Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dočkáme se levnějšího bydlení?

Arsen Lazarevič
Arsen Lazarevič
2. 4. 2009

I přes sílu dnešní krize, která tvrdě dopadá také na naši malou zem, lze v současné situaci vidět i určitá pozitiva. Spoustě rodinám se například díky poklesu cen nemovitostí zlevní bydlení a po překonání krize bude obecně dostupnější.

Dočkáme se levnějšího bydlení?

Třebaže sazby stanovované Českou národní bankou se neměnily, docházelo k růstu rizikových přirážek. V budoucnu by se tento nárůst měl zcela zastavit, nebo by dokonce mohlo dojít k jeho poklesu. Banky jsou zkrátka životně závislé na půjčování a pomalu si uvědomují, že Česká republika je stabilní země ve srovnání například s Ukrajinou, Bulharskem či Rumunskem a podobná nemovitostní krize jako v těchto zemích nám v žádném případě nehrozí.

Banky ovšem radikálně zpřísnily podmínky pro poskytování úvěrů. Doplatili na to především developeři, kteří chtěli řešit současnou drobnou nemovitostní krizi u nás poklesem nabídky na trhu s byty a udržet tak stávající cenu. Tento postup se ukázal jako nereálný a spousta developerů byla naopak nucena zlevnit a ještě k tomu nabízí k projektu nějaký dárek v podobě kuchyňské linky nebo automobilu zdarma.

Nejvýrazněji zasáhla krize společnost ORCO a ředitele Jean-Francoise Otta vrátila z říše oblak do kruté reality. Banka mu prodala více než deset procent akcií jeho společností, kterými ručil za své podnikatelské aktivity, a jeho podíl se tak smrsknul na pouhých 1,6 procenta. Vzniklo také sdružení SOS ORCO, které sdružuje akcionáře této společnosti nespokojené s vedením firmy ani se stylem, jakým ORCO neprůhledně a pozdě zveřejňuje své hospodářské výsledky.

A co cena?

Zamrzlý trh, pokles cen a vyčkávání. Tak by se v současné době dal charakterizovat český nemovitostní trh. Není totiž reálné, aby v Berlíně byla průměrná cena bytu 100 000 eur, zatímco v našem hlavním městě dosahovala téměř 170 000 eur. V článku (https://www.finmag.cz/clanek/8173/) jsem hovořil o propadu cen nemovitostí, ještě když developeři všechny ujišťovali, že k žádnému poklesu cen nemovitostí nedojde.

Odborníci odhadují pokles cen nemovitostí až o 20 procent a ceny by se tak nejspíše měly vrátit na úroveň z roku 2006. Očekává se, že nejvíce spadnou ceny v hlavním městě v segmentu panelového bydlení. Realitní servery jsou těmito byty v Praze doslova zahlcené a může zde proto dojít k poklesu cen až o 40 procent. Panelové domy to ani po krizi nebudou mít jednoduché, často kvůli špatné kvalitě bydlení. Není třeba připomínat, že tyto stavby se v 70. letech budovaly jako dočasné s maximální životností 30 roků.

Každý realitní makléř v hlavním městě vám navíc potvrdí, že v současné době jsou tyto byty téměř neprodejné a s cenou se bude muset jít dramaticky dolů. Krize však doléhá i na novostavby, které klesnou o 15–20 procent, a stávající ceny se tak udrží pouze u velice kvalitních projektů s dobrou lokalitou.

Dojde také k pádu cen nekvalitních pozemků, především v Praze. V hlavním městě je totiž řada nekvalitních pozemků, které jsou nereálně nadhodnocené a v některých případech přesahují i 20 000 Kč za m2. Rodina, která utíká z Prahy, může najít kvalitní pozemek v klidných lokalitách ve Středočeském kraji od 2500 Kč za m2.

Všem, kdo uvažují o koupi nemovitosti, tedy radím, aby měli dostatek trpělivosti a počkali si na výhodnější nabídky. Ceny by měly ještě minimálně rok klesat, a pokud se poté segment nemovitostí stabilizuje (což nicméně považuju za nepravděpodobné), dojde spíše ke stagnaci či jen zanedbatelnému růstu cen.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo