Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Červená úsporám: Zpackaná snaha dotovat ekobydlení!

Jakub Zeman
Jakub Zeman
1. 3. 2011

Na počátku byl zajímavý plán a snad i dobrý úmysl. Dotační program ministerstva životního prostředí měl napomoci vlastníkům nemovitostí ke zlepšení parametrů jejich domů tak, aby bylo dosaženo moderních ekologických standardů. Jenže projekt Zelená úsporám není ani zdaleka dimenzován na to, aby uspokojil tak širokou poptávku, a již nyní je jasné, že pro mnoho lidí žádost o dotaci skončí velkým rozčarováním.

Červená úsporám: Zpackaná snaha dotovat ekobydlení!

Program Zelená úsporám administrovaný Státním fondem životního prostředí měl podpořit realizaci opatření vedoucích k úsporám energie a využití obnovitelných energetických zdrojů v rodinných a bytových domech. Dotace se ve velmi krátké době staly vítanou možností, jak ušetřit při rekonstrukci rodinného domu nebo při revitalizaci zastaralého paneláku.  Avšak autoři programu pravděpodobně ani zdaleka nepočítali s takovým zájmem žadatelů. Jen za září a listopad loňského roku bylo vyplaceno 5,7 miliardy korun, přitom fond má celkově na tyto účely k dispozici „pouhých“ 19 miliard korun získaných prodejem emisních povolenek. Jenže vše nasvědčuje tomu, že další povolenky nebude v nejbližší době možné prodat. Ministerstvo životního prostředí tedy v podstatě nakládá s penězi, které nemá fyzicky v ruce. Slibovat neproveditelné, to nikdy nedělá dobrotu a následky v takovém případě na sebe nenechají dlouho čekat.

Poté, co kauza kolem fondu životního prostředí zlomila krk ministru Pavlu Drobilovi, byl na jeho místo dosazen bývalý starosta Prahy 6, Tomáš Chalupa. Jak se říká, nové koště dobře mete. Chalupa toto rčení jen potvrzuje. Pár dní po nástupu do funkce přiznal, že programu Zelená úsporám chybí finance v řádu miliard korun a že ve vydávání dotací v současném rozsahu nelze pokračovat.

„Nejdříve musíme vyřídit žádosti, které již byly podány a na které jsou peníze. Neumím v tuto chvíli říct, jaká konkrétní suma to je, protože stále není několik tisíc žádostí vyhodnoceno. Teprve potom budeme vědět, kolik reálný deficit je," uvedl Chalupa v oficiálním prohlášení vydaném v reakci na spekulace ohledně nejisté budoucnosti dotačního programu, které před časem rozvířil zpravodajský server Aktuálně.cz. Pokud Chalupa Zelenou úsporám úplně nezruší, pak budou přiznávané dotace pravděpodobně zkráceny, a to až o 50 %.

Již nyní bylo přijímání žádostí o dotace pozastaveno. Situace je alarmující i proto, že případná omezení dotací by se nedotkla pouze domácností, ale také škol a nemocnic, kde bývá rozpočet tradičně velmi napjatý.

Jak hodnotíte snahu ministerstva dotovat ekologické bydlení? Měly by být dotace vypláceny v plné výši, nebo souhlasíte s jejich případným snížením o 50 %? A měl by vůbec fond Zelená úsporám i nadále fungovat?

Jan Traxler

Ředitel a hlavní investiční manažer společnosti FINEZ Investment Management

Obecně jsem proti jakýmkoli „zeleným dotacím“. Proč uměle podporovat něco, co zatím není efektivní. Zářným příkladem je solární „byznys“.Nicméně když už byly parametry prodeje emisních povolenek takto nastaveny, nejde to měnit. Stejně tak by si fond neměl zahrávat s úpravou parametrů dotací. Já ty parametry neznám, ale principiálně by se prostě neměla během hry měnit pravidla. Takže bych se spíš klonil k plné výši a postupovat stylem „kdo dřív přijde…“ Holt na mnohé nezbude nic, ale tak to bývá třeba u i povánočních výprodejů.

Tomáš Prouza

Ředitel pro rozvoj a péči o klienty společnosti Partners

Zelená úsporám byl jeden z mála smysluplných státních dotačních programů. Samozřejmě, vždycky je co zlepšovat, ale na české poměry šlo o velmi úspěšný program, který měl navíc dlouhodobý smysl – snižování energetické náročnosti bydlení je program, který má cenu podporovat co nejvíce. Snižování dotací o polovinu sebere řadě lidí motivaci k vylepšení jejich bydlení a zrušení programu nemá smysl už vůbec. Podobně užitečné dotační programy by se měly spíše rozšiřovat.

Tomio Okamura

Viceprezident a tiskový mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Podpora úspor energií je vždycky správná cesta. Samozřejmě chybí peníze – mimo jiné i proto, že třeba první emisní povolenky dali politici gigantům jako ČEZ zdarma. To jsou tunely veřejných peněz, za které by měli odpovědní jít do kriminálu. Dnes ti samí politici pláčou, že peníze nejsou. Bodejť by ne, když je rozdali kamarádům, ne chudým a bezmocným, ale nejbohatším z bohatých.

Aleš Tůma

Analytik společnosti Partners

Hezká blamáž, ne nepodobná situaci se solárními panely. Krutá realita je taková, že kdo chce dotace, musí počítat s rizikem, že státu dojdou peníze nebo je ukořistí někdo jiný. Ideální by bylo podobné programy zrušit bez náhrady a snížit daně. Není absurdní lidem peníze brát a pak jim z nich část zase dávat, aby mohli ušetřit?

Co si o tom všem myslíte vy?

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Jakub Zeman

Jakub Zeman

Studoval Rakouské gymnázium v Praze a v roce 2008 maturoval na gymnáziu Josefa Škvoreckého. Nyní studuje portugalistiku na Univerzitě Karlově. V mládí se věnoval umělecké tvorbě, má zkušenosti s herectvím,... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo