Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Luxusní bydlení v evropských metropolích

Markéta Němcová
Markéta Němcová
28. 1. 2009

Luxusní bydlení má několik charakteristických rysů, podle kterých je poznáte v kterékoliv evropské zemi. Jde o vysoce kvalitní nemovitosti, které se nacházejí ve výjimečných lokalitách, často v historických centrech či jinak urbanisticky atraktivních částech hlavních měst. Pokud to město nabízí, vyhledávané je zejména bydlení u řeky či jezera. Neméně důležitá je zeleň.

Luxusní bydlení v evropských metropolích

Synonymem luxusního bydlení je především prostor (u bytů i 300 m2 obytné plochy), vysoké stropy, velká okna. Na vybavení vnitřního prostoru jsou použity luxusní materiály – vzácná dřeva a kvalitní kámen s dekorativní texturou. Samozřejmostí je luxusní keramika a spotřebiče vysoké kvality. Velmi důležitá je vybavenost domů a servis.

Luxusní bytové domy mají soukromá fitness centra, sauny, relaxační centra, balneoprovozy. Správa domu zajišťuje širokou paletu doplňkových služeb (ostrahu, úklid, opravy v bytě apod.). Luxusní byt či dům je jedinečný, odráží individualitu a životní styl svého majitele, je symbolem jeho statusu.

Zatímco v Praze a v Paříži se nové luxusní byty kvůli omezenému množství volných pozemků víceméně nestaví (vznikající luxusní byty jsou zejména rekonstrukce historických budov), v Londýně, Madridu či Varšavě vznikají nové luxusní projekty přímo v centru.

Londýn

K těm nejzajímavějším v současné době patří projekt One Hyde Park (londýnský městský okres Knightbridge), který nabízí celkem 80 luxusních bytů za průměrnou cenu 67 690 eur za m2. Byty v Montrose Place v městském okresu Belgravia se na jaře prodávaly za průměrnou cenu 51 650 eur za m2. Své obyvatele našel rychle také projekt Grosvernor Waterside v okrese Pimlico, kde se byty prodávaly za průměrnou cenu 14 272 eur za m2.

Výhled na Temži si stejně jako v případě předchozího projektu užijí majitelé bytů v projektu St. George Wharf v okrese Wauxhall. Průměrná cena bytu se zde pohybuje okolo 10 901 eur za m2.

K nejvyhledávanějším londýnským čtvrtím patří Belgravia (s průměrnou cenou bytu cca 28 000 eur za m2), Knightbridge (průměrná cena bytu okolo 22 500 eur za m2), Chelsea (19 000 eur za m2), South Kensington (19 000 eur za m2) a Mayfair (18 000 eur za m2).

Madrid

Španělská metropole se může pochlubit hned několika luxusními rezidenčními projekty přímo v centru města. Patří k nim projekt Baluarte naproti parku Retiro, který nabízí byty o velikosti 200 až 300 m2 za průměrnou cenu cca 12 000 eur za m2. Projekt Inmobiliaria Chamartín v ulici Serrano a Choncha Espina disponuje byty o rozloze 135–215 m2 za průměrnou cenu 11 500 eur za m2. Další projekt v ulici Serrano s názvem Inmobiliaria Espacio přichází s byty o velikosti cca 200 m2 a průměrné ceně cca 11 000 eur za m2.

K vyhledávaným madridským VIP lokalitám patří distrikty Salamanca (ulice Serrano, Ortega y Gasset a Velázquez) a Chamberi (ulice Almagro a Fortuny, Paseo Castellana, Passeo de la Havana, Alberto Alcocer a Pío XII.). Ceny luxusních bytů v obou distriktech se pohybují v rozmezí od 9 000 do 12 000 eur za m2.

Varšava

Polská metropole v poslední době přitahuje pozornost zejména výstavbou luxusní rezidenční budovy s názvem Zlota 44, kterou přímo v centru polského hlavního města navrhl Daniel Liebeskind. Projekt nabízí 251 luxusních apartmánů, jejichž cena začíná na 7 500 eur za m2.

Praha

Jen pro srovnání, projekt Rezidence Františkánská zahrada ve Vodičkově ulici na Praze 1 se prodává za cca 7 200 eur za m2. Předpokládáme, že zájem o luxusní bydlení v Praze poroste, stejně jako ceny tohoto typu rezidenčních nemovitostí.

Paříž

V metropoli nad Seinou najdete nejdražší byty na Avenue Montaigne v blízkosti Champs-Elysées, kde se ceny pohybují v mezi 12 000–18 000 eur za m2. Vyhledávané jsou lokality Faubourg Saint-Honoré, Quartier Latin, na pravém břehu Seiny pak Le Marais a Les Halles, dále pak Montmartre, L´ Opera a Montparnasse. Ceny luxusních bytů se pohybují od 5 500 do 10 000 eur za m2. Velmi oblíbená jsou také západní předměstí Paříže (Neuilly-sur-Seine, Boulogne-Billancourt, Levallois-Perret a Saint Cloud). Ceny dosahují výše od 5 500 do 9 500 eur za m2.

Autorka působí v mezinárodní poradenské firmě King Sturge Praha. Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Markéta Němcová

Markéta Němcová

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo