Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Školné ano, ale...

Martin Vlnas
Martin Vlnas
17. 2. 2010

V Rakousku či ve většině německých spolkových republik se školné na vysokých školách pohybuje ve stovkách eur za semestr. O Spojených státech a nákladech na studium snad ani není třeba mluvit. V Čechách je situace odlišná: v současnosti se u nás školné platí jen na školách soukromých. Na veřejných vysokých školách platí studenti pouze v případě, pokud překročí standardní délku studia.

Školné ano, ale...

Zastánci zavedení školného argumentují tím, že se školy zpřístupní většímu počtu zájemců, zkvalitní se úroveň výuky i technické vybavení učeben. Studenti si navíc budou svého „privilegia“ více vážit. Odpůrci namítají, že školné bude neúměrnou zátěží pro rodiny studentů, které již tak na studium vydávají značné prostředky.

Jste pro či proti zavedení školného? Byli byste ochotni za vzdělání svých dětí platit, nebo se kvůli němu dokonce zadlužit? Nebo vidíte východisko v nějakém kompromisním řešení? A není český odpor ke školnému (stejně jako třeba bezplatná zdravotní péče) dalším z reliktů socialistické minulosti?

Stanislav Bernard

Spolumajitel a generální ředitel Rodinného pivovaru Bernard

Jsem pro jednoznačné zavedení školného jako výrazně motivujícího a zkvalitňujícího faktoru. Když si něco – v tomto případě vzdělání – platím, uvědomuji si cenu, jakou má. Zároveň s tím je dobré nastavit stipendijní systém, nejlépe založený na výsledcích, jichž studenti dosáhnou. Současně jsem přesvědčen, že se rozvine možnost bankovních půjček na studium splatných v delším časovém horizontu po zdárném ukončení školy. Vzdělání se tak dostane i těm, kteří jsou nadaní, ale nemají dostatek prostředků, aby mohli vystudovat. Na vzdělání nahlížím jako na jakoukoli jinou investici. Pokud člověk kvalitně vystuduje, dosáhne vyšších příjmů, a vzdělání se mu tedy vyplatí. Stejně tak se vyplatí celé společnosti.

Aleš Michl

Analytik týmu Raiffeisenbank

Ano. Ale ať je zprvu nízké, jednoduché a administrativně nenáročné. Do žádných paskvilů typu odloženého školného bych se nepouštěl. Není to ale všechno o školném. Klíč je v tom, aby si student vzdělání považoval. Ale také, aby si učitel vážil svého řemesla, věnoval se studentům a výzkumu na alma mater a neměl vedle toho pět, šest dalších melouchů.

Tomáš Prouza

Ředitel pro rozvoj a péči o klienty, místopředseda představenstva společnosti Partners

Školné dává smysl za splnění tří podmínek:

  • bude nastaveno na přijatelné úrovni a bude připraven systém půjček na školné s odloženými splátkami tak, aby splácení úvěru bylo pro vystudované vysokoškoláky přijatelné
  • dojde k zásadní čistce na českých vysokých školách, aby poskytovaly skutečně užitečnou výuku a studentům dali do ruky něco víc než jen papír s diplomem
  • výrazně se posílí odpovědnost vyučujících za kvalitu výuky a jejich odměňování i setrvání na škole budou záviset na zpětné vazbě studentů – zákazníků

Jinak obecně platí, že investice do vzdělání je rozumná, takže zadlužit se kvůli vzdělání je pro mě stejně přijatelné jako zadlužit se kvůli bydlení. U úvěrů na vzdělání je ale potřeba dobře nastavit způsob jejich splácení, protože není možné vysokými splátkami ohrozit finanční situaci mladého člověka ihned poté, co vyjde ze školy. V některých zemích je třeba začátek splácení nastaven na dobu, kdy příjem mladého člověka přesáhne určitou hranici.

Jan Traxler

Ředitel a hlavní investiční manažer společnosti FINEZ Investment Management

V zásadě nemám problém se školným. Jenže školné nic neřeší. Speciálně vysoké školství je obrovskou černou dírou na peníze. Zrovna tady peníze rozhodně nechybí. Na většině univerzit se naopak neskutečně plýtvá a utrácí, protože kdyby jeden rok peníze neutratili, další by dostali méně. Jen blbec by se v takovém systému snažil hospodařit efektivně. To je bohužel realita institucí financovaných z veřejných rozpočtů. Do zdravotnictví nevidím tolik jako do školství, ale myslím si, že i tady to bude podobné. Peněz je v systému dost a školné ani poplatky za recept podle mě nejsou potřeba, ovšem to by se s penězi muselo zacházet efektivně a k tomu bohužel stávající systém není nastaven.

Navíc více peněz určitě nic nezmění na úrovní školství. Daleko užitečnější by bylo se zaměřit na užší spolupráci vysokých škol se soukromým sektorem.

Aleš Tůma

Analytik společnosti Partners

V principu rozhodně ano, normální je platit za služby, které využívám. (Osobně bych také navrhoval zrušit ministerstvo školství a postavit všechny dosavadní ministry před soud za zločiny proti lidskosti). Háček ale je v tom, že školství už všichni platíme v daních. A asi nejde čekat, že po zavedení školného stát o odpovídající částku daně sníží. Jednoduše peníze rozhází jinde. Pokud zároveň se zavedeným školného neproběhnou zásadní systémové změny, bude vysoké školství trpět stále stejnými neduhy, jen ho budeme platit dvakrát.

Co si o zavedení školného myslíte vy?

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (43)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo