Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Proč jsou hypotéky méně dostupné

Světlana Rysková
Světlana Rysková
9. 9. 2008

Včerejší Mladá fronta Dnes zveřejnila článek, ve kterém tvrdí, že doba, kdy banky ochotně půjčovaly na bydlení, je pryč. Prý změnily podmínky pro vydávání hypoték podle vzoru svých mateřských firem zasažených západní krizí. Skutečnost je ale jiná.

Proč jsou hypotéky méně dostupné

Největší hráči na českém hypotečním trhu, jako je Česká spořitelna, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisnebank či GE Money Bank, však nepotvrdili, že by v posledních týdnech pociťovali nějaký zvýšený tlak hypoteční krize a nějak zpřísnili pravidla posuzování žadatelů o hypoteční úvěr.

Mohou za to úroky

O co tedy jde? Je to prosté – i když banky nijak nezměnily pravidla posuzování bonity žadatelů (kromě opatrnějšího poskytování hypoték na 100 a víc procent odhadní ceny nemovitosti), přesto je letos obtížnější získat úvěr. Kdo měl dostatečný příjem loni, může dnes uvíznout v sítu a neprojít. Hlavním důvodem však není neochota bank, ale relativně vysoké úrokové sazby hypoték a také vyšší životní náklady.

Tak například loni v červenci byla průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů podle  Hypoindexu 4,4 % a letos je 5,63 %.  U průměrné hypotéky na 1,8 milionu korun se splatností na 20 let je splátky o 1 233 korun měsíčně vyšší než byla loni.

Banka při posuzování bonity sleduje, zda žadateli zůstane dostatečná rezerva na pokrytí životních nákladů. Tuto rezervu vypočítává každý finanční ústav jinak. Někde do ní započítávají určité procento měsíční splátky (může to být až 50 %). Když je tedy vyšší splátka, musí být při zachování stejného vzorce i vyšší i rezerva.

Rostou i životní náklady

Jiné banky u výpočtu výše rezervy zohledňují životní náklady. Tak to dělá například Hypoteční banka. Protože letos ceny potravin a energií vzrostly, upravila banka podle slov ředitele marketingu a PR této banky Bohdana Suchánka i požadované životní minimum. „Není to sice nijak zásadní, ale může se stát, že někteří žadatelé o pár korun scoringem neprojdou,“ říká ředitel.

Nicméně podzim by mohl přinést na hypotečním trhu pozitivní obrat. Inflace klesá, i když zatím pomalu, a několik bank šlo dolů s úrokovými sazbami hypoték. Pokud nejde jen o marketingový tah, brzy bychom to mohli pozorovat na poklesu průměrné hodnoty Hypotindexu. Přesněji to však ukážou statistiky až v říjnu respektive listopadu. Bude-li nižší úrok, sníží se i splátky a také požadavek na disponibilní příjem žadatele.

Šance na dotace

A ještě jedna dobrá zpráva. Pokud průměrné úrokové sazby hypotečních úvěrů za letošní rok nespadnou v průměru pod 5 %, budou mít příští rok mladí do 36 let (při splnění všech zákonem stanovených podmínek) ze zákona nárok na úrokovou dotaci ve výši jednoho procentního bodu. Dotace možná pomůže projít schvalovacím procesem i těm žadatelům, kteří třeba právě v minulých dnech neprošli.

Psáno pro rubriku Osobní finance deníku E15, kterou vede redakce Finmag.cz.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Světlana Rysková

Světlana Rysková

Věnuje se jako ekonomická redaktorka osobním financím, bankovnictví, pojišťovnictví a realitnímu trhu. Přispívá pravidelně do řady časopisů a do pořadů Českého rozhlasu. Kmenově působila v týdeníku Profit... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo