Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vlastimil Nigrin: Ceny nemovitostí porostou ve velkých městech, jinde se ustálí

Monika VeselíkováMartin Vlnas
Monika Veselíková, Martin Vlnas
25. 11. 2017
 13 611

Ceny nemovitostí k bydlení klesat nebudou, ale aspoň se začínají ustalovat, říká Vlastimil Nigrin, místopředseda představenstva Hypoteční banky. Neplatí to ovšem pro Prahu, Brno a pár dalších velkých měst, kde ještě porostou.

Vlastimil Nigrin: Ceny nemovitostí porostou ve velkých městech, jinde se ustálí

Kolem hypoték je poslední dobou poměrně živo – po letech se pomalu zvyšují úroky, centrální banka se snaží ztížit jejich poskytování a nemovitosti stojí čím dál víc peněz. Nemáte obavu, že bankám pomalu začnou docházet klienti?

O rostoucích sazbách, cenách a regulaci se opravdu mluví poměrně často. Podle mě ale nejde o faktory, které by poptávku po hypotékách tak výrazně ovlivňovaly. Pořád je tu silnější sociální aspekt – s rostoucí životní úrovní chceme také lépe bydlet. To je nejsilnější věc, která trh bydlení ovlivňuje. A než bude bytový fond v Česku na uspokojivé úrovni, uteče ještě spousta vody.

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu! Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Nebo byste jen přistavěli, rekonstruovali, oživovali? 

Srovnání hypoték a srovnání úvěrů ze stavebního spoření na dosah ruky. My porovnáme, vy ušetříte.

Poslanci měli na stole novelu zákona o ČNB, díky které by centrální bankéři mohli určovat maximální hodnoty úvěrových ukazatelů. Například poměr výše zadlužení a ročního příjmu. Nakonec se ale projednávání zákona odložilo. Co by pro vás znamenalo, kdyby novela prošla?

Kdyby zákon prošel a my se mu museli přizpůsobit, nemělo by to na nás patrně žádný vliv. Naši risk manažeři s těmi ukazateli pracují standardně a hranice, o kterých se v souvislosti s novelizací mluvilo, pro nás ani nepředstavovaly zásadní změnu. Osobně si myslím, že novela mířila spíš na nebankovní poskytovatele a hráče, kteří nemají tak pokročilé riskové modely jako my. Česká národní banka ale samozřejmě musí uplatňovat regulaci jednotně na celý trh.

Jaká je situace na trhu s nemovitostmi? Budou ceny nemovitostí pořád růst?

Dost záleží na místě. Například v Praze je trh pořád dost rozjetý. Nabídka je uškrcená, takže ti, co stavějí – není jich moc, protože nemají kde – toho logicky využívají. Podobná situace jako v Praze je také v Brně a v poslední době i v Plzni a Hradci Králové. Když se ale podíváme na celé Česko, růst není už tak silný jako loni nebo ještě v prvním pololetí letošního roku. Ostatně to potvrzují i realitky – ještě před půl rokem udávaly nemovitost v řádech dní, teď už obchody realizují v týdnech. Takže průměry ukazují, že trh rezidenčních nemovitostí začíná hledat svoji kotvící hladinu. Zpátky ale nepůjde a v Praze, Brně a dalších větších městech ceny naopak ještě porostou.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Kolik procent nemovitostí se prodá cizincům?

Jsou lokality, kde je ten podíl větší, ale v celkových číslech jde o jednotky procent. V minulých letech u nás cizinci nemovitosti nakupovali v určitých vlnách. V devadesátých letech šlo například o Iry a Italy, zhruba před deseti lety byla silná vlna z Ruska. Teď se ale nic podobného neděje, respektive se nákupy nemovitostí dělí mezi vícero národností.

V bankovnictví obecně narůstá snaha digitalizovat – banky nabízejí sjednání účtů nebo půjček kompletně online. Jak je to s hypotékami, dočkáme se někdy jejich online sjednání od začátku do konce?

I my bychom rádi digitalizovali a šetřili náklady, jenže u hypoték to jde jen do určité míry. Pořád budeme narážet na právní limity například co se katastru a zástavy nemovitosti týče. Bez papíru a fyzické účasti se zkrátka sjednání hypotéky neobejde. Situaci nám příliš neulehčil ani zákon o spotřebitelském úvěru – vlivem regulace musíme generovat další stohy formulářů a předsmluvních podmínek. Mám pocit, že celá snaha o vyšší ochranu spotřebitele přinesla klientům tolik dalších informací, že se v nich pomalu nemají šanci vyznat.

Končí fixace? Počítejte s námi!

Už hypotéku máte? Co se stane, když vám na konci období fixace banka nabídne jiný úrok? Jaké by s ním byly splátky? Možná by se vyplatilo přejít jinam. Počítejte...

Hypotéka - změna úrokové sazby

O kolik se změní výše vaší splátky, když vám banka na konci fixačního období změní úrokovou sazbu? Budete schopni dál splácet? Můžete si dovolit kratší fixaci? Na všechny tyto otázky vám odpoví naše kalkulačka.

let
%
let
%

Další kalkulačky

Existuje vůbec poptávka? Chtějí lidé sjednávat hypotéku online?

Jen do určitého momentu. Ve chvíli, kdy pro ně začne být proces sjednání nepřehledný, rychle utíkají z online prostředí k fyzickému poradenství. Dobře je to vidět u naší služby Hypotéka po webu. Ačkoli tam klienti shánějí informace, modelují hypotéky, na konec procesu se většina z nich nedostane. Obecně ale zájem o online služby určitě narůstá.

Snažíte se tomu služby přizpůsobovat?

V září jsme například spustili novinku pro stávající klienty. Hypoteční zónu – online prostředí, kde klient vidí, v jakém stavu jeho hypotéka je, může si prohlížet všechny dokumenty a zároveň s námi komunikovat. Dostává také upozornění, pokud banka požaduje nějaké další dokumenty. Osobně dávám do budoucna velkou šanci odhadům nemovitosti online a cenovým mapám. Myslím, že za dva nebo tři roky bude v této oblasti velký třesk. Řada velkých providerů je už dnes opravdu daleko. Samozřejmě to neznamená, že fyzičtí odhadci skončí úplně, jejich práce se ale přesune spíš do oblasti kontroly a dohledu.

Pracuje Hypoteční banka s odhady online?

Svoje řešení máme, v praxi pak záleží na typu nemovitosti a lokalitě. Běžně umíme ocenit byty ve velkých a středních městech. Naše cenová mapa pokrývá většinu bytového fondu a pomalu se pouštíme i do domků.

Vlastimil Nigrin

Vlastimil Nigrin

Na VŠE v Praze vystudoval ekonomickou statistiku. Absolvoval Graduate School of Banking v americké Louisianě a řadu manažerských kurzů. V letech 2002–2004 zastával funkci provozního ředitele a člena představenstva v eBance. Zkušenosti sbíral také jako senior project manager v Home Credit Finance Bank v Moskvě, kde se podílel na přípravě nového obchodního modelu. Před nástupem do Hypoteční banky působil jako ředitel externího prodeje v České spořitelně. Od 1. června 2008 jako náměstek generálního ředitele pro věci obchodní řídí obchodní týmy Hypoteční banky. Členem představenstva Hypoteční banky byl jmenován v únoru 2009. Mezi jeho záliby patří sport (vytrvalostní běh, triatlon a golf) a rád poslouchá jazz.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Monika Veselíková

Monika Veselíková

Bakalářské studium odstartovala na Technické univerzitě v Liberci, magisterské v oboru Mediální studia dokončila na Fakultě sociálních věd UK. Pro Finmag a Peníze.cz píše od konce roku 2014. Ve volném... Více

Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Související témata

bydleníceny nemovitostíhypotékynákup nemovitostinemovitosti
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo