Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kam porostou nemovitosti?

Pavel Kohout
Pavel Kohout
9. 1. 2008

Jakých hodnot může dosahovat průměrné roční cenové zhodnocení rezidenčních nemovitostí? Česká veřejnost, s masivní podporou realitních společností, je nakloněna věřit hodnotám ve výši několika desítek procent ročně.

Kam porostou nemovitosti?
Ve skutečnosti však nikdo pořádně neví, jaké cenové růsty zaznamenaly české byty a domy za posledních pět či deset let. Neexistuje totiž instituce, která by sestavovala použitelný cenový index.

Máme však alespoň náhled na trhy, které jsou vyspělejší a kde index cen nemovitostí je k dispozici (viz tabulku - údaje v pravém sloupci ukazují průměrné roční zhodnocení).

Některé z těchto trhů mají za sebou i dosti dlouhou historii Časopis The Economist nedávno otiskl tabulku srovnání vývoje trhů v Evropě i jinde za poslední rok (spočteno ke třetímu čtvrtletí 2007) a za posledních deset let.

Kdo vyhrává krátkodobý cenový sprint? Singapur, Jižní Afrika, Nový Zéland, Švédsko, Hong Kong, Austrálie. Velmi různorodá skupina ekonomik, mezi kterými je těžké hledat společného jmenovatele. Ten však existuje – všechny uvedené ekonomiky prožívaly během posledního roku úvěrový boom. Singapur zaznamenal meziroční nárůst objemu peněz o zhruba 20 procent. Platí, že růst peněžní zásoby je nejvýznamnějším indikátorem růstu cen nemovitostí.

Na opačné straně žebříčku krátkodobého růstu je ekonomika postižená hypotéční krizí: samozřejmě USA. Británie sice meziročně uvádí 6,9% růst, avšak v posledních měsících trh klesal. Německý pokles cen je jen částečně způsoben hypotéční krizí, protože německý nemovitostní trh má chronické problémy s převisem nabídky nad poptávkou.

Německo mimochodem nemá silnou generaci narozenou v 70. letech jako Česká republika. Až tento jednorázový vliv odezní, poptávka po bydlení v ČR odezní a růst cen zpomalí. Může dokonce nastat i nyní nepředstavitelná situace, kdy ceny budou dlouhodobě klesat, ale to je spíše vize na další desetiletí.

Statistiky ukazují, že za normálních okolností ceny bytů typicky rostou stejným tempem jako objem peněz v ekonomice: tedy kolem 7 procent ročně. Krátkodobě, díky rychlé expanzi úvěrů či unikátním demografickým faktorům, může tento růst být rychlejší, ale to je spíše výjimka než pravidlo.

Vzhledem ke stavu českého trhu lze v roce 2008 očekávat průměrný cenový růst kolem tří až pěti procent. Český trh rezidenčních nemovitostí je totiž velmi „vyšponovaný“, pokud jde o poměr příjmů obyvatelstva a ceny bydlení. Kladný růst lze očekávat jen a pouze díky doposud robustnímu růstu objemu hypotéčních úvěrů, který patrně potrvá.

Lze doporučit investici do vlastního bydlení – pořizovat si ovšem další byty jakožto investice a doufat v enormní výnosy, je v nynější době patrně již zpozdilé.

Rychlejší růst bude soustředěn jen do některých lokalit, buď extrémně atraktivních (jako například pražský dům U Myšáka s cenami luxusních bytů ve výši 230 tisíc Kč za metr čtvereční) anebo doposud přehlížených. Ne, žádná konkrétní investiční doporučení v tomto směru nelze poskytovat.

Autor je ředitel pro strategii společnosti Partners. Psáno pro deník E15.

Další články Pavla Kohouta

Ptejte se nás v Poradně

Reagujte na článek

Kvalitní příspěvky budou publikovány jako komentáře k článku nebo jako samostatné články na Finmag.cz.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo