Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Čínské běsy: realitní bublina a silný jüan

Vít Klíma
Vít Klíma
15. 6. 2010

Finanční krize kosí jednu evropskou zemi za druhou. Skoro se zdá, jako by se Evropou šířila další vlna smrtelného moru. Nové ohnisko „dluhové morové rány“ se nyní, po Řecku, Španělsku, Islandu, objevilo v Maďarsku. Kdo bude další? Rozšíří se epidemie i do Asie? Může být další na řadě Čína, kterou smrtelně ohrožuje posilování jüanu a nafukující se realitní bublina?

Čínské běsy: realitní bublina a silný jüan

Čínský hospodářský zázrak stojí na dvou základních ale velmi vratkých pilířích: levné pracovní síle a slabém jüanu. Právě ty zemi umožnily stát se továrnou světa. Jakmile by ale začal jüan posilovat (vůči dolaru), ekonomická situace země by se výrazně zhoršila: její výrobky by v mezinárodním srovnání zdražily, dovozy zlevnily a hospodářský růst výrazně zpomalil.

Otázkou je jen kdy a o kolik

Zhodnocení jüanu Spojeným státům umožní „umazávání“ dluhu vůči Číně, který je veden právě v americké měně. Kromě toho mohou Spojené státy využít dražší jüan i k vylepšení dosud pasivní vzájemné obchodní bilance. Vedle USA ale „tlačí“ na zpevnění čínské měny i Evropa. Není proto otázkou, zda jüan zesílí, ale kdy a o kolik.

Mnohem méně předvídatelná je následná míra zpomalení hospodářského růstu Číny a také to, jak posílení měny ovlivní koupěschopnost tamního obyvatelstva jako odběratele evropského i amerického zboží. Bude mít větší vliv silnější jüan, nebo slabší ekonomika? Koupí si v důsledku Číňané více, nebo méně?

Smrtící bublina

Další, a pravděpodobně mnohem nebezpečnější hrozbou je nafouklá realitní bublina. Její prasknutí by mělo zásadní vliv na hospodářský vývoj nejen v Číny, ale celého světa. Faktem je, že i přes obrovský „stimulační balíček“ do realitního sektoru se CSI realitní index v červnu propadl o 40 procent, což ilustruje níže uvedený graf:

Právě „balíček“ v řádu miliard jüanů se tak možná ukáže jako kritické selhání čínské vlády – poslední zoufalé přifouknutí, po němž už nemůže přijít nic jiného než velká rána a krach. Vývoj cen akcií na realitním trhu totiž obvykle s několika měsíčním předstihem predikuje reálný vývoj cen nemovitostí. Pokud je to pravda i v tomto případě, máme se na co těšit: Čínu čeká pád hodnoty nemovitostí o desítky procent.

Nesmíme ovšem ztrácet ze zřetele rozdíl mezi realitní bublinou v USA a Evropě na straně jedné a Čínou na straně druhé. Zatímco v případě Evropy a USA krize postihla plošně všechny typy nemovitostí a lokalit, realitní bublina v Číně hrozí jen ve velkých městech, jako jsou Peking, Šanghaj a Hongkong. Sami čínští odborníci na realitní trh odhadují, že téměř 50 procent bytů v těchto ekonomických centrech bylo pořízeno za účelem spekulace. Čínskému venkovu se však spekulanti vyhnuli. Případné splasknutí realitní bubliny tak nebude mít na ceny nemovitostí v „periferních“ lokalitách výraznější vliv.

I tak ale odborníci očekávají důrazná opatření čínské vlády, která by měla další nafukování realitní bubliny zastavit a postupně ji „vyfukovat“. Pokud by se jí to nepodařilo, mezinárodní finanční trhy čeká další turbulentní období: banky by mohly být méně ochotné půjčovat kapitál, a již tak křehké oživení by mohlo být opět paralyzováno. Nezapomeňme, že to byly čínští zákazníci, kteří zachránili před „smrtí“ americké automobilky, a že Škodovka prodává nejvíce automobilů právě v Číně. Ekonomický kolaps v „říši středu“ by tak měl zásadní dopad i na vývoj české ekonomiky.

Autor působí jako mezinárodní realitní konzultant

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Vít Klíma

Vít Klíma

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo