Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Anketa: Povzbuzovat spotřebu? Nechte lidem peníze, pak je budou utrácet!

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
21. 9. 2012

Českým firmám, ale i děravé státní kase by se hodilo, aby domácnosti víc utrácely. A Češi zatím, syčáci, začali spíš šetřit. Měl by je k utrácení nějak popostrčit stát a pomoci tak podnikatelům? Ptáme se Pavla Kohouta, Pavla Sobíška, Miroslava Motejlka a dalších osobností ze světa financí.

Anketa: Povzbuzovat spotřebu? Nechte lidem peníze, pak je budou utrácet!

České domácnosti si utahují opasky a jejich spotřeba měsíc co měsíc klesá. Pro naši ekonomiku, ještě neotřepanou z krize, je to podle analytiků špatná zpráva. A pro státní rozpočet jakbysmet: ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) nevyšel experiment se zvýšením DPH. Na daních se totiž ani zdaleka nepodařilo vybrat, kolik čekal. Češi už zkrátka neutrácejí jako dřív.

Premiér Petr Nečas říká, že není důvod k panice a z rukávu vytahuje svůj oblíbený argument o nízkém dluhu a dobrém ratingu: „K pesimismu není důvod. Máme sedmý nejnižší veřejný dluh v Evropské unii. Základy pro náš ekonomický rozvoj nejsou špatné." Ministr Kalousek zas tvrdí, že nízká spotřeba domácností je výsledkem toho, že si lidé začali víc spořit na důchod. Že by penzijní reforma zázračně zafungovala ještě dřív, než pořádně začala? Bojíme se víc než dřív budoucnosti? Anebo šetříme prostě proto, že nemáme dost peněz?

Otázka je nasnadě: může a má stát pomoci roztáčet kola ekonomiky opatřeními, která lidi povedou k většímu utrácení? Co si o tom myslí odborníci z ekonomické branže? Má se stát pokoušet povzbudit nákupní apetit českých domácností? A pokud ano, tak jakým způsobem?

Čtenářské hlasování by tentokrát mohlo být docela složitá disciplína, jak se zdá, většina respondentů totiž má na věc dost podobný názor...

Martin KasaMartin Kasa

investor

Spotřeba domácností je pochopitelně hybatelem ekonomiky, takže ano. Jedna konkrétní rada neexistuje, jde o komplexní přístup v mezích mezinárodní ekonomické situace. Spotřeba domácností je jen článkem v řetězci ekonomických závislostí.

Pavel KohoutPavel Kohout

ekonom, ředitel pro strategii Partners

Nechte lidem víc peněz. Méně daní – vyšší spotřeba, jak velmi jednoduché.

 

 

Pavel SobíšekPavel Sobíšek

hlavní ekonom UniCredit Bank

Stát toho nemůže v dané situaci udělat mnoho, něco ale přece: vláda by mohla veřejně deklarovat, že po lednu 2013 nebude pro následující dva roky chystat žádné daňové změny, které by zatížily peněženky občanů. Pokud vychází současný finanční stres domácností aspoň částečně z nejistoty, co zas vláda příště nachystá, měla by se tímto značná dávka stresu odbourat.

Tomáš VlkTomáš Vlk

analytik Patria Finance

Ohledně podpory spotřeby si myslím, že by to stát dělat neměl. Jednak na to momentálně nemá - podpora by šla proti fiskální stabilitě, která je podle mne důležitější než snaha tlumit mírnou recesi. A navíc vzhledem k otevřenosti české ekonomiky by podpora spotřeby byla z většiny podporou dovozu, a tedy zahraničních ekonomik.

Richard SiudaRichard Siuda

ekonom, ředitel prodeje Conseq

Ne, každý máme právo spotřebovávat tolik, kolik uznáme za vhodné. Vůbec nerozumím tomu, proč by nás měl někdo povzbuzovat k tomu, abychom spotřebovávali víc. Navíc za peníze, které nám vezme na daních – a které kvůli tomu nemůžeme utratit. Stát má vytvořit takové podmínky, aby mohli lidé v klidu pracovat a vydělávat peníze, aby se nemuseli obávat o svou budoucnost, potom nebude potřeba je ke spotřebě pobízet.

Miroslav MotejlekMiroslav Motejlek

novinář, provozovatel www.motejlek.com

Spotřeba domácností je klíčovým motorem růstu HDP. Podpora státu by ale měla přicházet pouze v letech hospodářské mizérie.

 

Jan TraxlerJan Traxler

ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Nejen spotřebu domácností, ale také investice firemního sektoru. Jak? No přece nižšími daněmi a nižší administrativní zátěží. Rozhodně ale ne levnějšími úvěry, tedy nižší úrokovou sazbou.

 

Patrik NacherPatrik Nacher

provozovatel serveru www.bankovnipoplatky.com

Aktuálně u nás například tím, že politici raději nebudou v oblasti ekonomiky a hospodářství nic dělat a o ničem z těchto témat mluvit. To by byl pro začátek, podle mého názoru, velký skok k lepšímu. Skoro bych řekl, že by to byl balzám pro spotřebitele a daňové poplatníky.

Milan VaníčekMilan Vaníček

ředitel odboru analýz finančního trhu J&T Banky

Domnívám se, že relativně významné množství zásahů státu není příliš efektivních, a tudíž bych nebyl pro výraznější nesystémová zasahování. Dle mého názoru je nejvhodnější omezování daňové zátěže (v tomto případě asi přímých daní, tedy daní z příjmu fyzických osob). I to by nakonec mohlo být vnímáno jako podpora spotřeby domácností.

Jaroslav ŠuraJaroslav Šura

makléř, investor, podnikatel

Ne, v žádném případě. Každá stimulace něco stojí. Nejsme v situaci, kdy si můžeme dovolit další zadlužování, a už vůbec ne kvůli spotřebě. Bude problém přesvědčit politiky o nutnosti vyrovnaných rozpočtů – i tak tu pořád ještě zůstane ohromný dluh, který bude potřeba splácet. Úrokové sazby nebudou navěky nízké a obsluha dluhu taky něco stojí.

Lukáš KovandaLukáš Kovanda

ekonom a novinář

Stát má povzbuzovat spotřebu domácností zejména tak, že omezí svoji vlastní spotřebu. Své výdaje. Pokud si totiž odmyslíme investice firem a případný přebytek zahraničního obchodu, celkovou ekonomiku tvoří buď spotřeba domácností, nebo spotřeba státu. Nic jiného. Když stát hospodaří tak neefektivně, tak korupčně, je pochopitelně neefektivní i jeho spotřeba, a musí tedy stále víc a víc sahat „do spotřeby“ domácnostem – například tak, že zvýší DPH nebo jiné daně. Tím spotřebu domácností pochopitelně nepovzbudí, právě naopak.

Petr MachPetr Mach

politik a ekonom

Stát se nemá lidi ponoukat k menšímu či většímu utrácení. Lidé sami vědí, kdy mají své peníze utrácet a kdy spořit. Všechny státní pokusy o povzbuzení spotřebních nákupů selhávají a musí selhávat z podstaty. Jako příklad si můžeme vzít šrotovné. Stát chtěl povzbudit nákupy nových aut, tak nabízel dotaci při nákupu nového auta a vyhození starého. Způsobilo to ale jen krátkodobý vyšší odbyt – lidé si jen nakoupili auta o rok dva dřív, než by koupili jinak. Výsledkem tedy bylo jen plýtvání penězi daňových poplatníků a pojízdnými staršími auty. Nejlepší by bylo zakázat státu povzbuzování spotřeby přímo v ústavě.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

daň z příjmůdaněDPHJan TraxlerJaroslav ŠuraLukáš KovandaMartin KasaMilan VaníčekMiroslav KalousekMiroslav MotejlekPatrik NacherPavel KohoutPavel SobíšekPetr MachpobídkyRichard Siudaspotřeba domácnostístátní dluhstátní rozpočetTomáš Vlk
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo