Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Anketa: Půjdou „lidi od peněz“ do druhého pilíře důchodového systému?

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
8. 2. 2013

Kdo jiný by měl mít jasno? Ptali jsme se ekonomů, finančníků a podnikatelů, jestli vstoupí do druhého pilíře důchodového systému.

Anketa: Půjdou „lidi od peněz“ do druhého pilíře důchodového systému?

Na začátku roku odstartoval v České republice druhý pilíř důchodového systému. Lidé tak mají možnost vyvádět na svůj soukromý účet u penzijní společnosti tři procenta ze své hrubé mzdy, která by jinak mířila na výplaty současných důchodů, přihodit však musí ještě další dvě procenta z vlastní kapsy. Zájemci o důchodové spoření (tak se nový finanční produkt nazývá) si můžou u každé penzijní společnosti vybrat ze čtyř fondů, které se od sebe odlišují rozdílnou investiční strategií. „Spoření“ ve druhém pilíři se tak bude spíš podobat investování do podílových fondů. Zatímco u podílových fondů však můžete svůj podíl kdykoliv odprodat a s penězi téměř okamžitě volně disponovat, z druhého pilíře nepůjde vystoupit a k uspořeným penězům se dostanete až po dosažení důchodového věku ve formě měsíční renty, která vám bude vyplácena doživotní anuitou nebo po dobu dvaceti let. Stát se tím snaží zajistit, aby takto našetřené peníze skutečně sloužily jako přilepšení k důchodu a nebyly utraceny najednou.

Komu se vyplatí druhý pilíř?

Od prvního ledna vstoupilo do druhého pilíře přes pět tisíc klientů. Větší nápor zájemců však můžou penzijní společnosti očekávat před polovinou roku. Lidé, kterým bylo 35 let, se totiž můžou pro „důchodové spoření“ rozhodnout jen do 30. června, pak už bude na toto rozhodnutí pozdě. Odborníci se shodují na tom, že je těžké přesně určit, komu se spoření ve druhém pilíři vyplatí. Obecně platí, že čím déle bude člověk do druhého pilíře investovat a čím vyšší je jeho příjem, tedy i oněch pět procent odváděných do druhého pilíře, tím by pro něj měl být tento produkt atraktivnější.

Zároveň se však může stát i to, že po odchodu do důchodu budete mít celkový příjem z prvního a druhého pilíře nižší, než pokud byste do druhého pilíře nikdy nevstoupili a dále se spoléhali pouze na státní důchod. Proto bude důležité, aby jednotliví zprostředkovatelé a finanční poradci nabízeli svým klientům tento produkt pouze ve chvíli, kdy pro ně bude pravděpodobnost výhodnosti účasti ve druhém pilíře opravdu zřejmá. Ze studie institutu CERGE vyplývá, že se vstup do druhého pilíře vyplatí 50 procentům mužů a 30 procentům žen. Zástupci penzijních společností ale upozorňují, že pokud půjde v následujících desetiletích státní důchod hodně dolů, vyplatí se důchodové spoření mnohem více lidem, a to i s nižšími s nižšími příjmy.

Zeptali jsme se ekonomů, finančníků a dalších lidí „od fochu“, jestli využijou možnost investovat na stáří ve druhém pilíři důchodového systému. Připomínáme, že podle propočtů ministerstva práce a sociálních věcí jsou naši respondenti z hlediska věku a příjmu cílovou skupinou penzijních společností. A taky to, že zaměstnavatelé některých z nich mají s penzijním byznysem tak či onak něco do činění.

Jaroslav ŠuraJaroslav Šura

makléř, investor, podnikatel

Druhý pilíř nevyužiji, ani nikdo z mého širšího okolí. Rizika jsou zřejmá: malý zájem, sociální demokrati, fondy investující do dluhopisů nejspíš nepřekonají reálnou inflaci (nemyslím tu, co zahrnuje do výpočtu i lokomotivy) – a fondy investující do akcií? Akcie se dají koupit napřímo, není třeba se podílet na platu makléře, managerů, nákupu jejich aut a dalších benefitů. Kdo nemá chuť se investicemi zaobírat sám, tak snad raději opakovaně nějaký produkt dotovaný státem, jako je např. stavební spoření. Dokud stát ještě nějaké peníze má a štědře rozdává…

Richard SiudaRichard Siuda

ředitel prodeje Conseq

Nejsem stále ještě rozhodnutý, přece jen obava, že mne nějaká levicová vláda v budoucnu o mé peníze připraví, je docela silným strašákem. Myslím si ale, že nakonec převáží zodpovědnost za udržitelnost průběžného systému a do druhého pilíře vstoupím. Zcela určitě ale nově vstoupím do 3. pilíře. Staré penzijko mě nelákalo, nové je ale podle mě nejlepším spořícím produktem na českém finančním trhu.

Jan TraxlerJan Traxler

ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Dlouho jsem nad tím uvažoval, ale nakonec jsem se rozhodl, že této možnosti nevyužiju. Hold už jsem asi namyšlený a věřím si, že se dovedu o své investice postarat sám a nepotřebuji k tomu penzijní společnost. Hlavně mám rád vždy otevřená zadní vrátka, což druhý pilíř ve stávajícím nastavení nenabízí.

Tomáš MenčíkTomáš Menčík

analytik Cyrrus

Ano, ale vzhledem ke svému věku vyčkám až na čas po volbách do Sněmovny v roce 2014. Politické riziko je natolik silné, že pro mě převyšuje veškerá pozitiva systému. Jinak je nastavení 2. pilíře výhodné podle mého názoru pro téměř všechny mladé lidi a i pro většinu čtyřicátníků. Propočty od různých institucí jsou dle mého názoru přehnaně pesimistické. Nejde ani tak o míru zvažovaného zhodnocení, ale spíše o nastavení parametrů výpočtu důchodu. Ten je v modelech nastaven tak, jako by se vyplácel dnes. Přitom celá reforma se dělá proto, že demografický strom se změní a na důchody nebude tolik peněz, proto budou důchody nižší než dnes (relativně). S tím ale výpočty a argumenty odpůrců nepracují. Pokud je tedy někdo na hraně výhodnosti a nevýhodnosti podle současných propočtů, s největší pravděpodobností je pro něj vstup výhodný.

Pokud bude ovšem 2. pilíř po volbách v roce 2014 zrušen, otázkou je, kam připadnou ona dvě procent z vlastní hrubé mzdy. To je pro mě zásadní, a proto počkám raději na politické uskupení v roce 2014. Jinak dle nastavených parametrů jsem jednoznačně pro vstup do 2. pilíře.

Jaroslav BrychtaJaroslav Brychta

analytik X-Trade Brokers

Druhý pilíř nevyužiji. Žádné zajištění na stáří od státu neočekávám a podobně uvažovat bych radil i ostatním mladším lidem. Celý důchodový systém je špatný vtip a nemá nic společného se spořením. Na stáří si spořím sám, přičemž se vyhýbám jakýmkoli státním produktům a dluhopisům. Velmi bych přitom ocenil, kdyby mi stát umožnil postarat se o sebe sám a přestal mi házet klacky pod nohy vysokým daňovým zatížením.

Tomio OkamuraTomio Okamura

senátor a podnikatel

Na důchod je třeba se opravdu zabezpečit  - proto jsem investoval do nemovitostí, do umění, do podnikání a nehledě na druhý pilíř si vzhledem k daňové výhodnosti na důchod šetřím v penzijním fondu již 15 let.

 

Aleš TůmaAleš Tůma

analytik Partners

Mám to v plánu. Můj vnitřní anarchista sice dost těžce nese, že ho stát vodí za ručičku a nalajnoval mu, jak si má spořit. Ale zároveň platí, že na důstojnou penzi je třeba spořit mnohem větší část mzdy než ona dvě procenta dodatečného příspěvku zaměstnance. I když tedy existuje riziko „znárodnění“ nebo jiných nepředložeností v podání budoucích vlád, toto riziko lze omezit diverzifikací. Navíc je kompenzováno výnosem ze soukromě uspořených peněz. Obavy z „tunelování“ jsou liché, stejně jako u podílových fondů. Kdo je šíří, neví, jak přísný je dohled nad fondy (nebo je šíří záměrně, protože to vyhovuje jeho politickému světonázoru). Mimochodem, pojišťováci se už chystají na provizní žně na investičním životním pojištění, prodávaném jako spoření na důchod. Mnoho z těch, kdo si libují, jak svoje peníze moudře ochránili před „tunelem,“ je pak vesele nasype na poplatcích pojišťovně. To je možná největší paradox celé reformy.

Aleš MichlAleš Michl

Ne. Ale u mě je to hodně otázka principu - cpát peníze do produktů dotovaných státem nebo do kterých se stát prostě pořád montuje, je na hlavu. Většina lidí neví a ani se nezajímám, co přesně se za jejich peníze nakoupí, hlavně že je tam od státu úleva…

 

Roman DvořákRoman Dvořák

ekonom, analytik Pioneer Investments

Já nečekám na druhý pilíř, ale do podílových fondů investuji sám již několik let. Před několika dny jsem byl na večeři s jednou bankéřkou, která mi řekla, že svoje peníze na důchod bude raději investovat do fondů, protože investovaný majetek, který nestačí celý utratit, zdědí její děti. Pokud ale zůstane v prvním pilíři, její potomci nedostanou nic. Mně to přijde jako dost silný argument. 

Pak je samozřejmě známý fakt, že cena většiny investic roste dlouhodobě rychleji než inflace, zatímco stát zvyšuje, respektive valorizuje důchody jen o inflaci. Nepřijde mi tedy ekonomické půjčovat svoje peníze státu a čekat až mi je za několik let vyplatí bez zhodnocení. Kolega Petr Šimčák poukazuje na dost velké vady druhého pilíře – nemožnost vystoupit a fakt, že na konci horizontu nedostanete peníze, ale anuitu.

Martin KasaMartin Kasa

investor

Určitě nevyužiju druhého pilíře. Osobně mě důchodový systém vůbec nezajímá. Důchodový systém v době, kdy bych případně šel do důchodu, bude tak odlišný od současného vidění financování penze, že dnes tímto způsobem přemýšlet je úplně naivní. V tomto zastávám silně pravicový názor, že jedinec je vždy lepší hospodář než stát. A podle toho jednám.

Lukáš KovandaLukáš Kovanda

ekonom a žurnalista

Odpovědi za sebe se vyhnu, jelikož nechci v tak zásadní věci působit ani krapet návodně. Nabídnu ale letmý, a snad i v maximální možné míře objektivní pohled na v současnosti tolik přetřásanou problematiku. A tenhle objektivní pohled je, jak to u takových pohledů bývá, dosti nejednoznačný. Pravdou totiž je, že neexistuje univerzální odpověď na to, zda je výnosnější účast ve druhém pilíři, nebo spolehnutí se na pilíř prvý při současném vlastním investování prostředků uspořených neúčastí ve druhém pilíři. Zastánci druhého pilíře budou vždy – vzhledem k mnoha proměnným, jež vstupují do hry – schopni namodelovat takový případ, který „prokáže“, že vstup do druhého pilíře je výhodnější. Odpůrci druhého pilíře budou z těch samých důvodů vždy schopni namodelovat zase pravý opak. Co v takové situaci zbývá? Použít vlastní hlavu, identifikovat vlastní „filozofii“! Kdo poté shledá, že preferuje trvalé a nevratné pravidelné odevzdávání části příjmu předvolenému „správci“, aby je tento dle jedné z několika předvolených možností zhodnotil, za pohodlnější (např. díky úspoře času) než vyhledávání vlastních investičních postupů, nechť do druhého pilíře jde. Kdo se lépe cítí, když může rozhodovat přímo a plně po svém s co největším objemem peněz, ať se na druhý pilíř vykašle.

Jan ProcházkaJan Procházka

generální ředitel společnosti EGAP

Ano, mám to v plánu.

 

 

 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

Aleš MichlAleš Tůmaanuitadruhý pilířdůchodové spořenídůchodyJan ProcházkaJan TraxlerJaroslav BrychtaJaroslav ŠuraLukáš KovandaMartin Kasapenzijní společnostipodílové fondyprůběžný systémrentaRichard SiudaRoman DvořákspořeníTomáš MenčíkTomio Okamura
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo