Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Balada o vypůjčené lyži

Josef Uchytil
Josef Uchytil
20. 2. 2008

Jezdíte často na hory lyžovat? Já tedy ne. Pořizovat si proto výbavu je pro mě zbytečný luxus, zvlášť když si je možné lyže, boty i hůlky zapůjčit přímo u vleku.

Balada o vypůjčené lyži
A teď si mě představte, jak vcházím do půjčovny, z domova vybaven jen kombinézou, bundou a čepicí, s přáním zapůjčit si lyžařskou výbavu, vyberu vhodnou sadu a přecházím k pokladně:

„Tak to máme jedny lyže s botama a hůlkama, to dělá šest stovek. Za tu kombinézu, bundu a čepici, co máte na sobě, mi dáte stovku a že to jste vy a abych nebyl hamoun, tak vám z tý stovky dvacku dávám na vaše jméno tady do šuplíku, vyzvednete si ji tak nejdřív za pět let. Jo a mladej pane – příště se koukněte víc oblíknout!“.

Zdá se Vám to přitažené za vlasy? Jakkoli je to nesmyslné (nejspíš tak, že se vám to samozřejmě nikdy nestane), je to takřka dokonalá paralela k naprosto běžnému a populárnímu typu financování bydlení - přesně takto totiž funguje překlenovací úvěr ze stavebního spoření.

Dejme tomu, že máte na svém stavebním spoření naspořeno 24.000 Kč, nicméně na rekonstrukci koupelny potřebujete celkem 100.000 Kč. V dobré víře si tedy jdete do své stavební spořitelny půjčit „výbavu“ na lepší bydlení s tím, že za oněch chybějících 76.000 Kč budete měsíčně splácet 600 Kč.

Ale ejhle – kouzlo překlenovacího úvěru: výše vašeho dluhu není 76.000 Kč, ale celých 100.000 Kč a, třebaže už máte „něco na sobě“, přesto i z toho tu stovku zaplatíte.

Abych ovšem byl korektní, je nutné dodat tu skvělou zprávu pro vás – jako výraz solidarity vám stavební spořitelna na úrocích dvacku z té stovky na váš účet vrátí – to se ovšem projeví až za pár let. Nehledě na to, že správa onoho pomyslného šuplíku vás vyjde bezmála na 600 Kč ročně.

Tím bohužel paradoxy nekončí – čím více se totiž budete na hory oblékat, tím více po vás v půjčovně budou chtít – až do okamžiku, kdy přijedete s tolika vrstvami oblečení, že byste si za ně mohli klidně dovolit jednu lyži a jednu botu.

Teprve pak budete moci tři svetry, dva kulichy a dvoje jägrovky shodit, nechat si na sobě jen to, co skutečně využijete, a platit pouze za to, co si půjčíte. Ale to je už jiná pohádka, ke které se navíc ke své smůle většina lyžařů ani nedostane.

Autor je finanční poradce Partners
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Josef Uchytil

Josef Uchytil

Vystudoval matematicko-fyzikální fakultu UK. Pracoval a pracuje jako finanční a investiční poradce a získal prestižní titul European financial advisor (EFA). Ředitel turnovského Partners marketu a jazzový... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo