Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Satelitní krize

Světlana Rysková
Světlana Rysková
18. 8. 2009

Když si zkusíte v celkem průměrné realitní kanceláři zadat požadavek, aby vás informovali o nových nabídkách rodinných domů k prodeji v Praze, zažijete velké překvapení. Denně vám budou chodit minimálně tři až čtyři kousky, tedy suma sumárum kolem tisícovky domů ročně. Většina z nich je nových, některé teprve zkolaudované, jiné dokonce nedostavěné. A ceny? Stále příznivější. Nový domek pořídíte i za 4,5 milionu korun a nebudete dojíždět dál než 30 kilometrů od hlavního města.

Satelitní krize

Ztracené iluze

Developeři vám budou tvrdit, že o výstavbu a koupi rodinných domů v okolí velkých měst je stále velký zájem, ale realitní makléři vám potvrdí, že čím dál rychleji roste i počet těch, kteří se jich chtějí zbavit. Důvody jsou jasné a píše se o nich už minimálně tři roky – nedostačující kapacita komunikací, špatná hromadná doprava, nedostatek škol, školek, zdravotnických zařízení, čističek vody a vody vůbec a já nevím čeho ještě.

A mezilidské vztahy? Starousedlíci vedou mnohde s náplavami, jak se hanlivě obyvatelům satelitů říká, úpornou zákopovou válku. Není se jim co divit – „ti noví“ nepřinášejí obci peníze, jak se původně očekávalo, protože se nepřihlašují k pobytu, neplatí daně, ale služby konzumují a ještě si pořád stěžují na jejich nízkou kvalitu.

Kromě těchto „vnějších“ faktorů, které obyvatelům satelitů nabouraly jejich sen o bydlení v městečku vyvolených nebo je připravily o iluzi o idylickém soužití s přírodou, přicházejí nyní na řadu i finanční potíže. Život v satelitu se stává stále nákladnější – hypotéky podražily, každodenní dojíždění (většinou dvěma auty) žere čas i peníze, a výdaje na provoz bazénu či vytápění nepříliš kvalitně zatepleného domu také pořádně pouštějí žilou. Tak co s tím?

Kdo zrovna nepatří ke skalním odpůrcům života ve městě a není ochoten tomu obětovat pohodlí a uskrovnit se, ocitá se v pasti. Prodat dům se stává stále obtížnější a situace v satelitech se hned tak nezlepší. Tvrdí to svorně starostové postižených obcí, architekti, sociologové i upřímnější realitní makléři. A jak by také mohla – obce jen stěží seženou tolik peněz, aby mohly rozšířit silnice a vybudovat infrastrukturu.

Sídelní kaše

Většinou špatně naplánované, přehuštěné, bez přirozených komunikační ploch – to je ortel, který nad satelity vyřkli architekti. Jeden z nich, Jaroslav Šafer, o nich hovoří jako o „sídelní kaši“, která se nesmyslně rozlézá do krajiny.

„Češi nejsou hloupí, nechtějí zbytečně plýtvat penězi. Když zjišťují, že je život v satelitu stojí stále více času i peněz, chtějí zpátky do města, tedy pokud na to mají,“ říká viceprezident Asociace realitních kanceláří ČR Miroslav Duda a dodává, že ti movitější si domy zatím nechávají a čekají, až bude příznivější doba k prodeji. „Sám ale nevidím u většiny těchto nemovitostí velkou šanci – jde z valné části o levné typové domy s malou parcelou bez možnosti nějakého zhodnocení. Není důvod, proč by jejich ceny měly v příštích letech růst,“ odhaduje Duda.

Až do roku 2007 byl každoroční počet dokončených nových rodinných domů vyšší, a někdy dost podstatně, než počet dokončených bytů. Podle údajů Českého statistického úřadu se v letech 1997 až 2007 dokončilo celkem 125 347 bytových jednotek v rodinných domech a 94 433 jednotek v bytových domech. Pokud bude mít Duda pravdu, pak pokles hodnoty domů v satelitní výstavbě může realitní trh zasáhnout mnohem hůře než pokles cen bytů, a kolem měst tak vzniknou poloprázdná sídliště „naležato“.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Světlana Rysková

Světlana Rysková

Věnuje se jako ekonomická redaktorka osobním financím, bankovnictví, pojišťovnictví a realitnímu trhu. Přispívá pravidelně do řady časopisů a do pořadů Českého rozhlasu. Kmenově působila v týdeníku Profit... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo