Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jaká je hypotéka od mBank

Světlana Rysková
Světlana Rysková
4. 1. 2008

Konkurence na českém hypotečním trhu je opět o něco tvrdší. Zásluhu na tom má mBank, pobočka polské BRE Bank, která přišla do Česka před necelými dvěma měsíci a už způsobila nemalý rozruch.

Jaká je hypotéka od mBank
Svůj obchodní model postavila na přímé komunikaci s klienty prostřednictvím internetu a na nulových poplatcích za základní bankovní služby. Nabídla také jedno z nejvyšších úročení spořících účtů – 3 % p.a. Nyní se pustila i do úvěrů. Začala mHypotékou a v pilotním projektu zkouší spotřebitelské půjčky.

Zajímavé parametry
Hypotéku od mBank lze získat až na 110 procent odhadní ceny nemovitosti. Více poskytuje už jen Raiffeisenbank, která je ochotna úvěrovat až do výše 120 procent odhadní ceny. Aby si však uhlídala riziko, půjčuje jen klientům s příjmy minimálně 100 tisíc měsíčně. mBank žádné podobné omezení neohlásila.

mHypotéka se dá sjednat až na 45 let, ale zajímavější je, že dlužnou částku lze bez jakékoli penalizace splatit předčasně, a to u konkurence zatím běžně nenajdeme. 
K mHypotéce je přibalena služba mBilans.

Jde o zcela neobvyklou finanční konstrukci pro ty, kteří budou mít hypotéku a zároveň uloží u mBank úspory. Kdyby měl například takový klient hypotéku s nesplacenou jistinou jeden milion korun a přitom současně uložil 400 tisíc korun, platil by úroky pouze ze 600 tisíc korun, tedy z rozdílu mezi nesplacenou částí hypotéky a svým vkladem. Není to marné, i když takový případ bude asi dost ojedinělý.

Vyšší úroky
Kdyby totiž měl klient volných 400 tisíc korun, vyplatí se mu raději umořit část hypotéčního dluhu. mBank si totiž účtuje fixní úroky vyšší, než je průměr trhu, i že jsou odstupňovány podle doby fixace a podle poměru půjčených peněz k odhadní ceně pořizované nemovitosti.

Například roční fixace při hypotéce ve výši 61 až 70 procent odhadní ceny nemovitosti je sazbu 5,35 % (průměr trhu je podle Hypoindexu Fincentra.cz 5,03 procenta). U pětiletého fixu úvěru na 61 až 70 procent odhadní ceny je úrok 5,82 procenta. I to je nad průměrem, který v listopadu dosáhl 5,35 procenta.

Klienti si mohou vzít hypotéku i s pohyblivou úrokovou sazbou. Je vázána na 3 měsíční PRIBOR. K němu se připočítává riziková marže podle poměru výše úvěru k odhadní ceně zástavy. Pohyblivou úrokovou sazbu u hypoték nabízí i několik dalších bank, zatím však o ni příliš velký zájem není.

Přes internet až za pár dnů
A ještě jedna poznámka závěrem. mBank avizovala, že její hypotéku bude možné získat na dálku prostřednictvím internetu. Zatím to však možné není. Zájemce může vyplnit na internetu jen předběžný dotazník a je pak kontaktován zprostředkovatelem. Podobný servis však nabízejí i některé další hypoteční banky.

Podle nového ředitele mBank Jiřího Báči je důvodem zpoždění „internetové hypotéky“ to, že zatím nebyl propojen informační systém banky s úvěrovým registrem. Jakmile se to podaří, hypotéka na dálku bude k dispozici, slibuje ředitel, a proslýchá se, že dokonce bez prokazování příjmu.

Ptejte se nás v Poradně

Reagujte na článek

Kvalitní příspěvky budou publikovány jako komentáře k článku nebo jako samostatné články na Finmag.cz.

Komentáře čtenářů:

"Jen faktická poznámka - KB poskytuje až do výše 150% odhadní ceny. Tedy více než mBank a Raiffeisen."
Jan Hárovník, Partners

"Hypotéka od mBank může být svými parametry jistě zajímavá. Mě osobně zaujala hlavně služba mBilans, která v určitých případech může být vhodně použitelná, ale určitě ne obecně.
 Nicméně spíše mě zajímá, jak bude ve finále probíhat schvalování hypotéky přes internet. Kdo ví, jak dnes probíhá vyřízení hypotečního úvěru v již zavedených společnostech, asi si tento způsob nedokáže dost dobře představit. Jak klient dodá do banky veškeré potřebné podklady? Bude je snad skenovat či posílat poštou? Nebo nakonec stejně bude muset na pobočku zajít?
Uvidíme, třeba má mBank vymyšlený zajímavý koncept, který nás všechny nakonec posadí do židlí… Já se tomu nebráním. Další svěží vítr na český finanční trh je přeci jen potřeba.
Na závěr bych rád uvedl svoji zkušenost s touto společností. Někdy okolo 7.12.2007 jsem si po internetu žádal o produkty mKONTO a eMAX. Oba dva jsou zcela zdarma, tak jsem si řekl, proč je nevyzkoušet. Alespoň okusím něco nového a bude to zkušenost jak pro mě, tak do budoucna i pro mé klienty.
Přišlo mi e-mailem potvrzení přijetí žádosti, nicméně od té doby se dál nic neděje a již mě nikdo nekontaktoval, aby si se mnou dal schůzku ohledně podpisu smlouvy a předání dokumentů."
Marek Hajn, Partners
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Světlana Rysková

Světlana Rysková

Věnuje se jako ekonomická redaktorka osobním financím, bankovnictví, pojišťovnictví a realitnímu trhu. Přispívá pravidelně do řady časopisů a do pořadů Českého rozhlasu. Kmenově působila v týdeníku Profit... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo