Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Lepší, horší? Určitě ale oranžový!

Martin Vlnas
Martin Vlnas
11. 1. 2010

Dánská Saxo Bank každoročně přichází s deseti šokujícími prognózami ekonomického vývoje pro následující rok. S ohledem na vývoj globální ekonomiky jsou ty letošní zvláště pesimistické:

Lepší, horší? Určitě ale oranžový!

Analytici očekávají pokles ceny zlata na 870 dolarů za trojskou unci (zároveň však předpovídají její růst až k hranici 1500 dolarů v roce 2014) a pokles ceny cukru o třetinu. Předpověď dánské finanční instituce rovněž očekává, že výnosy německých dluhopisů spadnou v důsledku deflačních tlaků a uvolněné měnové politiky na 2,25 %. Zásadní události se nevyhnou ani Spojeným státům, kde má podle prognostiků vzniknout nová silná politická strana, která naruší tradiční boj demokratů a republikánů. USA se týká také jedna katastrofická předpověď, podle níž zbankrotuje tamní fond sociálního zabezpečení. Navíc prý nejde o šokující tvrzení, ale spíše o jistotu vyplývající z pojistně-matematických výpočtů.

Co očekáváte od roku 2010? Přinese nějaké zásadní změny? Na to, kam se bude ubírat život v České republice, budou mít velký vliv volby do poslanecké sněmovny. Kdo je podle vás vyhraje a jaká vznikne povolební koalice?

Jan Traxler

Ředitel a hlavní investiční manažer FINEZ Investment Management

Tak jako tomu bývá vždycky, bude rok 2010 pro každého v něčem lepší a v něčem horší než rok předcházející. Pro mě jako investora třeba bude s velkou pravděpodobností horší. Akcie ani komodity už nejsou „ve výprodejích“. Výnos 75 % za rok 2009 je nereálné překonat. Podaří-li se mi v roce 2010 dosáhnout výnosu nad 20 %, budu velmi spokojený.

Naopak jako investiční poradce mám za sebou velmi chudý rok na nové klienty. Lidé se v roce 2009 báli investovat. V tomto směru očekávám v roce 2010 výrazné zlepšení.

Tomáš Prouza

Ředitel pro rozvoj a péči o klienty, místopředseda představenstva společnosti Partners

Obávám se, že tak mediálně atraktivní obavy nemám. Rok 2009 totiž ukázal až neuvěřitelnou ochotu a schopnost světové ekonomiky vypořádat se s negativními zprávami. Pokud bychom to, co se dělo loni, prožívali v sedmdesátých letech, byly by dopady mnohem výraznější a dlouhodobější. Moderní společnost ale ukázala, že chce být klamána a že strategie „zavři oči a strašidlo zmizí“ funguje. Určitě ještě dojde k pár problémům, skončí pár bank a zkrachuje pár velkých firem, ale ekonomika jako celek půjde pomalu nahoru. Z krátkodobého pohledu tedy bude rok 2010 zřejmě o něco lepší, z dlouhodobého ale přinese jeden velký problém – bude to totiž rok zapomínání na chyby z minulosti, takže je budeme muset časem opakovat.

Zdá se, že vítězství sociální demokracie nic nezabrání, jedinou neznámou je tedy pouze podoba koalice. Pokud by do sněmovny neprošla KDU-ČSL a zelení, bude se zřejmě ČSSD spoléhat na tichou podporu komunistů. Zní to samozřejmě hrozně, na druhou stranu to může znamenat tlak na odpovědné chování vlády. Kritika zprava i zleva totiž bude ČSSD tlačit k tomu, aby ukazovala, že umí vládnout rozumně a dlouhodobě.

Vladimír Bezděk

Ředitel a předseda představenstva AEGON Pojišťovna, a. s.

Na šokující prognózy příliš nevěřím. V ekonomické rovině očekávám, že rok 2010 bude mírně lepší než rok loňský. Ve volbách si přeji, aby se hlavně neopakoval patový výsledek z roku 2006. To, jestli vláda nebude záviset v Poslanecké sněmovně na vůli jednoho dvou lidí, mi přijde důležitější než fakt, jestli vyhraje tzv. „levice“ či „pravice“. Domnívám se, že ve volbách zvítězí ČSSD.

Aleš Tůma

Analytik společnosti Partners

Šokující předpovědi jsou někdy spíše reklamní sdělení dotyčné instituce...Výnosy dluhopisů si na dvě desetinná místa opravdu netroufám předpovídat, ale mohou i stoupnout, pokud se vyhrotí rozpočtové problémy některé evropské země. Bankrot sociálního zabezpečení v USA není pro letošní rok na pořadu. Ale je fakt, že systém je v současné podobě do budoucna neudržitelný. Ostatně stejně jako ten český.

Jestli bude letošní rok lepší, nebo horší, to je subjektivní. Ekonomické zpravodajství snad už nebude tak depresivní, ale procházka růžovým sadem to také nebude. Mimochodem, pokles ceny cukru o třetinu přece není pesimistická zpráva, alespoň to Evropě osladíme levněji.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo