Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Coinbase jde na burzu. Zlomové okamžiky bitcoinu a spol. očima expertů

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
16. 4. 2021
 7 466

Pomůže vstup krytpoměnové burzy Coinbase na akciovou burzu dalšímu rozmachu kryptoměn ve finančním mainstreamu? A jaké milníky bude muset bitcoin překonávat, aby se ze spekulace stal skutečný platební nástroj?

Coinbase jde na burzu. Zlomové okamžiky bitcoinu a spol. očima expertů
Zdroj: Shutterstock

Bitcoin opět trhá rekordy. Před pár dny se vyšplhal k hodnotě 64 tisíc dolarů, tedy 1,4 milionu korun. Kdo nakoupil před rokem a delší dobou, může si gratulovat. A kdo nakoupil teď? To se ještě uvidí… Růst ceny táhne v posledních dnech nahoru vstup největší kryptoměnové burzy Coinbase na americkou burzu Nasdaq. Úpis akcií se konal ve středu, hodnota titulu zatím kolísá, první den se propadla zhruba o čtvrtinu. To ale provozovatele Coinbase zatím nemusí zásadně mrzet. Letošní finanční výsledky jsou zatím nadmíru dobré. Podle předběžných čísel hospodaření za první čtvrtletí by firma měla vykázat tržby 1,8 miliardy dolarů. To je víc než 1,67 miliardy dolarů, kterou ve čtvrtém loňském kvartálu utržila společnost ICE, majitel newyorské burzy.

Kurz bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy kryptoměn na Peníze.cz

Vstup Coinbase na „opravdovou“ burzu není ani tak investičním hitem jako spíš symbolem dalšího rozmachu kryptoměn a jejich akceptace těmi, kteří je ještě před časem ostentativně přehlíželi. Bitcoin je teď stále častěji v hledáčku institucionálních investorů. Pro spoustu drobných investorů je pak jakýmsi jištěním před politikou centrálních bank, které na trh chrlí další a další „levné“ peníze.

Je ale patrné, že drtivá většina mediální pozornosti se bitcoinu zatím věnuje především jako spekulativní investici, případně netradičnímu (a pro mnohé značně rizikovému) uchovateli hodnoty. Jeho role – pro velkou část fanoušků krypta ta nejpodstatnější – alternativního platidla je tak zatím spíš jen na vedlejší koleji. Kdy a jak se to může změnit, je ostatně předmětem naší dnešní ankety.

Může hrát vstup společnosti Coinbase na burzu zásadnější roli pro větší akceptaci kryptoměn mainstreamem? Jaké byly dosud nejzásadnější milníky pro rozšíření bitcoinu a spol.? A které další zlomové body budou muset kryptoměny zdolat, aby se posunuly od předmětu finančních spekulací k masivněji využívanému platebním nástroji?

Dominik Stroukal

Dominik Stroukal

ekonom, expert na kryptoměny

Souhlasíte s názorem?

-
+55
+

Tři zlomové momenty jsme už zažili, tři nás ještě čekají. Bitcoin se dostal do hlavního proudu, když se o něm v médiích přestalo mluvit jako o pyramidové hře. To se začalo dít v roce 2013, kdy se bitcoin vrátil ze dna, na které spadnul z vrcholu v roce 2011. Teď už zažíváme čtvrtý obří růst a začíná to vypadat, že by tu mohl být dlouhodobý trend. Druhým zlomem bylo snadné zabezpečení. Masy lidí mohly začít bitcoiny vlastnit teprve až s Trezorem, první hardwarovou peněženkou od tuzemských SatoshiLabs. Teprve poté jsme mohli mít klidný spánek. A třetím byla první recese, kterou bitcoin zažil v loňském roce. Nejenže ji přežil, ale ohromně se mu v ní dařilo. Přiblížil se digitálnímu zlatu. Vstup Coinbase na burzu je proti těmto milníkům jen kosmetická změna.

V budoucnosti nás čekají tři velké bitvy. Kouli u nohy kryptoměn, která je nezabije, ale může stahovat dolů, jsou regulatorní zásady KYC a AML. Druhou bitvou bude ochrana spotřebitele. Bitcoin stojí a padá na individuální zodpovědnosti, což se vládám nelíbí. A třetí, tou nejtěžší bitvou, bude uživatelská přívětivost. Používat bitcoin je pořád neintuitivní, se spoustou možných chyb a zkrátka to není hezké. Jsme ale na dobré cestě, vidím to optimisticky.

Turek proti kryptu

Po uzávěrce ankety přišla čerstvá zpráva: Turecko zakazuje platby v kryptoměnách. Když si v grafu s kurzem bitcoinu výš přepnete na zobrazení za kratší dobu, uvidíte propad. Když si pak přepnete zpátky, asi si řeknete, že v dosavadní historii je to výkyv docela zanedbatelný. Každopádně tohle ještě bude zajímavé.

Soňa Parke

Soňa Parke

zakladatelka Holky v kryptu

Souhlasíte s názorem?

-
+34
+

Kroky společnosti Coinbase celému odvětví rozhodně pomůžou. Svojí spoluprací s regulátory (ačkoliv za to dostává nálož hejtů) a následným vstupem na burzu stojí v čele budování kredibility. A právě důvěryhodnost kryptoměn je spolu s uživatelskou přívětivostí jedna z nejdůležitějších potřeb.

Dosavadní klíčové momenty krypta určitě souvisí s cenovými výkyvy. Rapidní růst a pád ceny před třemi a sedmi lety bylo téma, se kterými krytpoměny obstojně dobyly přední strany světových médií. Milníků je ale samozřejmě víc než jen vrcholy tolik volatilního cyklu. Například vznik centralizovaných burz (i se všemi minusy, které s sebou přinášejí) a vstup institucionálních investorů.  

Pro další rozvoj je podstatné hlavně nasazení komunity, aby si nováčci nevylámali zuby při prvním kryptoměnovém dobrodružství. Dále návrat k přemýšlení o osobní odpovědnosti namísto následování naučených postupů. Čím víc se o tom budeme normálně bavit, tím líp se k tomu zvládneme postavit. Je čas začít se adaptovat.

Josef Tětek

Josef Tětek

ambasador hardwarové peněženky Trezor

Souhlasíte s názorem?

-
+46
+

Vstup Coinbase na burzu je hodně sledovaný a všude se o něm píše – podle všeho se bude jednat o obří prvotní úpis. Taková událost určitě vyvolá další zájem o bitcoinu, respektive bitcoin v očích tradičních investorů patrně získá o kousek víc legitimity. Kromě tohoto sekundárního efektu si nejsem jistý, že IPO Coinbase bude mít hlubší dopad – už teď se jednalo o největší americkou burzu, kde si mohl účet otevřít prakticky každý.

Za velký milník považuji postupnou adopci bitcoinu velkými investory a korporacemi. Fidelity, MicroStrategy, Tesla a množství dalších začínají bitcoin chápat jako zajištění proti „progresivní“ monetární politice. Nejlepší na tom je, že narozdíl od většiny jiných zajišťovacích instrumentů, je bitcoin dostupný úplně každému. A co je ještě lepší, pro bezpečnou držbu bitcoinu nemusíme věřit žádným třetím stranám, můžeme si ho držet sami ve své (ideálně hardwarové) peněžence.

Bitcoin se podle mě od vnímání coby čistě spekulativního aktiva posouvá už teď Je čím dál víc vnímán a používán jako nástroj pro dlouhodobé úspory a dlouhodobé uchování hodnoty. Bitcoin totiž představuje jediné skutečně neutrální peníze, u kterých nelze libovolně měnit monetární politiku. A tato peněžní neutralita bude ve světě monetárních experimentů ceněna čím dál víc. Pro využívání bitcoinu jako prostředku směny je zapotřebí další rozvoj platební nadstavby Lightning Network. Ta už nyní funguje poměrně uspokojivě, ale vždycky je co zlepšovat.

Štěpán Křeček

Štěpán Křeček

hlavní ekonom BH Securities

Souhlasíte s názorem?

-
+31
+

Vstup společnosti Coinbase na technologickou burzu Nasdaq je důležitým milníkem na cestě k etablování kryptoměn v investičním světě. Coinbase je provozovatel nejdůležitější kryptoměnové burzy a její akcie si nově mohou koupit investoři ze všech koutů planety prostřednictvím svých obchodníků s cennými papíry. Tím kryptoměnový svět strčil nohu do dveří akciových trhů a stal se dostupným pro velké investory.

Společnost Coinbase by v rámci indexu Nasdaq mohla být oceněna na zhruba 90 miliard dolarů. To je vzhledem k očekávanému zisku za první čtvrtletí letošního roku ve výši 730 až 800 milionů dolarů vysoké nacenění. Nelze proto vyloučit, že cena akcií Coinbase bude v následujících týdnech kolísat. Na rozdíl od jiných technologických společností je však Coinbase profitabilní. Navíc díky tomu, že působí na rychle rostoucím trhu, může výrazně zazářit. Investoři by ale k tomuto titulu měli přistupovat jako k vysoce rizikovému.

Vstup Coinbase na burzu žene vzhůru cenu bitcoinu, která již překonala úroveň 64 tisíc dolarů, což odpovídá částce 1,4 milionu korun. Cena bitcoinu tak vystoupala na historicky nejvyšší úroveň. Daří se i dalším kryptoměnám. Ethereum posílilo za poslední týden o 17 procent a takto bychom mohli s výčtem pokračovat u téměř všech významných kryptoměn.

Kurz etherea

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy kryptoměn na Peníze.cz

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Trinity Bank a člen NERV

Souhlasíte s názorem?

-
+62
+

Když Nixonova administrativa v 70. letech odstřihla dolar od zlata, vznikl globální systém zcela nekrytých peněz. V jedné z jeho křečí, při světové finanční krizi, se zrodil i bitcoin. Část lidí si už tehdy uvědomovala zkázonosnost nekrytých peněz. Vytvářejí zhoubné prostředí, v němž se nevyplácí hlavně dvě věci: pracovat a spořit. Tištěné nekryté miliardy nafukují vlastně všechny investice, kdežto úrok běžných úspor sráží až pod nulu. Přitom zároveň na dluh, umožněný tištěním nekrytých miliard, dotují stále širší zahálčivé vrstvy, které by se jinak už vzbouřily.

Palec nahoru pro...

Bitcoin představuje první ochutnávku toho, jak bude vypadat peněžní systém po kolapsu toho stávajícího. Neboť systém, v němž se nevyplácí pracovat, nutně musí zaniknout. Zánik nastane, až se střední třídy dále odmítnou svými daněmi a zápornými úroky podílet na dotování „zahálčivých“ vrstev. Různí miliardáři, zbohatnuvší často i z tištění peněz, co dnes často ovládají média a mají společenský vliv, se tento zánik snaží oddálit. Přejímají levicové postoje a ve snaze ještě nějaký čas udržet přerozdělování k chudým – které vykreslují jako oběti – apelují na střední vrstvy, aby se s chudými „víc dělily“, tedy aby byly svolné k dalšímu zvýšení daní. Ovšem tak aby majetek bohatých v zásadě zůstal uchráněn. Bitcoin je prostředek emancipace střední třídy a jelikož ho vstup Coinbase na burzu dále obecně legitimizuje, jde nepochybně o důležitý a žádoucí milník celé krypto-historie.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte (36)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

akcieanketaBitcoininvesticekryptoměnyNasdaq
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo