Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak chybují čeští investoři?

Martin Vlnas
Martin Vlnas
25. 1. 2010

Jak chybují čeští investoři?

Nedostatečné vzdělání v oblasti kapitálových investic přináší katastrofální výsledky. Nejjednodušším řešením je využít rad odborníka, nejčastěji finančního poradce. Někteří klienti si ale chtějí pomoci vlastními silami. Produktová nabídka je však široká a nepřehledná a současně ji provází silná reklamní masáž a nepojmutelné množství informací.

Jaké jsou nejčastější chyby českých investorů? Jakou literaturu či webové stránky byste především těm začínajícím doporučili?

 

Vladimír Bezděk

Ředitel a předseda představenstva AEGON Pojišťovna

Podle mne je nejčastější chybou – a nejen českých investorů – tzv. stádní chování v kombinaci se snahou jednorázovými investičními operacemi „porazit“ trh. Literatura – zajímavé i čtivé jsou např. knihy Pavla Kohouta. Ad web – já osobně jsem docela spokojen s www.patria.cz.

 

Tomáš Prouza

Ředitel pro rozvoj a péči o klienty, místopředseda představenstva společnosti Partners

Průměrný český investor dělá dvě zásadní chyby – buďto je příliš konzervativní, nebo příliš naivní. Ti přehnaně konzervativní ukládají i dlouhodobé úspory do fondů peněžního trhu nebo do zajištěných investic, které jim obvykle vydělají méně, než je potřeba na pokrytí inflace, což se opravdu nedá nazvat dlouhodobou přípravou na penzi. A ti příliš naivní zase podléhají různým lákadlům zaručených vysokých výnosů z různých podivných investic.

Za přečtení stojí určitě knihy Roberta Kiyosakiho, Miloše Filipa a Pavla Kohouta, jenže pro většinu lidí to bude spíše španělská vesnice. Rozumnější by bylo najít si finančního poradce, hodně se ho ptát – a s těmito základními informacemi se dále vzdělávat. Jenže k tomu je nejprve potřeba vědět, co vlastně chci, jaké mám plány a cíle. Finanční poradce umí ukázat cestu – ale člověk musí vědět, kam chce dojít. A právě toto dlouhodobé myšlení mnoha Čechům chybí…

 

Jan Traxler

Ředitel a hlavní investiční manažer FINEZ Investment Management

Nejčastější chybou je nedostatečná diverzifikace. Většina českých investorů sází až příliš na české akcie a jaksi při tom zapomíná, že jsme velmi malá ekonomika s pouhými 14 relativně likvidními akciemi na Pražské burze, z nichž možná dvě tři mají dlouhodobě jakýs takýs potenciál. Regionální, sektorová a měnová diverzifikace bývá u českých investorů zoufalá. Často vybírají investice jen podle toho, co říkal soused.

Za nejhodnotnější investiční literaturu v češtině bych označil knihu Inteligentní investor od Benjamina Grahama. Nicméně pro začátečníky bude těžko srozumitelná. Kvalitní čtení jsou i knihy od Pavla Kohouta a Martina Svobody. Je však třeba si uvědomit, že investování není exaktní věda. Investor by žádnou knihu neměl brát jako přesný návod, ale spíše jako rozšiřování obzorů.

Rozšiřovat obzory se snažím i já publikováním investičních výhledů, regionálních a oborových analýz a dalších článků s investiční tématikou na našem. Mohu také prozradit, že v roce 2010 mám v plánu vydat svou první knihu.

 

Aleš Tůma

Analytik společnosti Partners

Asi stejné jako chyby jakýchkoli jiných investorů – myslet si, že existuje výnos bez rizika, následně vybírat peníze při prvním poklesu a podobně.

Co se týče literatury, v knihkupectví najdete pohromadě kvalitní literaturu i finanční červenou knihovnu (nebo spíše horor). Rozhodně bych se vyhnul knihám s názvy typu „Intradenním spekulantem snadno a rychle“ nebo „Jak se stát forexovým zbohatlíkem“. Čtenáři podobných titulů dají vydělat především makléřům, u kterých se snaží zbohatnout aktivním obchodováním. Doporučil bych některou z knih obsahujících základní principy financí, s autory, jako jsou Miloš Filip nebo Pavel Kohout, myslím čtenář chybu neudělá.

Souhlasíte? Co byste doporučili vy?

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo