elektřině, ale také její ceny. Určitě nedoporučujeme uzavírat závazky třeba na 5 i více let, které někteří dodavatelé také nabízejí.

Použité fotografie: PXE, Pixabay

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo